Zie Feijenoord (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Feyenoord, Feijenoord en Fijenoord.
Feyenoord
Naam
Feyenoord Rotterdam
Bijnaam
De club van het volk De Stadionclub De Trots van Zuid
Opgericht
19 juli 1908
Plaats
Rotterdam, Nederland
Stadion
De Kuip
Capaciteit
51.117[1]
Complex
Trainingscomplex 1908
Voorzitter
Toon van Bodegom
Eigenaar
70% Stichting Continuïteit Feyenoord[2] 30% Vrienden van Feyenoord
Algemeen directeur
Jan de Jong
Technisch directeur
Martin van Geel
Trainer
Giovanni van Bronckhorst
(Hoofd)sponsor
Qurrent
Begroting
€ 75 miljoen[3]
Competitie
Eredivisie
Prijzen
Landskampioenschap: 15× KNVB beker: 13× Johan Cruijff Schaal: 4× Europacup I / Champions League: 1× UEFA Cup: 2× Wereldbeker: 1×
Website
feyenoord.nl
Thuis
Uit
Geldig voor 2018/19
Feyenoord in het seizoen 2018/19
Portaal
Voetbal
Elftal van Feyenoord in 1966
Feyenoord is een professionele voetbalclub uit Rotterdam, opgericht op 19 juli 1908, die uitkomt in de Eredivisie. De stadionclub staat erom bekend een club van het volk te zijn. De thuisbasis is Stadion Feijenoord, dat in de volksmond De Kuip wordt genoemd. De traditionele uitrusting van Feyenoord bestaat voornamelijk uit een rood-wit tenue. De voetbalploeg is een van de drie traditionele topclubs in Nederland.
Feyenoord won vijftien keer het landskampioenschap, dertien keer de KNVB beker, een keer de Europacup I (de voorloper van de Champions League), twee keer de UEFA Cup en een keer de wereldbeker. Mede doordat Feyenoord de eerste (en tot nu toe laatste) Nederlandse club was die internationaal een grote prijs won, speelt zij historisch gezien een vooraanstaande rol in het Nederlandse voetbal. Op de UEFA-ranglijst van de beste clubs in Europa staat Feyenoord op 23 augustus 2018 op de 62e plaats met 22.000 punten.[4] Twee Nederlandse clubs staan hoger genoteerd (Ajax en PSV).
Inhoud
1Geschiedenis
1.1Ontstaan
1.2Eerste successen
1.3Gouden periodes
1.4Nieuwe millennium
1.4.1Uitsluiting UEFA Cup
1.5Financiële problemen
1.6Wederopstanding
1.7Nieuwe start
2Erelijst
2.1Grote toernooien
2.2Kleine toernooien
2.3Competitieresultaten 1910–2018
2.4Punten sinds 1956
2.5Resultaten in Europese competities sinds 1956
2.6UEFA rank sinds 1962
3In Europa
4Shirtsponsors en kledingmerken
5Organisatie
6Feyenoord 1
6.1Selectie
6.1.1Transfers
6.2Staf
7Overige elftallen
7.1Beloftenelftal
7.1.1Competitieresultaten 2008–heden
7.1.2Erelijst beloften
7.1.3Lijst van topscorers per seizoen
7.2Jeugd
7.3Vrouwen
7.4Amateurs
7.5Oud-Feyenoord
8Clubcultuur
8.1Clublied
8.2Mascotte
8.3Het Legioen
8.4Open dag
8.5Rivaliteit
8.6(Muziek)rituelen tijdens thuiswedstrijden
9Samenwerkingsverbanden
10Hall of Fame
10.1Voorzitters
10.2Trainers
10.3Spelers
10.4Feyenoord ambassadeurs
10.5Willem van Hanegem Trofee
11Zie ook
12Externe link
Geschiedenis
Zie Geschiedenis van Feyenoord voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Ontstaan
Eerste logo onder de naam Feyenoord (toen eigenlijk nog Feijenoord) uit 1912
Feyenoord (van 1912 tot 1971 gespeld als Feijenoord) is een voetbalclub met een lange historie. Op 19 juli 1908 werd in café "de Vereeniging" van Jac. Keizer voetbalclub 'Wilhelmina' opgericht. Er werd gespeeld in rode shirts met blauwe mouwen en witte broeken. In 1909 werd na fusie met 'Volharding' de naam veranderd in HFC (Hillesluisse Football Combinatie). HFC sloot zich aan bij de Rotterdamse Voetbalbond, maar omdat er in Haarlem al een club was die HFC (nu Koninklijke HFC) heette, moest de naam wederom veranderd worden. Het werd RVV Celeritas en gespeeld werd in horizontale geel-zwart gestreepte shirts en witte broek. In 1912 promoveerde Celeritas naar de NVB. Omdat er bij deze bond ook al een club was die deze naam droeg (HSV Celeritas), werd andermaal een nieuwe naam gekozen: Rotterdamsche Voetbal Vereeniging Feijenoord. Tegelijkertijd kreeg het de rood-witte shirts met zwarte broek en zwarte kousen, zoals we ze nu nog steeds kennen. In augustus 1917 werd het nieuwe speelveld aan de Kromme Zandweg geopend met een wedstrijd tegen Be Quick Zutphen, die met 2-3 werd verloren.
Eerste successen
Media afspelen
Bioscoopjournaal uit 1937. Opening van het Feijenoordstadion en vanaf 02:50 beelden van de openingswedstrijd tegen Beerschot FC (België).
Zestien jaar na de oprichting, drie jaar na de promotie naar de hoogste klasse in 1921, vierde Feyenoord zijn eerste echte succes, het Nederlands landskampioenschap. Later volgden nog meer kampioenschappen, maar dat eerste kampioenschap vonden veel Feyenoorders toch het mooist van allemaal, vooral omdat de rollen definitief waren omgedraaid: de 'arbeiders' hadden de 'heren' verslagen. Hun club, hun Feyenoord, uit de boezem van het volk, was de beste van Nederland. Toen was het succesverhaal van de jaren die volgden begonnen. Net als in het kampioensjaar 1924, werd Feyenoord in de rest van de jaren twintig nogmaals enkele keren afdelingskampioen, maar een landstitel volgde alleen nog in 1928. In 1930 werd voor het eerst de KNVB beker gewonnen. Vijf jaar later lukte het Feyenoord om dit kunstje te herhalen, ditmaal in de finale tegen HVV Helmond. In de jaren dertig en veertig werden er 5 bekers en 7 landskampioenschappen gewonnen. In 1965 behaalde Feyenoord voor het eerst in zijn historie de dubbel (landskampioen en bekerwinnaar).
Gouden periodes
In 1970 slaagde Feyenoord er in als eerste Nederlandse club de Europacup I te winnen. Enkele maanden later volgde ook nog de Wereldbeker. In 1974 veroverde Feyenoord de UEFA Cup, eveneens als eerste Nederlandse club. In 1984 had Feyenoord een topjaar, toen het team zowel de beker als het landskampioenschap pakte. In de jaren negentig pakte Feyenoord twee landstitels, twee Supercups en enkele KNVB bekers. De club werd in 1978 opgesplitst in SC Feyenoord, de amateurtak, en Feyenoord Rotterdam, de proftak. Het zou tot december 2010 duren voordat de amateurtak en de proftak weer zouden fuseren.
