Greg Van Avermaet

























































































Greg Van Avermaet


Greg Van Avermaet tijdens de Tour de France 2018 in de gele trui

Greg Van Avermaet tijdens de Tour de France 2018 in de gele trui


Persoonlijke informatie
Bijnaam
Avi
Golden Greg
Geboortedatum
17 mei 1985
Geboorteplaats
Vlag van België Lokeren, België
Lengte 181 cm

Sportieve informatie
Huidige ploeg
CCC Team
Discipline(s)
Weg
Specialisatie(s)
Klassiekers, heuvelkoersen

Ploegen
2006
2007
2008–2009
2010
2011–2018
2019–

Bodysol
Predictor-Lotto
Silence-Lotto
Omega Pharma-Lotto
BMC Racing Team
CCC Team

Beste prestaties (top 20)
Milaan-San Remo 5e (2016)
Ronde van Vlaanderen 2e (2014, 2017)
Parijs-Roubaix 1e (2017)
Amstel Gold Race 5e (2015)
Luik-Bastenaken-Luik 7e (2011)
Ronde van Lombardije 12e (2011)
WK 5e (2010, 2014)
World Tour 1e (2017)

Extra
Zeges:  

Parijs-Tours
Ronde van België
Oml. Het Nieuwsblad
E3 Harelbeke
Tirreno-Adriatico
Gent-Wevelgem

2011
2015
2016, 2017
2017
2016
2017

Medailles







Portaal: 

Wielersport


Greg Van Avermaet (Lokeren, 17 mei 1985) is een Belgisch wielrenner die anno 2019 rijdt voor CCC Team. In 2016 werd hij olympisch kampioen op de weg in Rio de Janeiro.




Inhoud






  • 1 Carrière


    • 1.1 Jeugd


    • 1.2 2007


    • 1.3 2008


    • 1.4 2009-2010


    • 1.5 2011


    • 1.6 2012


    • 1.7 2013


    • 1.8 2014


    • 1.9 2015


    • 1.10 2016


    • 1.11 2017


    • 1.12 2018




  • 2 Palmares


    • 2.1 Overwinningen beloften


    • 2.2 Overwinningen profs


    • 2.3 Voornaamste ereplaatsen


    • 2.4 Resultaten in voornaamste wedstrijden


    • 2.5 Resultaten in kleinere rondes




  • 3 Ploegen


  • 4 Records


  • 5 Onderscheidingen


  • 6 Olympische Spelen





Carrière



Jeugd


In 2003 startte Van Avermaet zijn wielercarrière bij de junioren na een verleden als keeper bij voetbalploeg KSK Beveren.[1] Bij zijn overstap naar de beloften in 2004 won hij in zijn eerste jaar drie wedstrijden. In 2005 won hij elf wedstrijden waaronder Hasselt-Spa-Hasselt en een rit in de Triptyque des Barrages. Ook in 2006 won hij 11 maal. Enkele van deze overwinningen boekte hij al bij de elite, zoals de Kattekoers, Zellik-Galmaarden en de Internationale Wielertrofee Jong Maar Moedig. Verder kroonde hij zich in Charleroi tot Belgisch beloftenkampioen voor Jérôme Giaux en Pieter Vanspeybrouck. In oktober bleef hij samen met Tom Leezer, Jos van Emden, Stijn Neirynck en Huub Duyn het peloton voor in Parijs-Tours voor beloften. In de spurt werd hij tweede na Duyn.



2007


Van Avermaet kreeg voor 2007 een profcontract bij Predictor-Lotto. In zijn eerste wedstrijd van het seizoen won hij meteen; hij won de vijfde rit in de Ronde van Qatar. In twee andere etappes eindigde hij bij de eerste tien. Na deze overwinning behaalde Van Avermaet ereplaatsen in Nokere Koerse en de Ronde van het Groene Hart. Predictor-Lotto stelde hem op in de ProTour-wedstrijden Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.


Eind mei reed Van Avermaet in eigen land de Ronde van België. De eerste etappe eindigde in een massasprint waarin hij als derde finishte na Wouter Weylandt. In de tweede etappe verzamelde hij als lid van een kopgroep voldoende bonificatieseconden in de drie tussensprints van de dag om de leiderstrui van Weylandt over te nemen. In de tijdrit verloor hij meer dan een minuut, waarna Vladimir Goesev de leiding in het algemeen klassement overnam. In de laatste rit werd Van Avermaet vijfde in de massasprint. Van Avermaet won in de Ronde van België de eerste prijs in het punten- en in het tussensprintklassement, en eindigde als negende in het algemeen klassement. Eind juli volgden de tweede en derde overwinning bij de profs elkaar snel op. Eerst was Van Avermaet de snelste in de kermiskoers in Westrozebeke. Een week later won hij in een massasprint de tweede etappe in de Ronde van het Waalse Gewest. Door een tweede plaats in de derde etappe en een vijfde plaats in de vijfde etappe werd hij eerste in de eindstand van het puntenklassement.


