Queer















Seksuele en genderdiversiteit

Lijn

Algemeen
gender · sekse/geslacht
seksuele geaardheid
genderidentiteit
holebi · lgbt



Sekse/geslacht
vrouw · intersekse · man
transseksualiteit



Genderidentiteit
androgynie
cisgender
genderqueer
queer
transgender
travestie



Voorkeur op basis van geslacht
autoseksualiteit
biseksualiteit
heteroseksualiteit
homoseksualiteit
lesbianisme
panseksualiteit
polyseksualiteit



Voorkeur op basis van leeftijd
efebofilie
gerontofilie
pederastie
pedofilie



Voorkeur op basis van gedrag of objecten
bdsm
fetisjisme
infantilisme



Overige voorkeuren
aseksualiteit
polyamorie
parafilie



Queer is een parapluterm voor onder andere homoseksualiteit en/of travestie, maar ook mensen uit de punkscene identificeren zich vaak als queer. De term is meestal bedoeld om zich af te zetten tegen de standaard heteronorm en trekt tegelijkertijd elk mogelijk hokje in twijfel.[1]




Inhoud






  • 1 Gebruik


    • 1.1 Kritiek




  • 2 Inhoud


  • 3 Voorzieningen


  • 4 Cultuuruitingen


    • 4.1 Muziek


    • 4.2 Symbolen




  • 5 Trivia


  • 6 Zie ook


  • 7 Externe link





Gebruik


Sinds de jaren negentig van de 20 eeuw is queer een vaak gebruikt begrip in de genderstudies van bijvoorbeeld Judith Butler, die door sommigen ook wel als de grondlegster van de queer theory beschouwd wordt.


In Angelsaksische landen is queer vaak een synoniem voor homoseksueel en alszodanig wordt de term bijvoorbeeld gebruikt in de titels van de televisieseries Queer as Folk en Queer Eye. Ook wordt queer wel gebruikt als verzamelterm in plaats van lgbt, bijvoorbeeld in de namen van de filmprijzen Queer Palm en Queer Lion.


Tegenwoordig identificeren met name jongere mensen zich steeds vaker als queer omdat ze de termen homo, lesbisch of biseksueel als te beperkend ervaren, danwel zich niet kunnen verenigen met de culturele achtergrond daarvan. De Amerikaanse belangenorganisatie GLAAD adviseerde daarom in 2016 om de afkorting LGBT aan te vullen met de Q van queer en dus voortaan de term LGBTQ te gebruiken.[2]



Kritiek


Niet iedereen is even blij met de term 'queer'. Sommigen vrezen dat dit 'anti-label' een nieuw, vast omschreven hokje wordt, of te veel bepaald wordt door de kraakbeweging en/of definiëren zich liever helemaal niet. Anderen verkiezen juist vaste categorieën en voelen zich bedreigd in hun eigen seksuele of genderidentiteit. Zelfdefinitie is echter een queer basisprincipe. Iedereen is dan ook vrij om zijn, haar of per eigen etiket en aanspreekvorm te kiezen - of niet te kiezen.


Vooral in Engelstalige gebieden wijzen mensen de term soms nog af, omdat 'queer' oorspronkelijk 'vreemd' of 'eigenaardig' betekent, maar ook 'flikker'. Het is in de Engelse taal lang gebruikt als scheldwoord voor 'nichten'. Sommige lesbiennes en homo's willen zich niet met deze negatieve connotatie associëren en vinden niet dat ze 'vreemd' zijn. Anderen omhelzen het woord als geuzennaam.


Elders ergert men zich soms aan de westerse Angelsaksische culturele identiteitsaspecten en het bewust vage karakter van het woord en houdt men het liever bij de oude scheldwoorden in de eigen taal. In Frankrijk zal men alternatieve holebi-activiteiten dus eerder aankondigen als 'trans-pédé-gouine'.


In Nederlandstalige streken komt dit soort gebruik van 'flikker', 'pot', 'trut' en 'jeanet' ook voor. In Nederland komt dit woordgebruik inmiddels minder voor dan in Vlaanderen, nu de term 'queer' aan terrein wint - zodanig zelfs, dat ook commerciële feesten deze nieuwerwetse naam gebruiken, ook al hebben ze niets te maken met de politieke betekenis van het woord.