Nieuwe millennium
Bekerviering op de Coolsingel in 2008
Op 8 mei 2002 kregen de redelijk succesvolle jaren negentig een nog succesvoller vervolg. Feyenoord veroverde onder leiding van trainer Bert van Marwijk en met een uitblinkende Pierre van Hooijdonk in het eigen Stadion Feijenoord, tegen de Duitse kampioen Borussia Dortmund, na 28 jaar voor de tweede keer in zijn historie de UEFA Cup, iets wat in Nederland weinigen meer verwacht hadden.
Het veroveren van de UEFA Cup ontketende in het Stadion Feijenoord een volksfeest van grote omvang. Dit gebeurde daags na de moord op Pim Fortuyn, een Rotterdamse volksheld, en maakte voor de Rotterdammers veel goed. In 2008 won Feyenoord de KNVB Beker door in de finale Roda JC te verslaan.
Uitsluiting UEFA Cup
Rondom de UEFA Cupwedstrijd van 30 november 2006 tussen AS Nancy-Lorraine en Feyenoord, in de poulefase van het toernooi, ontstonden er schermutselingen tussen Feyenoordaanhangers en de lokale politie. Van de ongeveer 3000 meegereisde Feyenoord aanhangers kregen enkele het in het centrum van Nancy aan de stok met enkele politieagenten. De reactie van de politie was dusdanig generiek, tegenover alle Nederlanders die zich in het centrum bevonden, dat deze situatie snel uit de hand liep. Allerlei Feyenoorders die niet betrokken waren bj de gebeurtenissen tot dan toe werden door de politie opgedreven, waarop felle tegenreacties kwamen. Ondanks waarschuwingen van het Feyenoordbestuur waren er vrij beschikbare kaartjes te koop geweest, waardoor er meer supporters met en zonder kaartje meegereisd waren dan gebruikelijk, en een deel hiervan tussen de Franse supporters plaats moest nemen. In plaats daarvan werd de gehele Feyenoordaanhang in het uitvak gedreven door de politie, waarna zij met traangas bestookt werden, waardoor de wedstrijd tijdelijk stilgelegd werd. De wedstrijd zelf eindigde uiteindelijk in een 3-0-overwinning voor Nancy.
Door de resultaten van de overige wedstrijden in de poule kwalificeerde Feyenoord zich nog wel voor de volgende ronde, waarin het zou moeten uitkomen tegen Tottenham Hotspur FC. Op 19 januari maakte de UEFA echter bekend dat, ondanks de volgens sommigen twijfelachtige rol van de politie, Feyenoord geschorst werd voor de rest van het UEFA-cup-toernooi en een boete kreeg opgelegd van 100.000 Zwitserse frank (61.810 euro). Tevens kreeg Feyenoord een proeftijd van twee jaar. Tottenham plaatste zich door de schorsing automatisch voor de volgende ronde.
Financiële problemen
Feyenoord-logo tot 2008
Na 2006 ging het vrij snel minder met Feyenoord. Feyenoord won op 27 april 2008 nog wel de KNVB-beker, door Roda JC in de eigen Kuip met 2-0 te verslaan door goals van Denny Landzaat en Jonathan de Guzmán.
Door het uitblijven van succes in de competitie en het niet halen van de Champions League, nam de schuld van Feyenoord in de jaren hierna sterk toe. De Rotterdammers hadden in de zomer van 2007 enkele grootverdieners aangetrokken, maar dat risico pakte niet goed uit.
Logo in steen bij De Kuip
In het seizoen 2008/2009 eindigde Feyenoord als zevende in de Eredivisie en geld voor versterkingen was er nauwelijks. Toch lukte het via enkele investeerders en andere constructies nog enkele spelers aan te trekken. Het seizoen 2009/2010 verliep voor Feyenoord beter vergeleken met het jaar daarvoor. De club eindigde op een stabiele vierde plek in de competitie en stond de club voor de vijftiende keer in de finale om de KNVB beker. De finale werd verloren van Ajax. Voor aanvang van het seizoen 2010/2011 werd via de KNVB bekend dat Feyenoord in Categorie 1 is geplaatst. Dat betekent dat de voetbalbond hun financiële huishouding verscherpt in de gaten houdt. Clubs die in categorie 1 geplaatst zijn, moeten daar binnen drie jaar weer uit zijn. Hebben ze hun zaakjes binnen die periode niet op orde, dan dreigen ze hun licentie kwijt te raken. Door de financiële problemen had Feyenoord onvoldoende mogelijkheden om de selectie voldoende te versterken. Feyenoord was noodgedwongen jeugdspelers in te brengen en transfervrije spelers aan te trekken. Dit vertaalde zich in moeizame sportieve prestaties, aangezien Feyenoord een groot deel van het seizoen in de onderste regionen van de ranglijst verkeerde.
Op donderdag 28 oktober 2010, vier dagen na het historische verlies met 10-0 tegen PSV, nam een groep investeerders met de naam Vrienden van Feyenoord onder leiding van Pim Blokland 49% van de aandelen in Feyenoord over voor een bedrag van € 17 miljoen wat nog op kan lopen tot € 30 miljoen. In ruil hiervoor wilde de groep twee plaatsen in de Raad van Commissaren per februari 2011. Hiermee werd de schuld die Feyenoord had teruggebracht naar € 26 miljoen.[5] Ondanks dat Feyenoord een groot deel van haar schuld had weggewerkt, meldde Eric Gudde dat er geen ruimte was voor versterkingen in de winterstop. Die kunden volgens hem pas komen wanneer Feyenoord uit de categorie 1 geplaatst werd.[6] Feyenoord slaagde erin om op te krabbelen op de ranglijst en de degratiezone te verlaten, maar eindigde uiteindelijk op de tiende plaats. De club haalde voor het nieuwe seizoen een nieuw technisch directeur binnen: Oud-Feyenoorder Martin van Geel.
Wederopstanding
Graziano Pellè
In de voorbereiding op het seizoen 2011/12 vertrekt Georginio Wijnaldum naar concurrent PSV en Leroy Fer naar FC Twente.[7] Op 13 juli 2011 stapt Mario Been op als hoofdcoach door een gebrek aan vertrouwen van de spelersgroep. Vooral de ervaren spelers zouden het vertrouwen hebben opgezegd.[8] De spelers zouden Been 'weggestemd' hebben.
Oud-Feyenoordspeler Ronald Koeman wordt door de nieuwe technisch directeur Martin van Geel aangesteld als nieuwe trainer. Hij krijgt Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst als assistenten, nadat ook Leon Vlemmings Feyenoord verliet. Onder leiding van het nieuwe technische trio weet een jonge, onervaren spelersgroep zich te plaatsen voor de Champions League door tweede te worden in de Eredivisie. De laatste keer dat Feyenoord Champions League speelde was in het seizoen 2002/03. De steunpilaren in het successeizoen waren zonder meer Ron Vlaar, Karim El Ahmadi, Otman Bakkal en de van Manchester City gehuurde spits John Guidetti.