Op 4 augustus won Van Avermaet Rund um die Hainleite, een eendagswedstrijd in de 1.1 categorie in Duitsland. Gegangmaakt door zijn ploeggenoot Björn Leukemans won hij de sprint van een kopgroep van elf.



2008


De eerste wedstrijd van het seizoen was de Ronde van Qatar, waar Van Avermaet een jaar eerder zijn eerste overwinning als prof boekte. In de eerste vlakke rit werd hij tweede na Tom Boonen, en ook de rest van de week eindigde hij steeds vooraan. In het eindklassement werd Van Avermaet derde en hij won het jongerenklassement.


In de E3 Prijs was Van Avermaet mee in een vroege vlucht. Hij werd uiteindelijk derde. In de Ronde van België trok hij in de eerste twee etappes de sprint aan voor z'n ploegmaat Jürgen Roelandts. In de derde, de koninginnenrit, pakte hij de etappe en de leiderstrui. Voor het tweede achtereenvolgende jaar begon hij aan de tijdrit in de zwarte trui. Hij moest de zwarte trui afstaan aan Stijn Devolder. Hij eindigde met een tweede plaats in het algemeen klassement achter Devolder, en met winst in het puntenklassement. Hij eindigde op de vierde plaats bij het Belgisch kampioenschap. Zijn ploegmaat Jürgen Roelandts werd eerste.


Begin juli won Van Avermaet het criterium in Sint Niklaas. In dezelfde maand boekte hij een overwinning in de Ronde van Wallonië. Hij pakte er de koninginnenrit en de tweede plaats in het eindklassement achter Sergej Ivanov. Deze laatste was mee in een ontsnapping in de laatste etappe en onttroonde Van Avermaet daarmee als leider. Twee weken later pakte Van Avermaet in de Ronde van de Ain opnieuw een etappe en de eindwinst in het puntenklassement. Daarmee leek hij klaar voor zijn eerste grote ronde: de Ronde van Spanje.


In de negende etappe in deze Ronde van Spanje, van Vielha e Mijaran naar Sabiñánigo, klopte hij in een vlucht van twaalf een indrukwekkende reeks ervaren renners als Davide Rebellin, Juan Antonio Flecha, Damiano Cunego, Rinaldo Nocentini, Egoi Martínez en Patrice Halgand. Daarover zei hij na afloop: 'Ik denk wel dat dit mijn mooiste zege in mijn loopbaan is.'[2] In de volgende etappe werden de sprinters verrast door Sébastien Hinault, die de winst opeiste. Met een derde plaats kreeg Van Avermaet wel de puntentrui in zijn bezit. Een spannende strijd om die trui met Alberto Contador en Alejandro Valverde ontspon zich. Van Avermaet slaagde erin de trui te heroveren en zo kwam hij in zijn eerste grote ronde op het podium als winnaar van de blauwe trui.


Aan het einde van het seizoen werd Van Avermaet door zijn collega-wielrenners beloond met de Flandrien-Trofee; de prijs voor de beste Belgische wielrenner van het seizoen.



2009-2010


In 2009 en 2010 ging het allemaal wat minder met hem, hij wist wel een paar top-10-plaatsen te halen, maar echt winnen lukte niet meer, op de Heistse Pijl in 2009 na. Na een sterke wedstrijd in dienst van Philippe Gilbert haalde hij eind 2010 op het wereldkampioenschap in Geelong (Australië) wel een knappe vijfde plaats.
Aan het einde van het seizoen verliet hij Omega Pharma-Lotto voor BMC.



2011


In de Ronde van België werd Van Avermaet zowel in de vierde etappe naar Eupen als in het eindklassement tweede, achter Philippe Gilbert. Hij won later een rit in de Ronde van Oostenrijk. Hij geraakte met een groepje voorop en won in de sprint. Het was de eerste zege sinds deze in de Vuelta 2008. In de Ronde van Wallonië won hij de laatste etappe en stelde daarmee de eindzege in deze ronde veilig. De zaterdag die daarop volgde stond hij aan de start van de Clásica San Sebastián. Op vier kilometer van de streep versnelde Gilbert, die deze wedstrijd ook zou winnen. In de laatste kilometer ging ook nog Carlos Barredo ervandoor. Van Avermaet sprintte naar de derde plaats op twee seconden van Barredo. Na een ontgoochelend WK (door een valpartij in een verloren positie) won hij op 9 oktober zijn eerste grote klassieker, Parijs-Tours. In de daaropvolgende Ronde van Piemonte moest hij Daniel Moreno laten voorgaan.



