Afbeeldingen Breedscheenjuffers op Wikimedia Commons
Breedscheenjuffers op Wikispecies
Portaal
Biologie Insecten
De breedscheenjuffers (Platycnemididae) vormen een kosmopolitisch verspreide familie van juffers (Zygoptera), een van de twee subordes van de libellen (Odonata). In totaal zijn er 26 geslachten met 226 soorten beschreven. In België en Nederland komt er slechts één soort voor, de Blauwe breedscheenjuffer. In de rest van Europa komen nog twee andere soorten van het geslacht Platycnemis voor. De naam is afkomstig van de opvallend brede tibia of schenen.
Inhoud
1Kenmerken
2Taxonomie
2.1Soorten in Europa
2.2Buiten Europa
3Afbeeldingen
Kenmerken
De volwassen dieren (imagines) van de breedscheenjuffers zijn typische Juffers, met een lang, dun achterlijf, voor- en achtervleugels gelijk van vorm en in rust opgevouwen boven het achterlijf, en wijd uiteen staande ogen.
Ze zijn van alle andere Juffers te onderscheiden door hun aparte bouw van de poten. De tibia of scheen van elke poot is (min of meer) opvallend verbreed en met afstaande haren bezet.
Breedscheenjuffers verkiezen over het algemeen stromend water waar ze hun eieren leggen in waterplanten.
Taxonomie
De familie kent de volgende geslachten:
Allocnemis Selys, 1863
Arabicnemis Waterston, 1984
Asthenocnemis Lieftinck, 1949
Calicnemia Strand, 1928
Chlorocnemis Selys, 1863
Coeliccia Kirby, 1890
Copera Kirby, 1890
Cyanocnemis Lieftinck, 1949
Denticnemis Bartenev, 1956
Idiocnemis Selys, 1878
Indocnemis Laidlaw, 1917
Leptocnemis Selys, 1886
Lieftinckia Kimmins, 1957
Lochmaeocnemis Lieftinck, 1949
Mesocnemis Karsch, 1891
Metacnemis Selys, 1863
Oreocnemis Pinhey, 1971
Paracnemis Martin, 1903
Paramecocnemis Lieftinck, 1932
Platycnemis Burmeister, 1839 Breedscheenjuffers
Rhyacocnemis Lieftinck, 1956
Risiocnemis Cowley, 1934
Salomoncnemis Lieftinck, 1987
Stenocnemis Karsch, 1899
Thaumatagrion Lieftinck, 1932
Torrenticnemis Lieftinck, 1949
Soorten in Europa
De volgende soorten komen in Europa voor en worden verder in detail beschreven:
Geslacht Breedscheenjuffers (Platycnemis)
Blauwe breedscheenjuffer (Platycnemis pennipes) – heel Midden- en Zuid-Europa, ook in B. en Nl.
Oranje breedscheenjuffer (Platycnemis acutipennis) – Frankrijk en Spanje
Witte breedscheenjuffer (Platycnemis latipes) – Frankrijk en Spanje
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort bij de kruising met de Zoutmanstraat, gezien vanuit de toren van het Haganum Geografische informatie Locatie Den Haag, Nederland Lengte 6 km Algemene informatie Aangelegd in 1875-1960 Bebouwing woningen Opvallende gebouwen 20 rijksmonumenten Openbaar vervoer tram Portaal: Nederland De Chinese Muur en het einde van de Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met een lengte van 5800 meter [1] de langste laan (maar niet de langste straat of weg) van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt. De Laan van Meerdervoort, voorheen 'Dekkerslaantje', is naar een oude boerderij buiten de Haagse grachtengordel genoemd. Daar bevindt zich thans de buurt Willemspark. De boerderij lag ongeveer ter hoogte van het huidig...