Boksum










































Boksum

Plaats in Nederland Vlag van Nederland




Boksum (Friesland (hoofdbetekenis))

Boksum








Situering
Provincie
Vlag Friesland Friesland
Gemeente
Vlag Waadhoeke Waadhoeke
Coördinaten
53° 11′ NB, 5° 44′ OL

Algemeen

Inwoners (2018)
400

Overig
Belangrijke verkeersaders
N359

Detailkaart


Locatie in de voormalige gemeente Menaldumadeel

Locatie in de voormalige gemeente Menaldumadeel

Foto's


Uitzicht op Boksum
Uitzicht op Boksum

Plaatsnaambord Boksum.jpg





Portaal  Portaalicoon  

Nederland
Friesland


Boksum is een dorp in de gemeente Waadhoeke, in de Nederlandse provincie Friesland.


Het is ligt net ten zuidwesten van Leeuwarden, ten zuiden van Deinum en ten noordoosten van Jellum. Door het dorpsgebied loopt de N359 en stroomt de Boksumerzool. In 2018 telde het dorp 400 inwoners.


Onder het dorp valt ook de buurt Pypsterbuorren, in het Nederlands ook wel Pijpsterburen. Deze is ondanks dat het een eigen los gelegen buurtje is nooit een eigen plaats (buurtschap) geweest. Het ligt aan de gelijknamige weg, net ten noorden van de dorpskern. Boksum werkt op veel vlakken samen met de naburige dorpen Blessum, Deinum en Ritsumazijl.




Inhoud






  • 1 Geschiedenis


  • 2 Kerk


  • 3 Cultuur en sport


  • 4 Onderwijs


  • 5 Bekende (ex-)inwoners


    • 5.1 Geboren in Boksum


    • 5.2 Overleden in Boksum




  • 6 Openbaar vervoer


  • 7 Zie ook





Geschiedenis




Boerderij in Boksum


Evenals de overige dorpen in de voormalige gemeente Menaldumadeel is ook Boksum ontstaan aan de Middelzee. De oude Middelzeedijk is hier nog een stille getuige van. In de 13e eeuw kwam vrijwel het gehele dorp aan het klooster Mariadal. In 1332 werd de abt Eelko Liauckama door monniken van het klooster doodgeslagen op de uithof te Boksum.


In 13e eeuw werd de plaats aangehaald als Boxum, in 1400 als Boxim, in 1420 als Boxum, in 1478 als Bouxum3 en in 1496 als toe boxum. Plaatsnaam zou verwijzen naar het feit dat het een woonplaats (heem/um) was van of opgericht door de persoon die Bokke of Bokse heette.


Tijdens de Tachtigjarige Oorlog wonnen de troepen van Filips II op 17 januari 1586 de Slag bij Boksum. Volgens de tekst op een gedenkbord in de plaatselijke Sint-Margaretakerk, zijn tijdens deze slag duizend doden gevallen. Tijdens de slag verschanste vaandrig Otto Clant zich in de kerk, waarna hij door de Spanjaarden werd doorstoken.[1] De Gelderse edelman Oswald van den Bergh werd diezelfde dag door Spaanse troepen gedood omdat hij een Staats vaandel had veroverd en zo voor vijand werd aangezien.


Van 1883 tot 1938 had Boksum, samen met het dorp Jellum, een station aan de spoorlijn van Leeuwarden naar Stavoren, Jellum-Boxum genaamd.


Boksum maakte deel uit van de grietenij Menaldumadeel, die bij de gemeentewet van 1851 werd omgezet in een Nederlandse gemeente. De gemeentelijke herindeling van 1984 ging aan Menaldumadeel voorbij. Maar bij een nieuwe gemeentelijke herindeling werd Menaldumadeel per 1 januari 2018 opgeheven. Boksum werd hierbij onderdeel van de nieuwe gemeente Waadhoeke.[2]


Tot 1982 werd de plaatsnaam officieel gespeld als Boxum, in de praktijk werd de spelling Boksum al een tijd langer gevoerd. In historische zin wordt in het Fries ook de spelling Boxum gebruikt. De spelling van de Boxsumervaart werd in 2007 in het Fries Boklsummer Soal, in het Nederlands Boksumerzool maar ook de spelling Boksummervaart komt officieel voor. De polder heet officieel nog Polder Boxum.



Kerk




De Sint-Margaretakerk


De Sint-Margaretakerk is gebouwd boven op een terp en is omgeven door een kerkhof. De kerk werd oorspronkelijk gebouwd in de 12e eeuw en in de 13e eeuw vergroot.



Cultuur en sport


Het dorp kent samen met Blessum en Deinum de Fanfare Advendo. Ook is er een gezamenlijke dorpskrant. Het dorp kent een eigen dorpshuis, It String geheten. Bij dit dorpshuis ligt ook het kaatsveld van het dorp.



Onderwijs


Het dorp kende tot en met schooljaar 2017-2018 een eigen basisschool, de Otto Clant. De school was vernoemd naar de jonkheer. De school was al enige jaren verlies draaiend door te weinig leerlingen en moest daarom uiteindelijk toch diens deuren sluiten. De meeste kinderen gaan sindsdien naar Deinum en Weidum.



Bekende (ex-)inwoners



Geboren in Boksum




  • Harm van Houten (1892-1952), onderwijzer, journalist en politicus


  • Douwe Kalma (1896-1953), schrijver, dichter en leider van de Jongfriese Beweging



Overleden in Boksum




  • Eelko Liauckama (???-1332), Friese abt


  • Otto Clant (1532-1586), landjonker en vaandrig


  • Oswald van den Bergh, (1561-1586), Gelderse edelman



Openbaar vervoer



  • Buslijn 92: Leeuwarden - Boksum - Hijlaard - Huins - Winsum - Spannum - Wommels - Burgwerd - Hichtum - Bolsward v.v.

  • Buslijn 93: Leeuwarden - Deinum - Boksum - Jellum - Beers - Weidum - Jorwerd - Mantgum - Oosterwierum - Deersum - Scharnegoutum - Sneek v.v.



Zie ook


  • Lijst van rijksmonumenten in Boksum



















Popular posts from this blog

Knooppunt Holsloot

Altaar (religie)

Gregoriusmis