Ook op financieel gebied ging Feyenoord er op vooruit. De club is anno april 2012 gepromoveerd van Categorie 1 naar Categorie 2, waardoor de club iets meer ruimte heeft voor transfers, en niet meer onder curatele staat van de KNVB. Zo werden in het daaropvolgende seizoen seizoen 2012/13 Harmeet Singh en Lex Immers aangetrokken voor respectievelijk € 500.000 en € 900.000. Daarnaast werd Graziano Pellè voor één seizoen gehuurd van FC Parma. Pellè zou, nadat hij 27 keer scoorde in 29 wedstrijden, definitief overgenomen worden van Parma voor € 3.500.000.
In de Champions League lootte Feyenoord in de derde voorronde het Oekraïense Dynamo Kiev. Over twee wedstrijden verloor Feyenoord met 1-3. De club ging daarna naar de play-offs van de Europa League, daarin werd het gekoppeld aan Sparta Praag. Ook in deze tweeluik redden de Rotterdammers het niet (2-4 verlies), waardoor Feyenoord dus geen beloning kreeg na een goed seizoen.
In het seizoen 2012/13 doet Feyenoord na een inhaalrace lang mee om de titel, maar uiteindelijk wordt het 3e achter AFC Ajax en PSV. Daardoor begint het in de play-offs in de Europa League van het seizoen 2013/14. De smaakmaker van de ploeg is de defensie, alle basisverdedigers van Feyenoord zijn internationals. Op het middenveld breekt Tonny Vilhena definitief door, terwijl voorin toptalent Boëtius debuteert in De Klassieker met een goal.
In het seizoen 2013/14 begint Feyenoord met de slechtste competitiestart ooit. De eerste 3 competitiewedstrijden worden verloren tegen respectievelijk PEC Zwolle, FC Twente en Ajax. Hierna gaat het wel beter. In de beker bereikt Feyenoord de 4e ronde, waarin ze uitgeschakeld worden op bezoek in de Amsterdam ArenA (2-1 verlies). In de competitie is Feyenoord erg wisselvallig. Zo wordt er thuis verloren van Heracles, maar wordt er uit gewonnen bij Vitesse. Door de matige reeks in uitwedstrijden staat Feyenoord na 25 wedstrijden op de 4e plaats onder FC Twente, Ajax en SBV Vitesse. Europees gezien eindigt het seizoen 2013/14 al vroeg. De Rotterdammers nemen het op tegen Kuban Krasnodar, maar verliezen met 1-3 over twee wedstrijden. Op 1 februari 2014 maakte Ronald Koeman bekend dat hij na 3 jaar Feyenoord zijn aflopende contract niet zou verlengen.
Nieuwe start
Op 3 maart 2014 maakte Feyenoord bekend dat Fred Rutten per 1 juli Ronald Koeman zou opvolgen als de nieuwe hoofdcoach, nadat toenaderingspogingen tot Louis van Gaal en Co Adriaanse op niets uitliepen. Ook waren er veel mutaties in het elftal. Waar dragende krachten als Graziano Pellè en Bruno Martins Indi vertrokken, kwamen er nieuwe spelers. Karim El Ahmadi keerde terug uit de Premier League, Jens Toornstra en Bilal Başaçıkoğlu kwamen over van respectievelijk FC Utrecht en SC Heerenveen en Kenneth Vermeer maakte de gewaagde overstap van aartsrivaal AFC Ajax naar Feyenoord. Ook huurde Feyenoord Colin Kâzım-Richards en trok het de transfervrije Khalid Boulahrouz aan. Hiermee plaatste Feyenoord zich voor het eerst in 7 jaar voor de groepsfase van de Europa League, het tweede Europese bekertoernooi wat voorheen UEFA Cup heette. Feyenoord drong zelfs door tot de 2e ronde, na een memorabele 2-0-overwinning tegen Sevilla FC. Feyenoord verloor in deze 2e ronde over 2 wedstrijden met 2-3 van AS Roma
Mede door het gebrek aan financiële middelen besloot Fred Rutten om na één jaar zijn contract niet te verlengen. Op 23 maart 2015 maakte Feyenoord haar nieuwe trainer bekend: Giovanni van Bronckhorst.
Na 8 jaar zonder prijs werd op 24 april 2016 beslag gelegd op de 12e KNVB-Beker. In de Eredivisie behaalde Feyenoord de 3e plek, ver achter Ajax en kampioen PSV. Op de volgende transfermarkt deed Feyenoord goede zaken. Contracten van basisspelers als Dirk Kuyt en Eljero Elia werden verlengd. Verder werd Nicolai Jørgensen voor ongeveer €3.500.000,- overgenomen van FC Kopenhagen en Brad Jones werd transfervrij aangetrokken van N.E.C. als vervanger van de geblesseerde doelman Kenneth Vermeer.
Het seizoen 2016/17 begon voortreffelijk, de eerste negen competitiewedstrijden werden gewonnen en Feyenoord versloeg Manchester United FC met 1-0 in de Europa League. Dat laatste met hulp van de arbitrage, want Nicolai Jørgensen die de beslissende assist gaf, stond duidelijk buitenspel.[9] Deze wedstrijd, net als alle andere Europese thuiswedstrijden van Feyenoord dat seizoen, werd gespeeld in een halflege Kuip. Deze maatregelen waren genomen om nieuwe straffen van de UEFA te voorkomen.[10] In diezelfde week werd er in Eindhoven gewonnen van regerend landskampioen PSV, 0-1. Het eerste puntverlies werd geleden in de thuiswedstrijd tegen Ajax op 23 oktober 2016. Het werd 1-1 door doelpunten van Kasper Dolberg en Dirk Kuijt. Een week later werd thuis gelijk gespeeld tegen SC Heerenveen (2-2). Op 6 november verloor een gehavend elftal voor het eerst in seizoen 2016/17 in de Eredivisie; degradatiekandidaat Go Ahead Eagles was door een doelpunt van Jarchinio Antonia met 1-0 te sterk in Deventer. Europees liep het die periode niet en na nederlagen tegen Manchester United (4-0) en Fenerbahçe (0-1) liep voor Feyenoord het Europees avontuur ten einde. In de Eredivisie werden tussendoor grote zeges geboekt, zoals de 6-1 overwinning tegen Sparta en 0-4 tegen AZ. Met een voorsprong van vijf punten op nummer twee Ajax ging Feyenoord als koploper de winterstop in.