"No gender, no master"



Inhoud


Progressieve queers beschouwen de homowereld als rolbevestigend en commercieel. Queers vinden bijvoorbeeld dat binnen de homoseksuele mainstream de hetero-instituten zoals het huwelijk te veel als moreel juiste standaard worden gezien. Ook verafschuwen queers bedrijven die homoseksueel gedrag niet accepteren maar zich wel in commercieel opzicht tot de 'roze markt' richten.


Meer nog dan een parapluterm kan men 'queer' dus ook beschouwen als een politieke stellingname. De kritiek op heteronormativiteit en het binaire geslachtsmodel wordt dan uitgebreid naar het aan de kaak stellen van elke identiteitsnorm.


Radicale queers zien in alle discriminatievormen een gemeenschappelijke basis, namelijk het categoriseren en vervolgens in- of uitsluiten van mensen. Daarom verzetten ze zich niet alleen tegen homo-, lesbo-, bi- en transfobie, alsmede tegen seksisme en genderisme, maar bijvoorbeeld ook tegen racisme, validisme, leeftijdsdiscriminatie en economisch onrecht.


Wanneer men dat wil realiseren door middel van anarchie en sociale revolutie kan van queeranarchisme gesproken worden. Deze insteek gaat al terug tot de Duitse activist Adolf Brand, die van 1896 tot 1932 het allereerste homotijdschrift Der Eigene uitgaf.




Het voormalige kraakpand Vrankrijk in Amsterdam



Voorzieningen


Grotere gemeenschappen van queerminded mensen zijn te vinden in steden als Amsterdam, Londen, Berlijn en San Francisco. De onderlinge tolerantie is vaak vrij hoog. Welk geslacht of seksuele voorkeur iemand heeft is minder belangrijk dan hoe men in de maatschappij staat. Het vrije en tegendraadse karakter van de queeridentiteit leent zich echter niet goed voor permanente voorzieningen of vastomlijnde organisaties.


Queerminded mensen komen dan ook vooral samen op festivals, zoals Queeruption, Queeristan of Milkshake,[3] en verschillende queerfeesten die vaak in wat meer alternatieve uitgaansgelegenheden of kraakpanden worden georganiseerd. Voorbeelden hiervan in Amsterdam zijn de 'potten- en flikkerdisco' De Trut en het voormalige kraakpand Vrankrijk met queeravonden op de woensdag. In Utrecht zijn er queerfeesten in poppodium EKKO.



Cultuuruitingen


Het maatschappijkritische aspect van de queerbeweging komt onder meer in muziek, film, kunst en de kenmerkende zines naar voren. Vaak wordt dit aangeduid met de term queercore, een sociaal-culturele beweging die sinds het midden van de jaren tachtig van de twintigste eeuw als afsplitsing van de punk is ontstaan. Queercore wordt gekenmerkt door de verwerping van homofobie en de sterke banden met de lhbt-beweging.



Muziek


Als muzikaal genre gaan de teksten vaak over vooroordelen, seksualiteit en genderidentiteit. Veel queercore-groepen zijn ontstaan uit de punkscene, maar werden beïnvloed door industrial. Een voorbeeld is de Amerikaanse band Pansy Division. Andere typische vertegenwoordigers van het queermuziekgenre zijn de Canadese zangeres Peaches en de Amerikaanse band Gossip, maar ook vroegere voorlopers die met man/vrouw scheidslijnen speelden worden achteraf wel als queer gelabeled, zoals bijvoorbeeld David Bowie.




Queeranarchismevlag



Symbolen


Naast de algemene lgbt-symbolen zijn er geen specifieke symbolen voor queers. Wel is voor queeranarchisme een schuingedeelde vlag in de kleuren roze en zwart in gebruik.



Trivia




  • Queer is ook de titel van een bekende hit van Garbage, maar dit is geen queerband en hier wordt de term nog in de oude betekens van 'flikker' gebruikt.

  • Queer.nl was van 2001 t/m 2002 de voorloper van de homowebsite Gay.nl.



Zie ook



  • Androgyn

  • Radical faeries



Externe link


  • Expreszo.nl: “You know I ain’t queer.” “Me neither.”



