Kantine






Kantine van de Volkswagenfabriek in 1972


Een kantine of bedrijfsrestaurant is een eetgelegenheid in bedrijven, scholen en andere instanties met veel medewerkers. De bedrijfsvoering wordt veelal uitbesteed.


De prijzen van de consumpties in een kantine zijn meestal lager dan in andere eetgelegenheden omdat ze door de organisatie zijn geregeld en er geen winstoogmerk is, of omdat het bedrijf of de instelling meebetaalt aan de exploitatie.


Een vuistregel voor het bepalen van het aantal zitplaatsen in een kantine:[1]



  • 20% is niet aanwezig, en van de aanwezige medewerkers gaat 80% lunchen, oftewel 64% van de populatie maakt gebruik van het restaurant

  • Ongeveer 30% komt om 12.00 uur

  • 40% komt om 12.30 uur

  • 30% komt gespreid


De piek ligt duidelijk tussen 12.00 en 13.00 uur. Aan de hand van deze vuistregel is te berekenen hoeveel zitplaatsen er nodig zullen zijn. Deze vuistregel is tot stand gekomen aan de hand van ervaringscijfers.[1]


Voorbeeld: 400-450 medewerkers betekent dat er 140 zitplaatsen nodig zullen zijn.





Popular posts from this blog

Knooppunt Holsloot

Altaar (religie)

Gregoriusmis