2012


Philippe Gilbert reed sinds dit seizoen ook voor BMC. In de Grote Prijs van Quebec werd Van Avermaet tweede na Simon Gerrans en ook in de Grote Prijs van Wallonië werd hij tweede, ditmaal na de Fransman Julien Simon. Op het wereldkampioenschap in Valkenburg hielp hij met de Belgische ploeg Philippe Gilbert aan de wereldtitel. Het jaar sloot hij af met een zesde plaats in Parijs-Tours.



2013


Van Avermaet deed ook in 2013 zijn reputatie als 'meneer regelmaat' alle eer aan. In de Ronde van Oman eindigde hij in de derde etappe als tweede achter Peter Sagan. In de daaropvolgende klassiekers, werd hij derde (Gent-Wevelgem), zevende (Ronde van Vlaanderen 2013), vierde (Parijs-Roubaix) en zesde (Brabantse Pijl).


In juli won hij de derde rit in de Ronde van Wallonië, tevens won hij de vijfde en afsluitende rit op de muur van Thuin. Hierdoor werd Van Avermaet ook voor de tweede keer eindwinnaar van de Ronde van Wallonië. Zijn goede zomervorm trok hij door in de Ronde van Utah, waar hij de eerste rit won na een uitval in de laatste kilometer en vervolgens tot driemaal toe op de tweede plaats strandde. In de daaropvolgende Amerikaanse ronde, de USA Pro Challenge, eindigde hij in de eerste rit opnieuw als tweede, ditmaal achter de Slowaak Peter Sagan.


Op het einde van het jaar werd hij door zijn Belgische wielercollega's voor de tweede maal bekroond met de Flandrien-Trofee.



2014


In het Belgische openingsweekend werd Van Avermaet tweede in de Omloop Het Nieuwsblad achter Ian Stannard. In de Ronde van Vlaanderen 2014 eindigde hij als tweede na Fabian Cancellara en voor Sep Vanmarcke en Stijn Vandenbergh. In de vijfde etappe in de Eneco Tour won hij voor Tom Dumoulin op de vesten van Geraardsbergen. In de finale van de Grote Prijs van Wallonië raakte hij voorop met Jelle Vanendert, Jan Bakelants en Fränk Schleck. Op de slotklim werd het kwartet ingelopen maar net op dat moment demarreerde Van Avermaet. Hij spurtte op de steile helling van de Citadel van Namen naar z'n tweede overwinning van het seizoen. Tony Gallopin en Jan Bakelants vervolledigden het podium in Namen. De goede vorm vertaalde zich een paar dagen later in alweer een overwinning, ditmaal in de Grote Prijs Impanis-Van Petegem, waar hij na een hele dag in de aanval Tosh Van der Sande en Michał Gołaś in de spurt het nakijken gaf.


Van Avermaet werd op het WK op de weg in Ponferrada vijfde en is daarmee de best geklasseerde Belg.


Met een derde Flandrien-Trofee en een eerste Kristallen Fiets kaapte Van Avermaet op het einde van het seizoen de belangrijkste Belgische wielerprijzen weg.



2015


In de voorbereidingskoersen zoals de Ronde van Qatar en de Ronde van Oman pakte Van Avermaet diverse ereplaatsen. In de Strade Bianche werd hij in een spurt op de Piazza del Campo tweede na Zdeněk Štybar en voor Alejandro Valverde.


In 2015 zette Van Avermaet ook een stap vooruit in de proloogritten, waar hij in de proloog van Tirreno-Adriatico derde werd op twee seconden na de Italiaanse tijdritkampioen Adriano Malori en Fabian Cancellara. Van Avermaet zou de derde rit op zijn naam schrijven door met een lange machtspurt te winnen voor Peter Sagan, Zdeněk Štybar en Filippo Pozzato.


In de Ronde van Vlaanderen 2015 veroverde Van Avermaet een derde plek na Alexander Kristoff en Niki Terpstra. Peter Sagan werd vierde. In Parijs-Roubaix van 2015 toonde Van Avermaet zijn hoogvorm met weer een derde plaats. In de Amstel Gold Race kreeg Van Avermaet misschien wel de grootste kans om een grote voorjaarsklassieker binnen te halen. Voor de Cauberg kwam Van Avermaet voorop door te reageren op een uitval van Lars Petter Nordhaug, maar BMC koos ervoor de kaart van Philippe Gilbert te trekken en alles kwam weer samen. In een spurt met de favorieten won wereldkampioen Michał Kwiatkowski voor Alejandro Valverde en Michael Matthews. Van Avermaet werd vijfde en Gilbert uiteindelijk tiende.