De tweede seizoenshelft begon Feyenoord sterk. De eerste zeven competitiewedstrijden van 2017 werden gewonnen door Feyenoord. In Arnhem werd wel verloren van Vitesse in het toernooi om de KNVB Beker (2-0). Ook werd PSV thuis door een rommelig eigen doelpunt van PSV-keeper Jeroen Zoet met 2-1 verslagen. Op 5 maart was Sparta de eerste ploeg die Feyenoord na de winterstop in de Eredivisie wist te verslaan. Door een vroeg doelpunt van Mathias Pogba won Sparta met 1-0. Feyenoord richtte zich snel weer op. Er werd wederom ruim gewonnen van AZ met 5-2 en een week later werd in en tegen SC Heerenveen met 1-2 gewonnen. Vervolgens stond de Klassieker tegen Ajax op het programma. Na een vroeg doelpunt won Ajax uiteindelijk met 2-1. In de doordeweekse speelronde op 5 april 2017 werd Go Ahead Eagles vernederd en met een 8-0 nederlaag terug naar Deventer gestuurd. Echter, door een gelijkspel tegen PEC Zwolle was de voorsprong op Ajax geslonken tot op één punt. Na twee overwinningen op rij van Feyenoord en een nederlaag van achtervolger Ajax tegen PSV was de voorsprong met nog twee wedstrijden te gaan weer vier punten. Op de voorlaatste speeldag van de Eredivisie kon Feyenoord op bezoek bij Excelsior Rotterdam kampioen worden, maar er werd met 3-0 verloren. Een week later op de laatste speeldag werd de ploeg alsnog kampioen door met 3-1 te winnen van Heracles Almelo. De drie goals van Feyenoord werden gemaakt door aanvoerder Dirk Kuijt. Het betekende de vijftiende landstitel in de historie van Feyenoord en de eerste sinds 1999. Door het kampioenschap speelde de club ook de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen bekerwinnaar Vitesse in de Kuip op 5 augustus 2017. Na 90 minuten, met een stand van 1-1, won Feyenoord de Johan Cruijff Schaal na een penaltyreeks. Echter de rest van het seizoen verliep teleurstellend. In de UEFA Champions League werd Feyenoord in de groepsfase met maar 3 punten uitgeschakeld in een groep met Manchester City, Napoli en Sjachtar Donetsk. In de Eredivisie was Feyenoord al in januari kansloos voor de titel en eindigde op plek vier met een flinke achterstand op kampioen PSV, nummer twee Ajax en nummer drie AZ. Echter werd het seizoen wel positief afgesloten met het winnen van de dertiende KNVB-beker in de clubhistorie. Daarmee won de club de vierde prijs in drie jaar en na de speciale gouden kampioensschaal (60 jaar Eredivisie) en de eerste nieuwe Johan Cruijff Schaal ook de gouden KNVB-beker die goud is ter ere van de 100e finale.
Op zaterdag 4 augustus 2018 werd de officiële openingswedstrijd van het Nederlandse voetbalseizoen 2018-2019 met strafschoppen gewonnen van PSV Eindhoven. Feyenoord sleepte voor het tweede jaar op rij de Johan Cruijff Schaal binnen. Dit was Feyenoords vijfde prijs sinds het jaar 2016.
Promotie naar 1e klasse (Rotterdamse Voetbal Bond)
1
1910
Kampioen 1e klasse (Rotterdamse Voetbal Bond)
1
1912
Concordiaan Beker
1
1912
Gouden Industriebeker
1
1921
Estafette rond Delft
1
1930
Sparta Paastoernooi
1
1934
Bevrijdingsbeker
1
1945
Prins Bernhardbeker
1
1955
AD (Rotterdam) Tournament
7
1978, 1979, 1982, 1984, 1988, 1989, 1990
Coen Moulijn memorial cup
1
2012 (oud-Feyenoord)
Competitieresultaten 1910–2018
2
2
1
3 3A
3 3A
2
1 3A
4 2C
4 1B
3 1B
3
1
2 1A
3 1A
1
2
1
1
1
1
3
1
1
1
3
2
1
1
1
2
1
6
2
1
5
6
2
2
2
6
8 1D
4 1C
5 1D
5 1D
7 C
5 B
6
11
5
2
1
1
4
4
1
2
2
2
1
2
1
2
2
1
2
2
4
10
2
4
4
6
2
1
3
3
3
6
4
11
8
3
1
2
4
3
2
4
1
3
2
3
3
3
4
3 (5)
7 (9)
6
7 (8)
4
10
2
3
2
4 (6)
3
1
4
3*
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
00
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
* Stand na 14 speelrondes
Eredivisie
Hoofdklasse (profniveau)
Eerste klasse (profniveau)
Eerste klasse
Overgangsklasse
Tweede klasse
Derde klasse
Eerste klasse RVB
Tweede klasse RVB
Noodcompetitie
Uitleg van de voetbalgrafiek(en)
In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:
Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
Competitieniveau en/of afdelingsletter
Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.
Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.
Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal, daardoor is deze staaf automatisch leeg.
Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.
Punten sinds 1956
Een overzicht van de behaalde punten vanaf de oprichting van de Eredivisie in 1955/56 tot en met het heden, omgerekend naar 34 wedstrijden per seizoen en 3 punten voor een overwinning).
54
45
58
70
77
70
58
60
75
75
72
80
83
77
83
81
85
81
76
75
60
42
70
58
63
51
76
82
69
63
57
50
55
40
40
69
75
70
62
63
73
61
80
64
66
64
80
68
62
71
53
60
45
63
44
70
69
67
59
63
82
66
35*
65,8
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
00
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
gem.
Eredivisie
Resultaten in Europese competities sinds 1956
x
x
x
x
x
x
16
4
32
x
31
x
x
64
1
32
8
32
1
16
64
8
x
x
16
4
16
x
32
32
64
32
16
x
64
x
4
8
16
8
4
16
24
64
16
PO
32
32
1
32
48
32
80
32
x
48
x
PO
x
VR
PO
PO
VR
32
x
48
32
VR
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
00
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
EC I / Champions League
EC II
UEFA Cup / Europa League
geen Europees voetbal
* Nog bezig
Vanaf het seizoen 1999/2000 is er een doorstroming van clubs uit de Champions League naar de UEFA Cup / Europa League.
UEFA rank sinds 1962
75
35
46
56
49
70
128
87
39
40
17
5
3
6
9
14
34
70
78
28
34
34
18
31
45
61
39
62
45
73
51
54
38
28
12
12
15
17
21
37
22
26
24
23
31
58
77
80
109
108
129
123
134
95
102
89
68
64*
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
00
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
* Stand per 2 september
In Europa
Zie Lijst van Europese wedstrijden van Feyenoord voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Feyenoord speelt sinds 1967 in diverse Europese competities. Hieronder staan de competities en in welke seizoenen de club deelnam:
¹ Van januari t/m juni 2013 gunde ASR het hoofdsponsorschap aan Diergaarde Blijdorp.
Organisatie
Bijgewerkt tot 18 juni 2018
Nat.
Naam
Functie
Sinds
Bestuur
Toon van Bodegom
President-Commissaris
2018
Richard Bruens
Commissaris
2018
Herman van Drie
Commissaris
2017
Gérard Moussault
Commissaris
2015
Sjaak Troost
Commissaris
2018
Directie
Jan de Jong
Algemeen Directeur
2017
Martin van Geel
Technisch Directeur
2011
Mark Koevermans
Commercieel Directeur
2009
Jeugdopleiding
Stanley Brard
Hoofd Jeugdopleiding
Feyenoord 1
Selectie
Zie Feyenoord in het seizoen 2018/19 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Nr.
Nat.
