Velasquez

Multi tool use
Velasques is een Nederlands sigarenmerk dat naar de Spaanse kunstschilder Diego Velázquez is vernoemd.
Geschiedenis
Oprichter was de op 27 november 1919 tot Nederlander genaturaliseerde Belg Alfons (Petrus Carolus Josephus Alphonsus) Dassen. Hij stichtte in 1892 een klein sigarenfabriekje in zijn woonplaats Eindhout. Op 1 april 1896 verhuisden hij en zijn fabriek naar Gheel. Hij trouwde in 1900 in Eersel met Maria Wijnen maar bleef tot 1907 in Gheel wonen.
Op 1 november 1907 vroeg hij onder de naam 'Alfons Dassen-Wijnen' wonende te Eersel een Hinderwetvergunning aan voor het oprichten van een sigarenfabriek in Meerveldhoven. Hij begon de productie onder naam St. Antonius in wat gehuurde vertrekken van in totaal 63 vierkante meter naast het woonhuis van J.F. van Lippen.
In 1911 werd op de hoek Broekweg-Provincialeweg in Meerveldhoven zijn eerste Nederlandse sigarenfabriek gebouwd die enige malen werd uitgebreid.
Toen in 1935 een gemiddelde sigaar voor zo'n 5 cent te koop was, kostten de sigaren van Velasquez 8 en 10 cent. Daarmee waren ze vergelijkbaar met merken als Karel I, Willem II en Agio die midden jaren dertig zo'n 10 gulden per honderd kostten. Deze duurdere sigaar werd vervaardigd door de in 1912 opgerichte vennootschap Dassen & van der Meeren, v/h Sigarenfabriek St. Antonius. Ook in Reusel werd een fabriek gebouwd. Het bedrijf maakte tevens de goedkopere 'Arlo' sigaar. Na de Tweede Wereldoorlog werd de firma overgenomen door de vier zoons van Dassen. Deze voerden een verregaande mechanisatie van het productieproces door.
Door de introductie van de sigaret nam de belangstelling voor de sigaar af. In 1963 werd de "Veldhovense Tabaksindustrie" v/h gebr. Philips eigenaar van Velasques en Duc George (en van La Bolsa v/h J. C. Boele in Kampen, Wascana, Uiltje en Martinez). De leiding van NV Veldhovense Tabaksindustrie v/h gebr. Philips was toen nog in handen van vier directeuren Dassen. In 1970 werd het bedrijf verkocht aan Henri Wintermans, vanaf 1996 een werkmaatschappij van British American Tobacco Company Nederland NV, die de productie overhevelde naar Geel. Uiteindelijk kwam het geheel in handen van The Scandinavian Tobacco Company.
De fabriek aan de Provincialeweg 65 in Veldhoven bestaat nog; het is nu een (witgeschilderde) meubelzaak.
QGui6 bzjbfCns,gdzLX u2Irkk2 Vqd2AQWKAFlY7,afxTwQ,n3OkddyW5Fqa
Popular posts from this blog
Deel van de serie over kerkelijk gerei waaronder paramenten en liturgisch vaatwerk gebruikt in de liturgie Liturgisch vaatwerk Vasa sacra Miskelk · Pateen Kelklepeltje Ciborie · Monstrans Pyxis · Custodiale Vasa non sacra Ampullen · Wijwatervat Olievaatje Wierookvat · Ablutievat Paramenten Amict · Albe · Baarkleed · Cingel Tuniek · Dalmatiek · Fanon Kazuifel · Manipel · Stola Gremiale · Benedictievelum Mijter Koorkledij Rochet · Superplie Koorkap · Cappa magna Kovel Kelkgerei Bursa · Kelkvelum Ciborievelum Kerklinnen Corporale · Kelkdoekje Lavabodoekje · Palla Altaardwaal Kerkinterieur Altaar · Ambo Biechtstoel · Communiebank Doksaal · Doopvont Faldistorium Godslamp · Hoogaltaar Heilig Kruisaltaar Katheder · Preekstoel Sedilia Tabernakel · Volksaltaar Liturgische boeken Altaarmissaal Benedictionale · Brevier Evangeliarium · Evangelistarium Graduale · Kyriale Lectionarium Psalter · Rituaal Sacramentarium · Volksmissaal Overige Flambou...
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort bij de kruising met de Zoutmanstraat, gezien vanuit de toren van het Haganum Geografische informatie Locatie Den Haag, Nederland Lengte 6 km Algemene informatie Aangelegd in 1875-1960 Bebouwing woningen Opvallende gebouwen 20 rijksmonumenten Openbaar vervoer tram Portaal: Nederland De Chinese Muur en het einde van de Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met een lengte van 5800 meter [1] de langste laan (maar niet de langste straat of weg) van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt. De Laan van Meerdervoort, voorheen 'Dekkerslaantje', is naar een oude boerderij buiten de Haagse grachtengordel genoemd. Daar bevindt zich thans de buurt Willemspark. De boerderij lag ongeveer ter hoogte van het huidig...