In de Ronde van België werd Van Avermaet in de proloog vijfde. In de slotrit nam Van Avermaet de maat van al zijn concurrenten, won de koninginnenrit en werd eindwinnaar.


In de Ronde van Frankrijk werd BMC met Van Avermaet de winnaar van de ploegentijdrit naar Plumelec. De dertiende rit was een rit met aankomst in Rodez op de côte Saint-Pierre die werd gewonnen door Van Avermaet. In een beklijvende massasprint van aan de voet van de beklimming volgde enkel nog Peter Sagan, Jan Bakelants werd derde op drie seconden. Van Avermaet zou na de vijftiende rit de Tour voortijdig verlaten om de geboorte van zijn eerste kindje mee te maken.


Nog geen twee weken na zijn opgave in de Ronde van Frankrijk stond Van Avermaet aan de start van de Clásica San Sebastián. Hij bevond zich in de finale van de koers in een kansrijke positie, maar kwam ten val toen hij van achteren werd aangereden door een motor van de organisatie. Van Avermaet kon de koers niet uitrijden. Zijn ploeg BMC diende na het incident een officiële klacht in en overwoog juridische stappen.



2016


Van Avermaet begon sterk aan het seizoen 2016. Hij won de openingsklassieker Omloop Het Nieuwsblad eind februari. Enkele weken later won hij in Tirreno-Adriatico met BMC de ploegentijdrit en individueel de zesde etappe. Tevens was hij de beste in het eindklassement, na het annuleren van de koninginnenrit wegens slecht weer, door in de slottijdrit één seconde voorsprong over te houden op wereldkampioen Peter Sagan. In de Ronde van Vlaanderen viel Van Avermaet op honderd kilometer van de streep en brak hij zijn sleutelbeen.


In de Ronde van Frankrijk won Van Avermaet de vijfde etappe en veroverde ook de gele trui, welke hij drie dagen droeg.


Op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro behaalde Van Avermaet de gouden medaille tijdens de wegrit, na een sprint tegen de Deen Jakob Fuglsang en de Pool Rafał Majka.[3] Hij voegde daar nog een zege in de GP van Montreal aan toe in een sprint voor wereldkampioen Peter Sagan, die hem twee dagen voordien nog in de GP van Quebec geklopt had.



2017


Net als in 2016 begon Van Avermaet sterk aan het seizoen, ondanks twijfels rond zijn fitheid door het oplopen van een enkelbreuk bij een trainingstochtje met de mountainbike in november 2016. Zowel in de ronde van Valencia als in Tirreno-Adriatico wist hij samen met zijn team de ploegentijdrit te winnen. In Tirreno-Adriatico was hij ook een dag drager van de blauwe trui. Op Belgische grond slaagde hij erin om voor de tweede opeenvolgende keer de Omloop Het Nieuwsblad te winnen. Na ereplaatsen in Strade Bianche en Kuurne-Brussel-Kuurne wist hij beslag te leggen op de zegebloemen in zowel de E3 Harelbeke als in Gent-Wevelgem. Hierdoor ging hij aan de leiding in de UCI World Tour-ranking.


Op 9 april won hij zijn eerste 'monument': Parijs-Roubaix. In de sprint op de velodroom bleef hij Štybar en Langeveld voor. Hij verbrak daarbij het 53 jaar oude record van Peter Post van snelste Parijs-Roubaix ooit (met een gemiddelde uursnelheid van 45,204 km/u).



2018


Begin 2018 liep niet altijd alles even vlot voor Van Avermaet, maar in de Tour de France droeg hij acht dagen de gele trui.



Palmares




Greg Van Avermaet tijdens het Dernyfestival in Wetteren 2007



Overwinningen beloften


2005 - 12 zeges waaronder


  • Hasselt-Spa-Hasselt

  • 1e etappe Triptyque des Barrages


2006 - 13 zeges waaronder



  • Belgische kampioenstrui Belgisch kampioen op de weg, Beloften

  • Zellik-Galmaarden

  • Kattekoers



Overwinningen profs



2006 - 2 zeges


  • Internationale Wielertrofee Jong Maar Moedig

  • Memorial Fred De Bruyne


2007 - 5 zeges


  • 5e etappe Ronde van Qatar

  • GP Raf Jonckheere

  • 2e etappe Ronde van het Waalse Gewest

  • Rund um die Hainleite

  • Memorial Rik Van Steenbergen


2008 - 5 zeges


  • 3e etappe Ronde van België

  • Stadsprijs Sint-Niklaas

  • 3e etappe Ronde van het Waalse Gewest

  • 2e etappe Ronde van de Ain

  • 9e etappe Ronde van Spanje


  • Jersey blue.svg Puntenklassement Ronde van Spanje


2009 - 1 zege

  • Heistse Pijl

2011 - 4 zeges


  • 6e etappe Ronde van Oostenrijk

  • 5e etappe Ronde van Wallonië


  • Jersey yellow.svg Eindklassement Ronde van Wallonië

  • Parijs-Tours


2013 - 5 zeges


  • 2e etappe Ronde van Qatar (ploegentijdrit)