Naam
Competitie
Beker
Europa
Overig
Totaal
Contract
Vorige club
Debuut
Debuutwedstrijd
W
W
W
W
W
Keepers
1
Kenneth Vermeer
67
0
11
0
10
0
2
0
90
0
2020
Club Brugge
13 september 2014
Feyenoord - Willem II, 1-2
13
Joris Delle
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
2019
N.E.C.
22
Justin Bijlow
18
0
0
0
1
0
1
0
20
0
2023
13 augustus 2017
Feyenoord - FC Twente, 2-1
30
Ramón ten Hove
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
2021
31
Elber Evora
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
2019
Verdedigers
2
Bart Nieuwkoop
40
0
7
0
8
0
1
0
56
0
2020
4 oktober 2015
De Graafschap - Feyenoord, 1-2
3
Sven van Beek
101
3
18
1
16
1
2
0
137
5
2021
30 januari 2013
PSV - Feyenoord, 2-1
4
Jerry St. Juste
28
3
3
0
5
1
1
0
37
4
2021
sc Heerenveen
13 augustus 2017
Feyenoord - FC Twente, 2-1
5
Ridgeciano Haps
23
0
4
0
4
0
1
0
32
0
2022
AZ
5 augustus 2017
Feyenoord - Vitesse, 1-1
6
Jan-Arie van der Heijden
85
4
12
0
9
0
2
0
108
4
2020
Vitesse
8 augustus 2015
Feyenoord - FC Utrecht, 3-2
15
Tyrell Malacia
22
1
3
0
2
0
0
0
27
1
2023
6 december 2017
Feyenoord - Napoli, 2-1
29
Calvin Verdonk
7
0
1
0
1
0
1
0
10
0
2020
N.E.C.
8 maart 2015
Feyenoord - NAC Breda, 3-0
33
Eric Botteghin
78
5
10
3
7
1
3
0
98
9
2020
FC Groningen
23 augustus 2015
Feyenoord - Vitesse, 2-0
38
Lutsharel Geertruida
1
0
2
0
2
0
0
0
5
0
2020
25 oktober 2017
Feyenoord - AVV Swift, 4-1
Middenvelders
8
Jordy Clasie
145
9
8
0
20
0
3
0
176
9
2019
Southampton FC
5 augustus 2011
Excelsior - Feyenoord, 0-2
10
Tonny Vilhena
192
33
21
4
24
1
3
0
240
38
2020
22 januari 2012
VVV Venlo - Feyenoord, 2-1
18
Yassin Ayoub
8
1
2
0
0
0
0
0
10
1
2022
FC Utrecht
19 augustus 2018
Feyenoord- Excelsior, 3-0
23
Orkun Kökçü
3
1
1
1
0
0
0
0
4
2
2020
27 september 2018
VV Gemert - Feyenoord, 0-4
26
Jordy Wehrmann
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
2019
28
Jens Toornstra
132
35
14
2
21
3
5
1
172
41
2021
FC Utrecht
31 augustus 2014
FC Twente - Feyenoord, 0-0
35
Wouter Burger
0
0
1
0
1
0
0
0
2
0
2020
16 augustus 2018
Feyenoord - AS Trenčín, 1-1
37
Achraf El Bouchataoui
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
2020
Jari Schuurman
1
0
0
0
0
0
0
0
1
0
2020
N.E.C.
8 mei 2016
Feyenoord - N.E.C., 1-0
Aanvallers
9
Nicolai Jørgensen
67
33
8
6
10
4
2
0
87
43
2021
FC Kopenhagen
31 juli 2016
Feyenoord - PSV, 0-1
11
Sam Larsson
35
8
6
5
8
0
1
0
50
13
2021
sc Heerenveen
9 september 2017
Heracles Almelo - Feyenoord, 2-4
17
Luis Sinisterra
3
0
2
0
0
0
0
0
5
0
2021
Once Caldas
12 augustus 2018
De Graafschap - Feyenoord, 2-0
19
Steven Berghuis
78
30
11
5
11
1
2
0
102
36
2021
Watford FC
7 augustus 2016
FC Groningen - Feyenoord, 0-5
32
Robin van Persie
86
26
9
9
13
0
1
0
109
35
2019
Fenerbahçe SK
3 februari 2002
Feyenoord - Roda JC, 5-0
34
Dylan Vente
18
3
4
3
3
0
1
0
26
6
2022
13 september 2017
Feyenoord - Manchester City, 0-4
36
Cheick Touré
1
0
0
0
0
0
0
0
1
0
2020
27 augustus 2017
Feyenoord - Willem II, 5-0
* Het rugnummer 12 wordt niet uitgereikt en is voorbehouden aan Het Legioen, dat als 12e man wordt beschouwd. * Wedstrijdstatistieken bijgewerkt tot 16 januari 2019. Europese statistieken zijn inclusief kwalificatie. * Als de vorige club cursief is, dan staat dit voor verhuurd.
Bij blessures of schorsingen wordt het team, wanneer nodig, aangevuld met jeugdspelers. Zie: Feyenoord Academy
Transfers
Periode
Naam
Nationaliteit
Positie
Van/naar
Contract*
Aangetrokken
Winter
Robin van Persie
Nederland
Aanvaller
Fenerbahçe SK
2019
Zomer
Joris Delle
Frankrijk
Doelman
2019
Zomer
Kenneth Vermeer
Nederland
Doelman
Club Brugge
2020
Zomer
Calvin Verdonk
Nederland
Verdediger
N.E.C.
2020
Zomer
Yassin Ayoub
Marokko
Middenvelder
FC Utrecht
2022
Zomer
Jordy Clasie
Nederland
Middenvelder
Southampton FC
2019
Zomer
Jari Schuurman
Nederland
Middenvelder
N.E.C.
2020
Zomer
Mohamed El Hankouri
Marokko
Aanvaller
Willem II
2019
Zomer
Luis Sinisterra
Colombia
Aanvaller
Once Caldas
2021
Vertrokken
Zomer
Brad Jones
Australië
Doelman
Al-Nassr
2020
Zomer
Kevin Diks
Nederland
Verdediger
ACF Fiorentina
2021
Zomer
Sofyan Amrabat
Marokko / Nederland
Middenvelder
Club Brugge
2022
Zomer
Karim El Ahmadi
Marokko / Nederland
Middenvelder
Ittihad FC
2020
Zomer
Simon Gustafson
Zweden
Middenvelder
FC Utrecht
2022
Zomer
Gustavo Hamer
Brazilië
Middenvelder
PEC Zwolle
2021
Zomer
Emil Hansson
Noorwegen
Middenvelder
RKC Waalwijk
2019
Zomer
Marko Vejinović
Nederland / Servië
Middenvelder
AZ
2022
Zomer
Bilal Başaçıkoğlu
Turkije / Nederland
Aanvaller
Kayserispor
2021
Zomer
Jean-Paul Boëtius
Nederland
Aanvaller
1. FSV Mainz 05
2022
Winter
Renato Tapia
Peru
Middenvelder
Willem II
2019
Winter
Mohamed El Hankouri
Nederland / Marokko
Aanvaller
FC Groningen
2021
*Voor nieuwkomers staat hun contract bij Feyenoord. Voor vertrokken spelers staat hun contract bij hun nieuwe club.
Staf
Nat.
