Ronde van Italië 2012






























































Vlag van Italië Ronde van Italië 2012


95e editie

Routekaart Ronde van Italië 2012

Routekaart Vlag van Italië Ronde van Italië 2012

Periode 5 t/m 27 mei 2012
Startplaats
Vlag van Denemarken Herning
Finishplaats
Vlag van Italië Milaan
Totale afstand 3.504 km
Deelnemers 198

Eindklassementen

Roze trui Winnaar

Vlag van Canada Ryder Hesjedal

Rode trui Punten

Vlag van Spanje Joaquím Rodríguez

Blauwe trui Berg

Vlag van Italië Matteo Rabottini

Witte trui Jongeren

Vlag van Colombia Rigoberto Urán
Ploegen
Vlag van Italië Lampre-ISD

Andere jaren
Vorige editie
Ronde van Italië 2011
Volgende editie
Ronde van Italië 2013





Portaal: 

Wielersport


De 95e editie van de Ronde van Italië werd verreden van 5 tot en met 27 mei 2012. De ronde is begonnen in het Deense Herning en eindigde in Milaan. De ronde maakte deel uit van de UCI Wereldranglijst en de UCI World Tour 2012.


De bergtrui van de Ronde van Italië zal dit jaar blauw zijn in tegenstelling tot de groene bergtrui van de jaren voorheen.[1]




Inhoud






  • 1 Deelnemende ploegen


  • 2 Verloop


    • 2.1 In Denemarken


    • 2.2 Na de eerste rustdag


    • 2.3 Na de tweede rustdag




  • 3 Etappe-overzicht


  • 4 Overzicht klassementen


  • 5 Einduitslag


    • 5.1 Algemeen klassement


    • 5.2 Nevenklassementen







Deelnemende ploegen



1rightarrow blue.svgZie ook Ronde van Italië 2012/Startlijst voor een overzicht van alle deelnemende wielrenners.

De Nederlandse wielerformatie Argos-Shimano deed niet mee aan de Ronde van Italië. De ploeg ontving geen wildcard van de Giro-organisatie. De procontinentale ploeg was een van de veertien gegadigden voor de vier wildcards.[2]











































18 UCI World Tour ploegen
4 wildcards

Vlag van Frankrijk AG2R-La Mondiale

Vlag van Italië Lampre-ISD

Vlag van Verenigd Koninkrijk Sky ProCycling

Vlag van Verenigd Koninkrijk Farnese Vini–Selle Italia

Vlag van Kazachstan Astana Pro Team

Vlag van Italië Liquigas-Cannondale

Vlag van Verenigde Staten Team Garmin-Sharp

Vlag van Italië Androni Giocattoli

Vlag van Verenigde Staten BMC Racing Team

Vlag van België Lotto-Belisol

Vlag van Rusland Team Katjoesja

Vlag van Ierland Colnago-CSF Bardiani

Vlag van Spanje Euskaltel-Euskadi

Vlag van België Omega Pharma-Quick Step

Vlag van Spanje Team Movistar

Vlag van Duitsland Team NetApp

Vlag van Frankrijk FDJ-BigMat

Vlag van Nederland Rabobank

Vlag van Denemarken Saxo Bank-Tinkoff Bank

Vlag van Australië Orica-GreenEdge

Vlag van Luxemburg RadioShack-Nissan-Trek

Vlag van Nederland Vacansoleil-DCM



Verloop



In Denemarken


De jonge Amerikaan Taylor Phinney won de openingstijdrit en veroverde daarmee de eerste roze trui. Deze trui en daarmee de leiderspositie kwam niet in gevaar tijdens de tweede etappe. Drie renners die na 15 kilometer uit het peloton ontsnapte kreeg een maximale voorsprong van 12 minuten, maar werden op ruim veertig kilometer van de streep weer bijgehaald. Hierna probeerde de Deen Lars Bak te ontsnappen uit het peloton, maar de Deen kreeg niet meer dan één minuut voorsprong en werd op 16 kilometer van de finish weer bijgehaald. De eindspurt, waarbij de Nederlandse Lars Boom een massale valpartij veroorzaakte, werd gewonnen door de Brit Mark Cavendish.


