Accra is de hoofdstad van Ghana en ligt aan de Atlantische Oceaan. De stad heeft circa 2 miljoen inwoners (2010) en is de grootste stad van het land. Accra is het politiek en economisch centrum van Ghana. De belangrijkste producten zijn voedingsmiddelen, hout, multiplex, textiel, kleding en chemicaliën.
Inhoud
1Geschiedenis
2Bezienswaardigheden
3Onderwijs
4Transport en internationale aangelegenheden
5Geboren in Accra
6Zustersteden
7Externe links
Geschiedenis
De oorspronkelijke bewoners van Accra zijn de Ga. Ga is ook de naam van twee omliggende districten; Ga East en Ga West. Het huidige Accra ontwikkelde zich tot een aanzienlijke plaats rond Britse en Nederlandse forten die daar in de zeventiende eeuw werden gebouwd. In 1877 werd Accra de hoofdstad van de Britse kolonie Gold Coast, als opvolger van de plaats Cape Coast. Nadat een spoorweg naar de mijnen en het agrarische achterland was aangelegd, ontwikkelde Accra zich tot het economisch centrum van Ghana.
Bezienswaardigheden
In Accra bevinden zich het nationaal museum, de Ghanese academie voor kunsten en wetenschappen, het nationaal archief en de centrale bibliotheek. Vermeldenswaardig is kasteel Christiansborg, dat in de zeventiende eeuw door de Denen is gebouwd.
Onderwijs
De belangrijkste middelbare school van Ghana, Achimota School, bevindt zich in een buitenwijk van Accra. In de voorstad Legon, 13 kilometer noordelijk van Accra, staat de universiteit van Ghana.
Transport en internationale aangelegenheden
Overzicht perron met overkapping in Station Accra.
In de stad bevindt zich één vliegveld, Kotoka International Airport.
De defensiecommissie van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid heeft zijn hoofdkwartier in Accra.
In 1923 verhuisde het Nederlands consulaat van Cape Coast naar Accra. In 1961 werd het consulaat opgewaardeerd tot ambassade.
Geboren in Accra
Centrale Bibliotheek van Accra
Zie de Lijst van personen uit Accra
Peter Mensah (1959), Ghanees-Brits acteur
George Boateng (1975), Nederlands voetballer
Eric Addo (1978), voetballer
Patrick Allotey (1978), voetballer
Sammy Adjei (1980), voetballer
Derek Boateng (1983), voetballer
Kwadwo Asamoah (1988), voetballer
Amidu Salifu (1992), voetballer
Bismark Adjei-Boateng (1994), voetballer
Bernard Mensah (1994), voetballer
Zustersteden
Chicago, Verenigde Staten
Externe links
Universiteit van Ghana
Website van de Nederlandse ambassade
Zie de categorie Accra van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort bij de kruising met de Zoutmanstraat, gezien vanuit de toren van het Haganum Geografische informatie Locatie Den Haag, Nederland Lengte 6 km Algemene informatie Aangelegd in 1875-1960 Bebouwing woningen Opvallende gebouwen 20 rijksmonumenten Openbaar vervoer tram Portaal: Nederland De Chinese Muur en het einde van de Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met een lengte van 5800 meter [1] de langste laan (maar niet de langste straat of weg) van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt. De Laan van Meerdervoort, voorheen 'Dekkerslaantje', is naar een oude boerderij buiten de Haagse grachtengordel genoemd. Daar bevindt zich thans de buurt Willemspark. De boerderij lag ongeveer ter hoogte van het huidig...