Naam
Functie
Sinds
Contract
Vorige club
Technische staf
Giovanni van Bronckhorst
hoofdtrainer
2015
2019
Jean-Paul van Gastel
assistent-trainer
2011
2020
Feyenoord Academy
Denny Landzaat
assistent-trainer
2018
2020
AZ
Khalid Benlahsen
keeperstrainer
2016
Feyenoord Academy
Roy Makaay
spitsentrainer
2016
Feyenoord Academy
Medische staf
Bas van Bentum
fysiektrainer
2017
Arno Philips
fysiektrainer
2014
2020
PSV
Stijn Vandenbroucke
revalidatietrainer
2017
2021
West Ham United
Fred Zwang
verzorger
2009
René Dannenburg
fysiotherapeut
2008
Stefan van Meenen
fysiotherapeut
2016
Feyenoord Academy
Casper van Eijck
clubarts
2009
Sparta Rotterdam
Rien Heijboer
orthopedisch chirurg
Analyse staf
David van Maurik
performance analist
2015
2020
AFC Ajax
Yori Bosschaart
video-analist
2015
Feyenoord Academy
Overige staf
Bas van Noortwijk
teammanager
2007
Jan Mastenbroek
spelersbegeleider
Carlo de Leeuw
materiaalman
2003
Jesse de Vente
materiaalman
Overige elftallen
Beloftenelftal
Het tweede elftal van Feyenoord komt sinds 2015 uit in de Nederlandse Reservecompetitie en dient als opstap richting het eerste elftal voor de jonge talenten van de club. Ook spelers die terugkeren van een blessure maken minuten in het elftal om wedstrijdritme op te doen. Eerder speelde het in de beloftencompetitie. Vermeld dient te worden dat stadsgenoot SBV Excelsior tussen 1997 en 2005 een satellietclub was van Feyenoord, waar de club haar talenten (tijdelijk) onderbracht om hen de gelegenheid te bieden wedstrijdervaring op te doen bij de senioren in de Eerste divisie of de Eredivisie. Hierdoor waren de successen niet zozeer aanwezig bij Jong Feyenoord, maar kwam Excelsior wel tot steeds betere prestaties met driemaal een tweede plaats in de Eerste divisie (2001, 2002 en 2004) en een promotie naar de Eredivisie in het seizoen 2001/02. In het seizoen 2004/05 van de KNVB beker haalde Jong Feyenoord als beloftenteam de derde ronde, maar werd hierin na strafschoppen verslagen door RKC Waalwijk, nadat in de tweede ronde de koploper van de Eerste divisie, VVV-Venlo, met 0-2 werd verslagen.
Het elftal staat vanaf het seizoen 2018/19 onder leiding van Peter van den Berg met Ulrich van Gobbel als zijn assistent. Voorheen waren (voor dusver bekend) de trainers Roy Makaay (2016-2018), Patrick Lodewijks (2013-2016), Giovanni van Bronckhorst (2012-2013), André Hoekstra (2011-2012), Alex Pastoor (2008-2009), Mario Been (2004-2005) en Geert Meijer (2000-2003).
Competitieresultaten 2008–heden
1
2
7
5
8
5
1
3
2
2
6
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
Beloften Eerste divisie
Beloften Eredivisie
Reservecompetitie
Uitleg van de voetbalgrafiek(en)
In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:
Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
Competitieniveau en/of afdelingsletter
Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.
Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.
Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal, daardoor is deze staaf automatisch leeg.
Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.
Erelijst beloften
Kampioenschap Beloften Eredivisie: 2014
Kampioenschap Beloften Eerste divisie: 2008
Lijst van topscorers per seizoen
Een overzicht van de topscorers in de KNVB competities vanaf het seizoen 2011/12
Seizoen
Speler
Seizoen
Speler
2004/05
Jeppe Curth
13
2015/16
Jari Schuurman
6
2008/09
Kermit Erasmus
11
Anass Achahbar
2011/12
Mick van Buren
3
2016/17
Marko Vejinović
5
2012/13
Anass Achahbar
4
2017/18
Dylan Vente
7
2013/14
Mitchell te Vrede
13
2018/19
2014/15
Anass Achahbar
10
Jeugd
De voetbalacademie Feyenoord is de regionale jeugdopleiding van de Rotterdammers. Het is een belangrijke levensader van de club, sinds de financiële problemen begin 21e eeuw. Het is één van de toonaangevende opleidingsinstituten in het Nederlandse voetbal en won al enkele keren de Rinus Michels Award voor Jeugdopleiding van het Jaar.
Vrouwen
In 2017 maakte toenmalig Algemeen Directeur Eric Gudde bekend dat Feyenoord voornemens is om in 2019 te beginnen met een vrouwenelftal in de Eredivisie Vrouwen. Het vernieuwde Sportpark Varkenoord zou dan genoeg mogelijkheden bieden om ook een volwaardige vrouwentak te huisvesten. De afgelopen jaren is Feyenoord al begonnen met het opbouwen van een academy voor meidenvoetbal. Oud-international Manon Melis speelt een belangrijke rol in het opbouwen van het meiden-/vrouwenvoetbal binnen de voetbalclub Feyenoord.
Amateurs
De Sportclub Feyenoord ontstond in 1978 uit een splitsing tussen de BVO Stichting Feyenoord (de proftak) en de amateurafdeling. Het standaardelftal speelde jarenlang in het zondag amateurvoetbal. Tijdens een Algemene Ledenvergadering in november 2012 kozen de leden ervoor te switchen naar het zaterdagvoetbal. In een paar jaar klom het elftal op van de Vierde Klasse naar de Hoofdklasse, waarin het vanaf het seizoen 2018/19 weer uitkomt.
Oud-Feyenoord
De selectie van Oud-Feyenoord speelt al jaren wedstrijden door bijna het hele land tegen diverse clubs en gelegenheidselftallen op allerlei niveaus. Talloze verenigingen hebben de Oud-Feyenoorders al op bezoek gehad, vaak ter gelegenheid van een jubileum of opening van een nieuw sportcomplex. Oud-Feyenoord is een hecht team dat zich onlangs heeft versterkt met een aantal van de jongere generatie, zoals Pierre van Hooijdonk, Paul Bosvelt, Kees van Wonderen, Jean-Paul van Gastel en Gaston Taument.
Clubcultuur
Geen woorden maar daden is een regeltje uit het clublied en staat symbool voor de cultuur van Feyenoord. Het is een club van (haven)arbeiders; 'handen uit de mouwen en werken voor je geld'.
Clublied
Het clublied van Feyenoord is sinds 1961 het Hand in Hand. De melodie van "Hand in Hand" werd in de negentiende eeuw geschreven door de Duitser Wilhelm Speidel. Het lied werd in de loop der jaren door diverse Nederlandse clubs gebruikt; er zijn bijvoorbeeld versies van SVV en DHC bekend. Jaap Valkhoff, die later ook deel uitmaakte van The Three Jacksons, zette in de jaren zestig zowel een Feyenoord- als een Ajax-versie op de plaat. Onder Feyenoord-supporters groeide het vervolgens uit tot het officieuze clublied. In het zuiden van Nederland gebruikt ook MVV haar eigen versie van het "Hand in Hand". In België hoort men de melodie regelmatig van de tribunes komen wanneer Club Brugge, Royal Antwerp FC en RC Genk hun wedstrijden spelen.