  • 3e en 5e etappe Ronde van Wallonië


  • Jersey yellow.svg Eindklassement Ronde van Wallonië

  • 1e etappe Ronde van Utah


2014 - 3 zeges


  • 5e etappe Eneco Tour

  • Grote Prijs van Wallonië

  • Grote Prijs Impanis-Van Petegem


2015 - 5 zeges


  • 3e etappe Tirreno-Adriatico

  • 4e etappe Ronde van België


  • Jersey red.svg Eindklassement Ronde van België

  • 9e (ploegentijdrit) en 13e etappe Ronde van Frankrijk


2016 - 9 zeges


  • Omloop Het Nieuwsblad

  • 1e (ploegentijdrit) en 6e etappe Tirreno-Adriatico


  • Jersey blue.svg Eindklassement Tirreno-Adriatico

  • Gullegem Koerse


  • 5e etappe Ronde van Frankrijk


  • 1 Goud Olympisch kampioenschap op de weg in Rio de Janeiro

  • Grote Prijs van Montréal

  • 5e etappe (ploegentijdrit) Eneco Tour


2017 - 9 zeges


  • 1e etappe (ploegentijdrit) Ronde van Valencia

  • Omloop Het Nieuwsblad

  • 1e etappe (ploegentijdrit) Tirreno-Adriatico

  • E3 Harelbeke

  • Gent-Wevelgem

  • Parijs-Roubaix

  • 2e etappe en 4e etappe Ronde van Luxemburg


  • Gele trui Eindklassement en Jersey blue.svg Puntenklassement Ronde van Luxemburg

  • Eindklassement UCI World Tour 2017


2018 - 6 zeges


  • 3e etappe (ploegentijdrit) Ronde van Valencia

  • 3e etappe Ronde van Oman

  • 1e etappe (ploegentijdrit) Tirreno-Adriatico


  • Jersey light blue.svg Eindklassement en Jersey green.svg Puntenklassement Ronde van Yorkshire

  • 1e etappe (ploegentijdrit) Ronde van Zwitserland

  • 3de etappe (ploegentijdrit) Ronde Van Frankrijk


2019 - 1 zege

  • 3e etappe Ronde van Valencia


Totaal - 55 zeges bij de elite waarvan 10 ploegentijdritten



Voornaamste ereplaatsen



2007


  • 3e - Ronde van het Groene Hart

  • 3e - 1e etappe Ronde van België

  • 2e - 3e etappe Ronde van het Waalse Gewest

  • 3e - GP Briek Schotte


2008


  • 2e - 2e etappe Ronde van Qatar

  • 3e - eindklassement Ronde van Qatar

  • 3e - 3e etappe Ronde van Andalusië

  • 3e - E3 Harelbeke

  • 3e - 2e etappe Ronde van Picardië

  • 2e - eindklassement Ronde van België

  • 2e - 1e etappe Ronde van het Waalse Gewest

  • 2e - 2e etappe Ronde van het Waalse Gewest

  • 2e - eindklassement Ronde van het Waalse Gewest

  • 3e - 1e etappe Ronde van de Ain

  • 3e - 5e etappe Ronde van de Ain

  • 3e - 10e etappe Ronde van Spanje


2009


  • 2e - 5e etappe Ronde van de Algarve

  • 3e - 1e etappe Driedaagse De Panne-Koksijde

  • 2e - 4e etappe Ronde van België

  • 2e - 2e etappe Ronde van de Ain


2010


  • 3e - 6e etappe Ronde van Zwitserland

  • 3e - Halle-Ingooigem

  • 3e - 10e etappe Ronde van Spanje

  • 3e - 15e etappe Ronde van Spanje


2011


  • 2e - 4e etappe Ronde van België

  • 2e - eindklassement Ronde van België

  • 2e - 2e etappe Ronde van Wallonië

  • 2e - Clásica San Sebastián

  • 2e - Ronde van Piemonte


2012


  • 2e - 1e etappe Ronde van de Algarve

  • 2e - Grote Prijs van Quebec

  • 2e - Grote Prijs van Wallonië


2013


  • 2e - 3e etappe Ronde van Oman

  • 3e - 1e etappe Tirreno-Adriatico (ploegentijdrit)

