De watertoren in Mijdrecht is een bakstenen watertoren.
Inhoud
1Beschrijving
2Ontwerpdetails
3Reservoir
4Toekomst
5Trivia
Beschrijving
De toren werd gebouwd in 1937, staat aan de Industrieweg en heeft een hoogte van 41,00 meter en een waterreservoir van 500 m³. De watertoren is voorzien van een kerktoren-zadeldak. De watertoren werd gebouwd in opdracht van het toenmalige waterleidingbedrijf Drinkwatervoorziening Noord-West-Utrecht. Het ontwerp was van het ingenieurs en ontwerpbureau MABEG en behoort stijlkundig tot de Delftse School.
Ontwerpdetails
Opvallend is het sobere ontwerp met kleine bouwkundige details en een vierkante torenvorm. Aan de voorkant en achterkant bevindt zich een klein ornamenteel bedoeld balkonnetje, op de linkerachterhoek bevindt zich een holle steunbeer, die dus enkel als ornament bedoeld is. Typerend is verder dat alle ramen aan alle vier de zijden op onregelmatige wijze in de gevel geplaatst zijn waarbij elke gevel een ander beeld laat zien. Omdat de toren van baksteen is zijn er in de loop der jaren vochtproblemen opgetreden die echter niet bestreden zijn door het aanbrengen van een nieuwe buitenlaag zoals wel bij andere torens van deze waterleidingsmaatschappij en haar rechtsopvolgers gebeurd is. Hierdoor is het oorspronkelijke beeld bewaard gebleven.
Reservoir
Bijzonder is verder dat in deze toren zich geen rond maar een kubusvorming waterreservoir bevindt, de vorm hiervan is dus aangepast aan het voor een watertoren apart ontwerp. Het reservoir heeft een van de hoeken afgeschuind waardoor er een wenteltrap aangelegd kon worden.
Op 18 april 2005 werd de toren buiten gebruik gesteld, bijna 70 jaar na de oplevering.
Toekomst
Sinds 2010 zijn er verbouwingsplannen. De watertoren van Mijdrecht heeft twee nieuwe eigenaren: Roland Borst (STUDIO110 architectuur) en Yourick Fokker (Lanceerplatform Richting-Raak). Zij werken samen aan een voorstel voor een bruisend tweede leven voor dit opmerkelijke oriëntatiepunt. Dit gebeurt in nauwe samenspraak met Vitens, monumentenbeheer en de gemeente. De initiatiefnemers willen dit Rijksmonument toegankelijk maken voor een groot publiek. Inmiddels heeft het gebouw een nieuwe naam: Kompastoren Mijdrecht. De eerste schetsen zijn inmiddels gereed. Met faciliteiten tot op 40 meter hoogte zal de Kompastoren ruimte gaan bieden aan ondernemend talent.
Trivia
In Nederland staan slechts twee watertorens met een zadeldak. Naast de toren in Mijdrecht heeft de watertoren van Lutten (Overijssel) dit type dak.
Bronnen, noten en/of referenties
Foto van de watertoren
Actuele informatie
Roland Blijdenstijn en Henk Rienks - Watertorens, met foto's van Henk Bol, uitgeverij Matrijs, Utrecht, ISBN 90-5345-018-1
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort bij de kruising met de Zoutmanstraat, gezien vanuit de toren van het Haganum Geografische informatie Locatie Den Haag, Nederland Lengte 6 km Algemene informatie Aangelegd in 1875-1960 Bebouwing woningen Opvallende gebouwen 20 rijksmonumenten Openbaar vervoer tram Portaal: Nederland De Chinese Muur en het einde van de Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met een lengte van 5800 meter [1] de langste laan (maar niet de langste straat of weg) van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt. De Laan van Meerdervoort, voorheen 'Dekkerslaantje', is naar een oude boerderij buiten de Haagse grachtengordel genoemd. Daar bevindt zich thans de buurt Willemspark. De boerderij lag ongeveer ter hoogte van het huidig...