Waterval (plaats)







































Waterval

Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland




Waterval (plaats) (Limburg (Nederland))

Waterval (plaats)








Situering
Provincie
Limburg
Gemeente
Meerssen
Coördinaten
50° 54′ NB, 5° 47′ OL

Algemeen

Inwoners (2002)
57

Overig
Postcode 6235
Netnummer 043





Portaal  Portaalicoon  

Nederland


Waterval is een buurtschap van Ulestraten in de gemeente Meerssen dat ligt in het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg.




Inhoud






  • 1 Ligging


  • 2 Naamsverklaring


  • 3 Bodemvondsten


  • 4 Rijksmonumenten





Ligging


Waterval ligt in een dal van de Watervalderbeek tussen Ulestraten en Raar. Ten noordwesten van Waterval ligt de Wijngaardsberg die een steile hellingwand geeft waarbovenop een oude hoeve staat. Op die hellingwand ligt de oudste wijngaard van Nederland. Bij de heuvel liggen de bronnen van de Watervalderbeek



Naamsverklaring


Waterval betekent in dit geval: een van alle kanten door het ‘vallende’ water uitgehold dal.
Gelegen rond de weg Waterval, O van de weg Meerssen-Ulestraten, NO van Meerssen. 1840 24 huizen, 85 inwoners. 2002 27 huizen, 57 inwoners.



Bodemvondsten


In 1984 is in Waterval een aantal vondsten van vuursteen materialen en gereedschappen uit de steentijd gedaan. In één geval gaat het om verschillende stuks vuursteen materiaal, die binnen het Neolithicum niet preciezer zijn te determineren. De tweede vondst, bestaande uit een geslepen bijl van ‘Rijckholt-vuursteen’, twee vuurstenen krabbers en een fragment van een maalsteen, wordt voorzichtig in de midden of late periode van de jonge steentijd gesitueerd



Rijksmonumenten


In Waterval bevinden zich twee rijksmonumenten die beide in vakwerk zijn opgetrokken. Tevens bevindt er zich op de Wijngaardsberg een rijksmonument: een kasteelboerderij.






















Popular posts from this blog

Knooppunt Holsloot

Altaar (religie)

Gregoriusmis