Lesbian (lesbisch), Gay (homoseksueel), Bisexual (biseksueel), Transgender (transseksueel), +




Seksualiteit · Seksuele oriëntatie · Seksuele identiteit


Homoseksualiteit ·
Lesbianisme ·
Biseksualiteit ·
Panseksualiteit ·
Polyseksualiteit ·
Aseksualiteit ·
Demiseksualiteit ·
Queer ·
Questioning ·
Androfilie ·


Gynofilie




Gender · Sekse · Genderidentiteit


Cisgender
(Vrouw ·
Man)
·
Transgender
(Transvrouw ·
Transman ·
Transseksualiteit)
·
Intersekse ·
Tweeslachtigheid ·
Genderqueer ·
Questioning ·
Androgyn ·
Queer ·
Polygender
(Bigender ·
Trigender ·
Quadgender ·
Quintgender)
·
Pangender ·
Agender ·
Demigender
(Demigirl ·
Demiboy ·
Demifluid ·
Demiflux ·
Demiandrogyn)
·
Neutrois ·
Genderfluid
(Amorgender) ·
Genderflux ·
Intergender ·
Aporagender ·
Pocketgender ·
Derde geslacht ·
Butch en femme ·
Gendernon-conform ·
Queerheteroseksueel ·
Hijra ·
Two-spirit ·
Fa'afafine ·
Akava'ine ·
Androgynos ·
Bissu ·
Fakaleiti ·
Kathoey ·
Khanith ·
Mahu ·
Mak nyah ·
Muxe ·
Tomboy ·
Travesti ·
Tumtum ·


Winkte




Wetenschapsgebieden · Vertoog


Seksuologie ·
Genderstudies ·
Binaire geslachtsmodel ·
Genderspectrum ·
Lavendeltaalwetenschap ·
Lgbt-literatuur ·
Queerstudies ·


Queer theory




Bewegingen


Postgenderisme ·
Feminisme
(Lesbisch feminisme ·
Transfeminisme)
·


Queercore




Geschiedenis


Oudheid:
Oude Rome ·
Oude Egypte


Middeleeuwen:



Vroegmoderne tijd:
Rusland


Moderne tijd:
Nazi-Duitsland ·
Rusland ·
Sovjet-Unie


Heden:
Nederland ·
Rusland ·


Sierra Leone




Symbolen


Roze driehoek ·
Regenboogvlag ·
Hanky code ·


Homomonument




Maatschappelijke houding · Vooroordelen · Vervolging · Geweld


Heteroseksisme
(Homofobie ·
Lesbofobie ·
Bifobie)
·
Genderisme
(Transfobie ·
Transmisogynie
Non-binarydiscriminatie ·
Cisseksisme)
·
Heteronormativiteit ·
Gay panic defense
(Trans panic defense) ·
Oppositie ·
LGBT ·
Homoseksualiteit in het leger
(Don't ask, don't tell) ·
Homoseksualiteit en religie
(Jodendom ·
Christendom ·
Islam ·
Bahai ·
Hindoeïsme ·
Boeddhisme ·
Sikhisme ·
Confucianisme ·
Shintoïsme ·
Taoïsme ·
Satanisme ·
Wicca ·
Unitair Universamisme ·
Scientology ·
Zoroastrisme)
·
Discriminatie tegen mensen met HIV ·
Doodstraf voor homoseksualiteit ·
Haatcriminaliteit ·
(Correctieve verkrachting ·
Antihomoseksueel geweld ·
Antihomoseksueel terrorisme)
·
Lgbt-gerelateerde zelfmoord ·


Schaal van Riddle ·




Rechten


Arlington County vs. White ·
Artikel 248bis van het Wetboek van Strafrecht (Nederland) ·
Federal Marriage Amendment ·
Goodridge vs. Department of Public Health ·
Instructie inzake de criteria om roepingen te beoordelen van personen met homoseksuele neigingen met het oog op hun toelating tot het seminarie en de Heilige Wijdingen ·
Jogjakarta-beginselen ·
Jos Brink-prijs ·
Kentucky vs. Wasson ·
Lawrence v. Texas ·
Paragraaf 175 ·
Proposition 8 ·
Sectie 28 ·
Sodomiewetgeving
(Sodomiewetgeving in de Verenigde Staten) ·


Wolfenden Report




Lgbt-cultuur


Outing
(Coming-out) ·
Gay Pride Parade ·
Homo-icoon ·
Crossdressing ·
Travestie ·
Homo-ontmoetingsplaats ·


Bear




Overig


Holebi ·
Genderdysforie ·
Homoseksualiteit bij dieren ·


Safe-space















Popular posts from this blog

Knooppunt Holsloot

Altaar (religie)

Gregoriusmis