Dit artikel gaat over de voetbalclub SL Benfica. Zie voor andere onderdelen van de sportclub: zie SL Benfica (sportclub)
SL Benfica
Naam
Sport Lisboa e Benfica
Bijnaam
O Glorioso (De Glorieuze) Águias (Arenden) Encarnados (Roden)
Opgericht
1904 als Sport Lisboa
Stadion
Estádio da Luz, Lissabon
Capaciteit
65.647
Voorzitter
Luís Filipe Vieira
Trainer
Rui Vitória
Competitie
Primeira Liga
Thuis
Uit
Geldig voor 2018/19
Portaal
Voetbal
Sport Lisboa e Benfica, kortweg Benfica, is een Portugese voetbalclub uit Lissabon. 'Benfica' is een wijk in Lissabon. SL Benfica is opgericht in 1904 als Sport Lisboa, maar kreeg een andere naam in 1908 na een fusie met Sport Club de Benfica.
Benfica speelt zijn thuiswedstrijden in het Estádio da Luz (Stadion van het Licht). De mascotte van de club is een adelaar, die bij thuiswedstrijden over het veld vliegt en landt op de middenstip. Vandaar dragen de leden van de club de bijnaam as aguias, "de adelaars".
Benfica is, net als Real Madrid CF en FC Barcelona, eigendom van haar leden, socios genoemd, die het dagelijks bestuur regelmatig verkiezen. Sinds november 2006 is Benfica de grootste voetbalclub ter wereld met 160.000 leden. De huidige voorzitter is Luís Filipe Vieira.
Inhoud
1Successen
2Europese zeges & 'de vloek van Guttmann'
3Sponsors
4Erelijst
5Eindklasseringen
6SL Benfica in Europa
72018/19
7.1Selectie
8Bekende (oud-)spelers
8.1Argentijnen
8.2Belgen
8.3Brazilianen
8.4Duitsers
8.5Grieken
8.6Nederlanders
8.7Portugezen
8.8Russen
8.9Spanjaarden
8.10Overigen
9Trainers
10Trivia
11Externe link
Successen
De adelaar van Benfica
Feest in Benfica na het landskampioenschap
Tot en met de jaren 80 was Benfica de dominante club in Portugal. Tussen 1960 en 1989 won het 19 van de 30 landstitels. Hét clubicoon uit die periode was Eusébio. De grote rivaal tot 1990 was Sporting Lissabon, de andere club met nationale uitstraling die gevestigd is in Lissabon. Vanaf 1990 nam FC Porto de dominantie van het Portugese voetbal over en kon Benfica slechts vier titels binnenlijven in 20 jaar.
Europese zeges & 'de vloek van Guttmann'
Benfica won in 1961 en 1962 tweemaal op rij de Europacup I en verbrak daarmee de gloriereeks van Real Madrid CF. Dit deed de club beide keren onder leiding van de Hongaarse coach Béla Guttmann. Die vroeg de leiding van Benfica daarop om loonsverhoging, maar kreeg die niet. Guttman verliet boos de club en sprak de woorden "Zonder mij zal Benfica nooit meer een Europese finale winnen."[1] Sindsdien verloor Benfica vijf Europacup I-finales: van AC Milan in 1963 en 1990, van Internazionale in 1965, van Manchester United FC in 1968 en van PSV in 1988. Daarnaast verloor de club de finale van de UEFA Cup 1983 van RSC Anderlecht, de UEFA Europa League-finale van 2013 van Chelsea FC en die van 2014 van Sevilla FC. Gaandeweg de reeks verloren finales doopten media de serie 'de vloek van Guttmann'.
Zie de lijst van spelers van SL Benfica (voetbalclub) voor een opsomming van spelers die uitkwamen voor de club.
Argentijnen
Pablo Aimar
Carlos Bossio
Claudio Caniggia
Ángel Di María
Ezequiel Garay
Enzo Perez
Javier Saviola
Nicolás Gaitán
Belgen
() Dolly Menga
Michel Preud'homme
() Axel Witsel
() Mehdi Carcela
() Mile Svilar
Brazilianen
Aldair
Valdo Filho
Ricardo Gomes
Luisão
Carlos Mozer
Ramires
David Luiz
Lima
Ederson Moraes
Duitsers
Hans-Jörg Butt
Robert Enke
Grieken
Giorgos Karagounis
Kostas Katsouranis
Konstantinos Mitroglou
Nederlanders
Glenn Helder
Pierre van Hooijdonk
Ola John
Bilal Ould-Chikh
Gaston Taument
Portugezen
Rui Águas
Carlos Alhinho
Fábio Coentrão
Mário Coluna
Deco
Eusébio
Paulo Futre
Nuno Gomes
Maniche
Miguel
Petit
João Vieira Pinto
Rui Costa
Simão
Tiago
Bernardo Silva
Nélson Semedo
Renato Sanches
Humberto Coelho
Fernando Chalana
Russen
Sergej Joeran
Aleksandr Mostovoj
Spanjaarden
Joan Capdevila
Javi García
Carlos Marchena
Nolito
José Antonio Reyes
Overigen
Freddy Adu
Jorge Bermúdez
Óscar Cardozo
Filip Đuričić
Miklós Fehér
Edgaras Jankauskas
Pedro Mantorras
Lazar Markovic
Nemanja Matić
Victor Lindelöf
Fabrizio Miccoli
Maxi Pereira
Karel Poborský
Mario Stanić
Miralem Sulejmani
Zlatko Zahovič
Trainers
Zie Lijst van trainers van SL Benfica voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Trivia
SL Benfica is een omnisportvereniging met behalve voetbal ook een afdeling voor wielrennen, basketbal, rolhockey, zaalvoetbal (futsal), volleybal, handbal, waterpolo, rugby en atletiek.
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort bij de kruising met de Zoutmanstraat, gezien vanuit de toren van het Haganum Geografische informatie Locatie Den Haag, Nederland Lengte 6 km Algemene informatie Aangelegd in 1875-1960 Bebouwing woningen Opvallende gebouwen 20 rijksmonumenten Openbaar vervoer tram Portaal: Nederland De Chinese Muur en het einde van de Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met een lengte van 5800 meter [1] de langste laan (maar niet de langste straat of weg) van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt. De Laan van Meerdervoort, voorheen 'Dekkerslaantje', is naar een oude boerderij buiten de Haagse grachtengordel genoemd. Daar bevindt zich thans de buurt Willemspark. De boerderij lag ongeveer ter hoogte van het huidig...