Tango (muziek)

Multi tool use
Tango is een muziekgenre uit Zuid-Amerika, met name Buenos Aires en Montevideo. De muziek is nauw verbonden met de gelijknamige dans. Vaak is de muziek instrumentaal.
De muziek is eind negentiende eeuw in Argentinië en Uruguay ontstaan met onder andere Afrikaanse, Zuid-Europese, Slavische en Klezmer invloeden.
De muziek heeft meestal een tweekwarts- of vierkwartsmaat met een tempo van ongeveer 120 à 130 tellen per minuut. De toonsoort is veelal mineur, waarbij de cadenzen harmonisch zijn.
Tangomuziek is over de hele wereld bekend. De 'Argentijnse stijl' kenmerkt zich onder andere door zijn melodieusheid en het ontbreken van een zware accentuering van de maat door slagwerk. Het wordt gespeeld van kleine bezettingen tot heel grote. In de 'gouden jaren' van de tango (de zogenaamde 'Epoca de Oro') tussen 1935 en 1955 speelden de zogenoemde Orquesta Típica (onder andere vanwege het ontbreken van versterking) vaak met 6 of meer bandoneons en 10 of meer violen (Bijvoorbeeld het orkest van Francisco Canaro).
Het sextet van twee violen, piano, contrabas en twee bandoneons, kwam in zwang door orkestleiders als Julio de Caro en Osvaldo Pugliese. De 'Europese stijl' heeft een meer marciaal karakter, met zwaar aangezette tellen.
Ástor Piazzolla heeft volgens sommigen met zijn 'Tango Nuevo' de tango een nieuw gezicht gegeven. Hij wordt door 'afficionados' (fans) op handen gedragen. Anderen (waaronder veel traditionele Argentijnen) hebben hem verguisd, en beschouwen hem als verrader van de tango.
Carel Kraayenhof is een van de bekendste Nederlandse bandoneonspelers. Zijn album Tango Royal kreeg in 2003 de Edison Klassiek Publieksprijs.
Kraayenhof richtte samen met Leo Vervelde een tangoafdeling op aan het Rotterdams Conservatorium, alwaar de Argentijnse componist en pianist Gustavo Beytelmann inmiddels artistiek leider is geworden. Daarnaast richtte hij ook het Sexteto Canyengue op, een instrumentaal tango-sextet dat tot de beste tango-orkesten ter wereld behoort.
Zie ook
- Argentijnse tango
- Ballroomtango
- Latijns-Amerikaanse muziek
Referenties
- Danssite met wat audiovoorbeelden
- Tangotijdschrift La Cadena
fiLFwm0pFPwZ,CH,A
Popular posts from this blog
Deel van de serie over kerkelijk gerei waaronder paramenten en liturgisch vaatwerk gebruikt in de liturgie Liturgisch vaatwerk Vasa sacra Miskelk · Pateen Kelklepeltje Ciborie · Monstrans Pyxis · Custodiale Vasa non sacra Ampullen · Wijwatervat Olievaatje Wierookvat · Ablutievat Paramenten Amict · Albe · Baarkleed · Cingel Tuniek · Dalmatiek · Fanon Kazuifel · Manipel · Stola Gremiale · Benedictievelum Mijter Koorkledij Rochet · Superplie Koorkap · Cappa magna Kovel Kelkgerei Bursa · Kelkvelum Ciborievelum Kerklinnen Corporale · Kelkdoekje Lavabodoekje · Palla Altaardwaal Kerkinterieur Altaar · Ambo Biechtstoel · Communiebank Doksaal · Doopvont Faldistorium Godslamp · Hoogaltaar Heilig Kruisaltaar Katheder · Preekstoel Sedilia Tabernakel · Volksaltaar Liturgische boeken Altaarmissaal Benedictionale · Brevier Evangeliarium · Evangelistarium Graduale · Kyriale Lectionarium Psalter · Rituaal Sacramentarium · Volksmissaal Overige Flambou...
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort bij de kruising met de Zoutmanstraat, gezien vanuit de toren van het Haganum Geografische informatie Locatie Den Haag, Nederland Lengte 6 km Algemene informatie Aangelegd in 1875-1960 Bebouwing woningen Opvallende gebouwen 20 rijksmonumenten Openbaar vervoer tram Portaal: Nederland De Chinese Muur en het einde van de Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met een lengte van 5800 meter [1] de langste laan (maar niet de langste straat of weg) van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt. De Laan van Meerdervoort, voorheen 'Dekkerslaantje', is naar een oude boerderij buiten de Haagse grachtengordel genoemd. Daar bevindt zich thans de buurt Willemspark. De boerderij lag ongeveer ter hoogte van het huidig...