  • 3e - Gent-Wevelgem

  • 2e - 2e etappe Ronde van Utah

  • 2e - 3e etappe Ronde van Utah

  • 2e - 4e etappe Ronde van Utah

  • 2e - puntenklassement Ronde van Utah

  • 2e - 1e etappe USA Pro Challenge

  • 3e - 6e etappe USA Pro Challenge

  • 2e - puntenklassement USA Pro Challenge

  • 3e - Grote Prijs van Quebec

  • 3e - Memorial Frank Vandenbroucke


2014


  • 2e - Omloop Het Nieuwsblad

  • 2e - Ronde van Vlaanderen

  • 3e - 5e etappe Ronde van België

  • 2e - puntenklassement Ronde van België

  • 2e - 2e etappe Ronde van Frankrijk

  • 3e - 9e etappe Ronde van Frankrijk

  • 3e - 6e etappe Eneco Tour


2015


  • 3e - 2e etappe Ronde van Qatar

  • 3e - 2e etappe Ronde van Oman

  • 2e - Strade Bianche

  • 3e - 1e etappe Tirreno-Adriatico

  • 3e - Ronde van Vlaanderen

  • 3e - Parijs-Roubaix

  • 2e - 3e etappe Ronde van Yorkshire

  • 2e - puntenklassement Ronde van Yorkshire

  • 3e - 4e etappe Ronde van Zwitserland

  • 3e - Belgisch Kampioenschap

  • 2e - 6e etappe Eneco Tour

  • 2e - eindklassement Eneco Tour

  • 2e - puntenklassement Eneco Tour

  • 3e - Parijs-Tours


2016


  • 2e - 4e etappe Ronde van Qatar

  • 3e - eindklassement Ronde van Qatar

  • 3e - 2e etappe Ronde van Oman

  • 2e - 5e etappe Ronde van Oman

  • 2e - puntenklassement Tirreno-Adriatico

  • 2e - 4e etappe Ronde van Californië

  • 3e - Belgisch Kampioenschap

  • 2e - Grote Prijs van Quebec


2017


  • 3e - 4e etappe Ronde van Oman

  • 2e - Strade Bianche

  • 2e - Ronde van Vlaanderen

  • 2e - proloog Ronde van Luxemburg

  • 2e - 3e etappe Ronde van Luxemburg

  • 2e - Grote Prijs van Quebec


2018


  • 2e - 2e etappe Ronde van Oman

  • 3e - E3 Prijs Harelbeke

  • 8e - Dwars door Vlaanderen

  • 5e - Ronde van Vlaanderen

  • 4e - Parijs-Roubaix

  • 2e - 2e etappe Ronde van Yorkshire

  • 2e - 4e etappe Ronde van Yorkshire

  • 2e - Gullegem Koerse

  • 2e - 9e etappe Ronde van Frankrijk

  • 4e - Clásica San Sebastián 2018

  • 2e - Grote prijs Qéubec

  • 3e - Grote prijs Montreal






Resultaten in voornaamste wedstrijden



























































































Jaar

Ronde van
Italië

Ronde van
Frankrijk

Ronde van
Spanje
2006



2007



2008



66e (1)Jersey blue.svg 
2009


89e  

2010



49e  
2011



83e  
2012



2013



2014


38e  

2015


opgave (1) 

2016


44e (1) 

2017


58e  

2018


28e  


(*) tussen haakjes aantal individuele etappe-overwinningen




















































































































































































































Jaar Milaan-San Remo Gent-Wevelgem Ronde van Vlaanderen Parijs-Roubaix Amstel Gold Race Luik-Bast.‑Luik Ronde van Lombardije Parijs-Tours WK op de weg
Wereld­ranglijst
2006
2007 opgave 29e 48e 63e
138e (UPT)
2008
53e 170e 8e 27e 85e 132e 17e
64e (UPT)
2009 13e 35e 38e 14e 44e
189e (UWR)
2010 47e 39e 27e 16e 16e 5e
171e (UWR)
2011 9e 13e 22e 24e 7e 12e 1 Goud ↑ 175e
56e (UWT)
2012 69e 27e 4e 36e 73e 17e 6e 25e
42e (UWT)
2013 36e 3 Brons ↑ 7e 4e 16e 63e 19e 48e 23e
18e (UWT)
2014 25e 28e 2 Zilver ↑ 17e 40e 39e 5e
24e (UWT)
2015 19e 36e 3 Brons ↑ 3 Brons ↑ 5e 3 Brons ↑ 23e
8e (UWT)
2016 5e 9e opgave opgave 77e 10e
6e (UWT)
2017 21e 1 Goud ↑ 2 Zilver ↑ 1 Goud ↑ 12e 11e 6e
1 Goud (UWT)
2018 17e 14e 5e 4e 14e 50e



