Kasen









































Kasen

Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland




Kasen (Limburg (Nederland))

Kasen








Situering
Provincie
Vlag Limburg Limburg
Gemeente
Vlag Meerssen Meerssen
Coördinaten
50° 54′ NB, 5° 45′ OL

Algemeen
Oppervlakte 1,63 km²

Inwoners (2017)
270
Hoogte 112 m

Foto's


Zicht op Kasen vanuit de lucht
Zicht op Kasen vanuit de lucht





Portaal  Portaalicoon  

Nederland


Kasen (Limburgs: Kaze) is een landelijke buurtschap in de gemeente Meerssen in Nederlands Limburg. Kasen ligt 6 km ten noordoosten van Maastricht en 2 km ten noordoosten van Bunde op het plateau van de Kruisberg (plaatselijk ook bekend als Dennenberg), op 112 meter hoogte tussen het Bunderbos en Maastricht Aachen Airport.


Kasen wordt beschreven sinds de 16e eeuw, als buurtschap aan de doorgaande weg van Maastricht naar Elsloo. De plaatsnaam verwijst naar de oud-Nederlandse stammen Cas- (eiken) en -wyn (landgoed). Tot de 19e eeuw was het plateau van de Kruisberg één groot eikenbos. Kasen heeft zich na het rooien van dit bos verder ontwikkeld als verzameling landarbeiderswoningen tussen de beeldbepalende hoeves Kruisberg (langs de huidige Rijksweg 2 A2) en Op de Locht (nu manege Meijer). Belangrijkste inkomstenbron is en was de fruitteelt (vooral appels en peren).


Kasen is sinds de jaren zeventig uitgebreid, met name langs de Dennenberg en Op de Locht. In de jaren negentig kwam Kasen regelmatig in het nieuws vanwege protesten tegen de aanleg van een oost-west baan op Maastricht Aachen Airport. Anno 2008 telt Kasen zo'n 300 inwoners.




Externe link


  • Website buurtschap


















Popular posts from this blog

Knooppunt Holsloot

Altaar (religie)

Gregoriusmis