Intercity




De intercity (IC) is een treinsoort die een snelle verbinding vormt tussen grotere steden en in principe slechts op de grote, belangrijke stations stopt. De IC is daarom zeer geschikt voor het reizen over langere afstanden.


Een dergelijk treintype komt voor in veel Europese landen. In sommige landen is een toeslag of reservering verplicht. Een aan de intercity verwante internationale treincategorie is de EuroCity.


De Nederlandse en Belgische intercitytreinen leggen relatief kleine afstanden af in vergelijking met andere landen. Ook het comfortverschil tussen een lokale trein en een intercity is kleiner dan in veel andere landen, waar een duidelijke scheiding bestaat tussen regionale treinen en forensentreinen enerzijds, en langeafstandstreinen anderzijds.




Inhoud






  • 1 Nederland


  • 2 België


  • 3 Galerij


  • 4 Zie ook





Nederland


De intercity werd in Nederland ingevoerd in 1970 als belangrijk onderdeel van het nieuwe dienstregelingsconcept Spoorslag '70. De intercity, die in de plannen aangeduid werd als de "veertig steden tempotrein", ging de 40 grootste steden van Nederland bedienen. In het plan Rail 21, dat de opvolger van Spoorslag '70 moest worden, was sprake van een drietreinensysteem met agglo-/regiotreinen (stoptreinen), een interregionet (ongeveer overeenkomend met de huidige intercity) en een IC/EC-200-netwerk van hogesnelheidstreinen. Van Rail 21 werd uiteindelijk maar een beperkt deel uitgevoerd.


De Nederlandse intercity is een treindienstsoort waarbij op een beperkt aantal stations wordt gestopt. Hiervoor worden meestal treinen ingezet die een groter comfort bieden dan typische stoptreinen. Er is op elke lijn in Nederland maximaal een tweetreinensysteem, met sprinters die overal stoppen, en de intercity's die niet overal stoppen. Daarnaast zijn er de Intercity direct en internationale treinen.


Niet alle intercitytreinen stoppen alleen op grote stations, soms wordt op het eerste of laatste deel van het traject op alle stations gestopt. Op dit gedeelte van het traject is dan soms ook geen aparte stoptreinverbinding, maar wordt alleen door intercity's gestopt.



1rightarrow blue.svgDe Nederlandse intercityverbindingen zijn te vinden in de lijst van treinseries in Nederland.


België


Belgische IC-treinen bestaan sinds 1984. Daarvoor sprak men van 'Direct'. De Belgische IC-treinen zijn in vergelijking met andere landen minder goed aan het materieel te herkennen. Meestal worden op de Belgische intercitylijnen MS80- of MS96-stellen, I11- of M6- rijtuigen ingezet. Net als in Nederland hoeft voor Belgische IC's geen toeslag te worden betaald. De lijnen kunnen worden aangeduid met een één- of tweecijferig nummer; zo pendelt IC15 op en neer tussen Antwerpen naar station Noorderkempen, en is IC35 de aanduiding voor de Beneluxtrein van Brussel naar Nederland.



1rightarrow blue.svgDe Belgische IC-verbindingen zijn te vinden in de lijst van treincategorieën in België.


Galerij




Zie ook


  • Sneltrein








Popular posts from this blog

Knooppunt Holsloot

Altaar (religie)

Gregoriusmis