Resultaten in kleinere rondes






























































































































































Jaar

Ronde van Qatar

Tirreno-Adriatico

Ronde van België

Ronde van Oostenrijk

Ronde van Wallonië

Ronde van Utah

Eneco Tour BinckBank Tour

Ronde van de Ain
2006



41e





2007

47e (1)


9e PuntenklassementTussensprintklassement

24e (1) Puntenklassement


30e

2008

3 BronsJongerenklassement


2 Zilver (1) Puntenklassement


2 Zilver (1)


18e (1) Puntenklassement
2009


59e
5e




15e
17e
2010

72e

12e
29e

18e


9e
2011

60e

29e

2 Zilver
26e (1) Puntenklassement

Algemeen klassement ↑ (1) Puntenklassement


14e

2012


opgave



opgave


31e

2013

6e (1)

49e
35e

35e

Algemeen klassement ↑(2) Puntenklassement

25e (1)


2014

31e


10e




5e (1)

2015

5e

48e (1)

Algemeen klassement




2 Zilver

2016

3 Brons

Algemeen klassement





4e

2017


36e





4e

2018


20e








Ploegen



  • 2006 – Vlag van België Bodysol-Win for Life-Jong Vlaanderen

  • 2007 – Vlag van België Predictor-Lotto

  • 2008 – Vlag van België Silence-Lotto

  • 2009 – Vlag van België Silence-Lotto

  • 2010 – Vlag van België Omega Pharma-Lotto

  • 2011 – Vlag van Verenigde Staten BMC Racing Team

  • 2012 – Vlag van Verenigde Staten BMC Racing Team

  • 2013 – Vlag van Verenigde Staten BMC Racing Team

  • 2014 – Vlag van Verenigde Staten BMC Racing Team

  • 2015 – Vlag van Verenigde Staten BMC Racing Team

  • 2016 – Vlag van Verenigde Staten BMC Racing Team

  • 2017 – Vlag van Verenigde Staten BMC Racing Team

  • 2018 – Vlag van Verenigde Staten BMC Racing Team

  • 2019 – Vlag van Polen CCC Team



Records


Mederecordhouder




  • Omloop Het Nieuwsblad in 2 opeenvolgende seizoenen: 2016 + 2017


  • E3-Prijs Harelbeke, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix in 1 seizoen: 2017


Alleen recordhouder



  • Omloop Het Nieuwsblad en Tirreno-Adriatico in 1 seizoen: 2016

  • Omloop Het Nieuwsblad, Tirreno-Adriatico en olympisch kampioen op de weg in 1 seizoen: 2016

  • Omloop Het Nieuwsblad, E3-Prijs Harelbeke, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix in 1 seizoen: 2017



Onderscheidingen




  • Flandrien-Trofee: 2008, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017


  • Kristallen Fiets: 2014, 2015, 2016, 2017


  • Vlaamse Reus: 2016

  • Ereburger van de stad Dendermonde na het behalen van de olympische titel.[4]


  • Sportman van het jaar 2016



Olympische Spelen



















Olympische Zomerspelen 2016

1 Goud

2 Zilver

3 Brons

Olympische Zomerspelen 2016

Wegrit mannen 2016
1
0
0





Wielerploegen




Bodysol-Win for Life-Jong Vlaanderen 2006

Baugnies · Cordeel · Cornu · Crabbé · De Greef · De Ketele · De Neef · De Poortere · De Zutter · Lievens · Neyens · Paulissen · Poleunis · Roelandts · Schets · Van Avermaet · Van den Houte · Van Rij · Van Rooy · Vanendert · Vens




Predictor-Lotto 2007

Aerts · Brandt · Cioni · Cornu · Devenyns · De Vocht · Dockx · Evans · Gates · Horner · Hoste · Ingels · Jufré · Kaisen · Leukemans · Lloyd · McEwen · Mertens · Rodriguez · Roesems · Sentjens · Steels · Steurs · Van Avermaet · Van Hecke · Van den Broeck · Van Huffel · Vansevenant · Vansummeren · Zanini




Silence-Lotto 2008

Aerts · Bileka · Brandt · Cioni · Cornu · De Greef · Devenyns · De Vocht · D'Hollander · Dockx · Evans · Gardeyn · Gates · Hoste · Jacobs · Kaisen · Lloyd · McEwen · Popovytsj · Roelandts · Roesems · Sentjens · Steurs · Tjallingii · Van Avermaet · Van den Broeck · Van Huffel · Vansevenant · Vansummeren