Mascotte
De officiële mascotte van Feyenoord is Coentje. Deze is vernoemd naar Coen Moulijn. In mei 2007 werd echter de gorilla Bokito erg populair onder de supporters van de Rotterdamse volksclub, nadat deze internationaal in het nieuws kwam toen hij ontsnapte uit zijn verblijf in de Diergaarde Blijdorp, de dierentuin van Rotterdam. Sindsdien groeide Bokito uit tot de onofficiële mascotte van Feyenoord en zijn er tot heden spandoeken te zien waarop de gorilla te zien is.
In 2013 groeide de olifant Olli uit tot onofficiële mascotte nadat de in financiële nood verkerende Diergaarde Blijdorp voor een half seizoen op de tenues van Feyenoord stond. De olifant speelde samen met oud-speler Giovanni van Bronckhorst de hoofdrol in een reclamespot die ASR Verzekeringen voor Diergaarde Blijdorp maakte. Vanaf 28 maart 2013 was de populaire knuffelolifant Olli verkrijgbaar. De belangstelling voor Olli was zo groot dat er na korte tijd lange rijen voor de poorten van de dierentuin stonden, waarbij men anderhalf uur moest wachten om een exemplaar te bemachtigen.[12] Binnen 24 uur was Diergaarde Blijdorp door de gehele voorraad van 11.000 pluchen olifantjes heen.[13]
Het Legioen
Het Legioen tijdens de eerste training van het nieuwe seizoen.
De supporters van Feyenoord zijn ook wel bekend als Het Legioen. Het Feyenoordlegioen heeft de reputatie reislustig en fanatiek te zijn. De harde kern onder de supporters noemt zich S.C.F. Hooligans.
In 1963 reisden circa 3000 supporters met twee schepen, en nog duizenden met auto of trein, naar Lissabon om Feyenoord een Europacupwedstrijd te zien spelen tegen Benfica. Bij een gemiddelde Europese uitwedstrijd reizen er 1000 tot 2000 fans mee en in 1996 gingen bijna 15.000 supporters mee toen Feyenoord een wedstrijd speelde tegen het Duitse Borussia Mönchengladbach.
Bij thuiswedstrijden wordt Stadion Feijenoord tijdens seizoen 2016-2017 bezocht door gemiddeld circa 47.500 supporters.
Het rugnummer 12 wordt nooit aan een speler gegeven, maar is voorbehouden aan Het Legioen, dat als 12e man wordt beschouwd.
Gemiddelde bezoekersaantallen sinds de opening van Stadion Feijenoord
Open dag
Elk jaar komen tienduizenden mensen naar de traditionele open dag in de Kuip om het seizoen te openen. Spectaculair hoogtepunt is de helikopter die in het stadion landt om de nieuwe aanwinsten symbolisch naar de Kuip en Het Legioen te brengen.
Rivaliteit
De grote rivaal van Feyenoord is Ajax. Met name uit historisch oogpunt en achterban staan de wedstrijden tussen beide clubs bekend als een beladen wedstrijd. Deze wedstrijd tussen twee van de grootste clubs van Nederland staat bekend als de klassieker. Door deze rivaliteit breken er regelmatig (ernstige) supportersrellen uit.
Vanuit historisch oogpunt kan ook stadsgenoot Sparta als rivaal gezien worden, al is deze rivaliteit sterk bekoeld. Deze West-Rotterdamse voetbalploeg was de eerste rivaal van Feyenoord. Sparta, de "Kasteelheren", werd gezien als een chique club, terwijl Feyenoord als volksclub te boek staat. De derby's tussen beide partijen staan daarnaast al jaren in het teken van 'de club van Rotterdam'. De Rotterdamse derby wordt niet ieder jaar meer gespeeld, omdat Sparta niet altijd in de Eredivisie uitkomt.
(Muziek)rituelen tijdens thuiswedstrijden
Bij alle thuiswedstrijden van Feyenoord keren twee nummers altijd terug: de Opkomsttune (wanneer de spelers het veld opkomen) en de Goaltune (wanneer Feyenoord scoort).
De Opkomsttune begint met het geroffel van pauken, die steeds sneller worden gespeeld. Uiteindelijk, wanneer de tunnel open gaat, klinkt het Hand in Hand door de speakers.
Al sinds 1994 heeft Feyenoord dezelfde Goaltune. Wanneer Feyenoord scoort galmt eerst de scheepshoorn van de Rotterdamse haven door het stadion, waarna het refrein volgt van het nummer I will survive van de Hermes House Band. De laatste jaren wordt het nummer Super Feyenoord ook gedraaid vlak voor de aftrap. Nadat de namen van de thuisclub zijn opgenoemd wordt dit nummer ingezet om Het Legioen klaar te stomen voor de wedstrijd. Daarnaast wordt er de laatste tijd ook veel ophitsende muziek van DJ Paul Elstak gedraaid. Dit zijn veelal hardcore nummers, waar het legioen op mee springt. Dit ritueel werd in het seizoen 2016/17 onmogelijk, omdat er vanaf dat seizoen 12 wisselspelers toegestaan waren. Speaker Peter Houtman was tot tijdens de wedstrijd bezig met het opnoemen van de wisselspelers van Feyenoord, dat werd besloten om de opstelling al voor opkomst van de spelers om te roepen.
Samenwerkingsverbanden
Feyenoord had tussen 1997 en 2005, en 2009 en 2015 een nauw samenwerkingsverband met Excelsior. Feyenoord kon spelers die nog niet goed genoeg zijn bij Excelsior ervaring op laten doen, en ze later weer terug halen. Onder andere Christian Gyan, Thomas Buffel en Salomon Kalou wisten op deze wijze door te breken bij Feyenoord. Sinds 2005 stalde Feyenoord vrijwel geen talenten meer bij Excelsior en was de verhouding veel zakelijker. Excelsior is dan ook geen satellietclub meer. In het seizoen 2008/2009 werd de samenwerking met Excelsior in zijn geheel opgeheven, om er enkele maanden later weer op terug te komen.
Van 1999 tot 2014 had Feyenoord een satelietclub in Ghana. Feyenoord Fetteh was de Afrikaanse tak van de Rotterdammers. Omdat slechts enkele spelers zonder succes de overstap naar Feyenoord Rotterdam maakten, ging het project vooral als liefdadigheidsproject de Nederlandse geschiedenisboeken in. De club werd in Ghana wel geroemd vanwege zijn toonaangevende voetbalacademie.
Feyenoord had ook verschillende samenwerkingsverbanden met buitenlandse clubs, maar omdat die niets opleverden, zijn ze inmiddels verbroken:
América FC
Boldklubben 1893
KVC Westerlo
Nagoya Grampus Eight
Hall of Fame
Voorzitters
Feyenoord dankt zijn roem mede aan een aantal buitengewoon capabele bestuurders. Beroemde voorzitters zijn: Leen van Zandvliet, de drijvende kracht achter de bouw van De Kuip; Cor Kieboom, die nauw was betrokken bij de invoering van het betaald voetbal; en Jorien van den Herik, die de club begin jaren negentig redde van de financiële ondergang.
Periode
Nat.
Naam
Opmerking(en)
1908–1911
Gerardus Dirk van Leerdam
1911–1918
Leen van Zandvliet
1918–1920
Jan van Bennekom
1920–1925
Johan Weber
1925–1939
Leen van Zandvliet
Tweede periode
1939–1967
Cor Kieboom
1967–1973
Guus Couwenberg
1973–1978
Leo van Zandvliet
1979–1982
Guus Couwenberg
Tweede periode
1982–1989
Gerard Kerkum
1989–1990
Carlo de Swart
1990–1992
Amandus Lundqvist
1992–2006
Jorien van den Herik
2006–2007
Gerard Kerkum
Tweede periode
2007–2015
Dick van Well
2015–2018
Gerard Hoetmer
2018–heden
Toon van Bodegom
Trainers
Door de jaren heen heeft Feyenoord een hoop spraakmakende en succesvolle trainers gehad. Hieronder zie je een overzicht van de laatste tien trainers, met uitzondering van interim-trainers. Voor de volledige lijst wordt u doorverwezen naar Lijst van trainers van Feyenoord.
Periode
Nat.
Naam
Prijzen
Opmerking(en)
Volgende club
1997–2000
Leo Beenhakker
1× Landskampioen (1999) 1× Johan Cruijff Schaal (1999)
Naast de bekende trainers, heeft Feyenoord ook grote spelers onder contract gehad. Hieronder zie je een overzicht van spelers van Feyenoord die in het verleden verkozen zijn tot Voetballer van het Jaar in Nederland. Voor een overzicht van alle spelers die voor Feyenoord hebben gespeeld wordt u doorverwezen naar Lijst van spelers van Feyenoord.
Jaar
Nat.
Naam
Prijs
Bij Feyenoord
1963
Reinier Kreijermaat
Voetballer van het Jaar
1959–1967
1964
Coen Moulijn
Voetballer van het Jaar
1955–1972
1965
Coen Moulijn
Voetballer van het Jaar
1955–1972
1967
Eddy Pieters Graafland
Voetballer van het Jaar
1958–1970
1970
Rinus Israël
Voetballer van het Jaar
1966–1974
1971
Willem van Hanegem
Voetballer van het Jaar
1968–1976, 1981–1983
1983–1984
Johan Cruijff
Gouden Schoen
1983–1984
1984
Ruud Gullit
Voetballer van het Jaar
1982–1985
1991–1992
John Metgod
Gouden Schoen
1988–1994
1993–1994
Ed de Goeij
Gouden Schoen
1990–1997
1999–2000
Jerzy Dudek
Gouden Schoen
1996–2001
2001–2002
Pierre van Hooijdonk
Voetballer van het Jaar
2001–2003, 2006–2007
2005–2006
Dirk Kuijt
Gouden Schoen
2003–2006, 2015–2017
2016–2017
Karim El Ahmadi
Gouden Schoen
2008–2012, 2014–2018
Feyenoord ambassadeurs
Vanaf 2003 heeft Feyenoord elk seizoen een ambassadeur gehad. Dit waren altijd bekende Rotterdammers. Op de jaarlijkse Feyenoord Open Dag werd de ambassadeur voor het komende seizoen bekendgemaakt, maar in 2008 kwam daar een eind aan, want toen werd Gerard Meijer, 50 jaar lang de verzorger van de club, benoemd tot ambassadeur voor het leven. Hieronder een lijst van deze ambassadeurs:
Jaar
Nat.
Naam
Rol
Opmerking(en)
2003–2004
Raemon Sluiter
Voormalig tennisser
Eerste ambassadeur
2004–2005
Lee Towers
Zanger
2005–2006
Dennis van der Geest
Voormalig judoka, DJ
2006–2007
Robert Eenhoorn
Voormalig honkballer
2007–2008
Renate Verbaan
Presentatrice, Model
2008–heden
Gerard Meijer
Was 50 jaar lang verzorger bij Feyenoord
Ambassadeur voor het leven
Willem van Hanegem Trofee
De trofee werd in 2014 op de 70ste verjaardag van de naamgever van de ereprijs in het leven geroepen, en wordt op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie uitgereikt aan een persoon die zich op welke wijze dan ook een echte Feyenoorder heeft getoond.
Jaar
Nat.
Naam
Rol
Opmerking(en)
2014
Willem van Hanegem
Oud-speler en -trainer
Naamgever van de trofee
2015
Henk van der Stoep
Clubarchivaris
2016
Jan Mastenbroek
Spelersbegeleider
2017
Maup Martens
Senior Scout
2018
Pim Blokland
Vrienden van Feyenoord
2019
Jeroen Ibelings
Tifo ontwerper
Zie ook
Geschiedenis van Feyenoord
Nieuwe Kuip
(Oud-)Feyenoorders:
Lijst van spelers van Feyenoord
Lijst van trainers van Feyenoord
Opleidingen:
Feyenoord Academy
Feyenoord Academy Ghana (1999 - 2014, opgeheven)
Overig:
Deelnemers UEFA-toernooien Nederland
Externe link
Officiële website
Bronnen, noten en/of referenties
↑Website De Kuip
↑Vacature bestuurslid Stichting Continuïteit Feyenoord. feyenoord.nl (2018-07-23). Geraadpleegd op 2019-01-09.
↑gat tussen top en subtop in eredivisie groeit weer, fd.nl
↑(en) Bert Kassies, UEFA 5-year Club Ranking 2019. kassiesa.home.xs4all.nl. Geraadpleegd op 2018-08-27.
↑Feyenoord krijgt injectie van 17 miljoen
↑Gudde: 'Geen nieuwe spelers in winterstop'
↑Botsing dreigt tussen Feyenoord en gewilde Fer, VI.nl
↑Been gooit handdoek bij gebrek aan vertrouwen, VI.nl
↑Slechte scheids? Tel tot tien en denk aan Rutjes, de Volkskrant, 19 september 2016
↑Feyenoord neemt maatregelen voor europese thuisduels, Feyenoord.nl
↑Shirtsponsors vanaf 1982
↑Feyenoord.nl - Olli-mania in Blijdorp, 28 maart 2012.
↑Rijnmond.nl - Alle Olli's alweer op!, 29 maart 2012.
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort bij de kruising met de Zoutmanstraat, gezien vanuit de toren van het Haganum Geografische informatie Locatie Den Haag, Nederland Lengte 6 km Algemene informatie Aangelegd in 1875-1960 Bebouwing woningen Opvallende gebouwen 20 rijksmonumenten Openbaar vervoer tram Portaal: Nederland De Chinese Muur en het einde van de Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met een lengte van 5800 meter [1] de langste laan (maar niet de langste straat of weg) van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt. De Laan van Meerdervoort, voorheen 'Dekkerslaantje', is naar een oude boerderij buiten de Haagse grachtengordel genoemd. Daar bevindt zich thans de buurt Willemspark. De boerderij lag ongeveer ter hoogte van het huidig...