Silence-Lotto 2009

Aerts · Brandt · Cretskens · De Greef · Dehaes · Dekker · Delage · D'Hollander · Dockx · Elijzen · Evans · Gardeyn · Gilbert · Hoste · Jacobs · Kaisen · Lang · Ljungblad · Lloyd · Roelandts · Scheirlinckx · Sentjens · Stubbe · Van Avermaet · Van den Broeck · Vanendert · Vansummeren · Wegelius · Blythe (stagiair) · Boeckmans (stagiair) · Eijssen (stagiair)




Omega Pharma-Lotto 2010

Aerts · Bakelants · Blythe · Brandt · Cretskens · De Greef · Dehaes · Delage · D'Hollander · Elijzen · Gilbert · Hoste · Kaisen · Lang · Ljungblad · Lloyd · Löwik · Moreno · Péraud · Roelandts · Scheirlinckx · Stubbe · Van Avermaet · Van den Broeck · Vanendert · Van Goolen · Wegelius · De Winter (stagiair) · Debusschere (stagiair)




BMC Racing Team 2013

Ballan ·
Blythe ·
Bookwalter ·
Burghardt ·
Cummings ·
Eijssen ·
Evans ·
Frank ·
Gilbert ·
Hushovd ·
Kohler ·
Lander ·
Lodewyck ·
Moinard ·
Morabito ·
Nerz ·
Oss ·
Phinney ·
Pinotti ·
Quinziato ·
Santaromita ·
Schär ·
Van Avermaet ·
Van Garderen ·
Warbasse ·
Wyss ·
Dillier (stagiair) ·
Novák (stagiair) ·
Taramarcaz (stagiair)




BMC Racing Team 2014

Atapuma · Bookwalter · Burghardt · Cummings · Dennis · Dillier · Eijssen · Evans · Gilbert · Hermans · Hushovd · Kohler · Lander · Lodewyck · Moinard · Morabito · Nerz · Oss · Phinney · Quinziato · Sánchez · Schär · Stetina · Van Avermaet · Van Garderen · Velits · Warbasse · Wyss · Zabel · Davison (stagiair) · Teuns (stagiair) · Vliegen (stagiair)




BMC Racing Team 2015

Atapuma · Bookwalter · Burghardt · Caruso · De Marchi · Dennis · Dillier · Drucker · Evans · Flakemore · Gilbert · Hermans · Küng · Lodewyck · Moinard · Oss · Phinney · Quinziato · Rosskopf · Sánchez · Schär · Senni · Stetina · Teuns · Van Avermaet · Van Garderen · Velits · Vliegen · Wyss · Zabel · Bohli (stagiair) · Frankiny (stagiair) · Gerts (stagiair)




BMC Racing Team 2016

Atapuma · Bohli · Bookwalter · Burghardt · Caruso · De Marchi · Dennis · Dillier · Drucker · Gerts · Gilbert · Hermans · Küng · Moinard · Oss · Phinney · Porte · Quinziato · Rosskopf · Sánchez · Schär · Senni · Teuns · Van Avermaet · Van Garderen · Velits · Vliegen · Wyss · Zabel · Eisenhart (stagiair) · Lienhard (stagiair)




BMC Racing Team 2017

Bohli · Bookwalter · Caruso · De Marchi · Dennis · Dillier · Drucker · Elmiger · Frankiny · Gerts · Hermans · Küng · Moinard · Oss · Porte · Quinziato · Roche · Rosskopf · Sánchez · Schär · Scotson · Senni · Teuns · Van Avermaet · van Garderen · Van Hooydonck · Ventoso · Vliegen · Wyss · Müller (stagiair) · Welten (stagiair)




BMC Racing Team 2018

Bettiol · Bevin · Bohli · Bookwalter · Caruso · De Marchi · Dennis · Drucker · Frankiny · Gerrans · Küng · Porte · Roche · Roelandts · Rosskopf · Schär · Scotson · Teuns · Van Avermaet · van Garderen · Van Hooydonck · Ventoso · Vliegen · Wyss




CCC Team 2019

Antunes · Barta · Bernas · Bevin · Černý · ten Dam · De Marchi · Geschke · Gradek · Koch · Mareczko · Owsian · de la Parte · Pauwels · Rosskopf · Sajnok · Schär · Van Avermaet · Van Hoecke · Van Hooydonck · Van Keirsbulck · Ventoso · Wiśniowski · Zoidl
























Popular posts from this blog

Knooppunt Holsloot

Altaar (religie)

Gregoriusmis