De derde etappe was opnieuw een prooi voor de sprinters. Nadat op 25 kilometer van het einde een groep van zes renners, onder wie Martijn Keizer, weer terug was gepakt door het peloton, mochten de sprinters aanleggen voor de eindsprint. Ook deze eindsprint werd ontsierd door een valpartij, waarbij Cavendish en de rozetruidrager Phinney betrokken waren. De overeind gebleven Australische Matthew Goss won de spurt. Door de val binnen de laatste drie kilometer verloor Phinney geen tijd en ging hij de rustdag in als leider van het algemeen klassement.



Na de eerste rustdag




Team Garmin-Barracuda tijdens de ploegentijdrit.


De vierde etappe zorgde voor de tweede rozetruidrager in de 95e ronde van Italië. De ploegentijdrit werd gewonnen door de formatie van Garmin-Barracuda. De best geplaatste renner van de Garmin formatie, de Litouwer Ramunas Navardauskas, mocht zodoende als eerste Litouwer een roze trui dragen. Ook de vijfde etappe was een prooi voor de Britse spurter Cavendish. Na een lange solo won de Colombiaan Miguel Ángel Rubiano de zesde etappe. Tevens verloor de Navardauskas zijn roze trui op de laatste klim van de dag, deze werd overgenomen door de Italiaan Adriano Malori.


Ook de zevende etappe eindigde met een klim, op deze klim waren de Italianen Paolo Tiralongo en Michele Scarponi de beste en samen legde zij aan voor een eindsprint. Deze eindsprint werd gewonnen door de Astana renner Tiralongo. De roze trui van Malori werd overgenomen door de Canadees Ryder Hesjedal die als vijfde eindigde. De Italiaan Domenico Pozzovivo won in een solo de achtste etappe, de roze trui bleef om de schouders van Hesjedal. De negende etappe werd, na een zware valpartij waarbij alle sprintkanonnen uitgeschakeld werden, gewonnen door de Spanjaard Francisco Ventoso.


Tijdens de tiende etappe verwisselde de roze trui weer van eigenaar. Na een heuvel etappe was de Spanjaard Joaquím Rodríguez de snelste in de straten van Assisi, samen met de bonificatie seconde die hij pakt nam hij het roze over van Ryder Hesjedal. De langste etappe van de ronde van Italië 2012 werd gewonnen door de Italiaan Roberto Ferrari.Hij was in een massasprint de rest te snel af. Bak, die in de tweede etappe niet naar de zege kon soleren, kreeg tijdens de twaalfde etappe een herkansing. Ditmaal mocht hij wel alleen over de finish komen, nadat hij op anderhalve kilometer van de streep zijn zes medevluchters had afgeschud. De voorlaatste vlakke etappe was de derde zege van Cavendish, hij sprintte naar de zege en verstevigde zo zijn positie in het puntenklassement.


Tijdens de veertiende etappe trok het peloton voor het eerst de bergen in. De strijd tussen de klassements renners kon beginnen. Tijdens de veertiende etappe kon weer een groep vluchters de winst pakken. Een groep van drie renners konden met zijn drieën beginnen aan de slotklim waar uiteindelijk de Costa Ricaan Andrey Amador de snelste bleek. Bij de achtervolgers plaatste Hesjedal een versnelling waar de rozetruidrager geen antwoord op had, door zijn ontsnapping pakte hij de roze trui opnieuw terug. De laatste rit voor de tweede rustdag werd gewonnen door de Italiaan Matteo Rabottini die alleen naar de finish reed, nadat hij al na 18 kilometer ontsnapt was uit het peloton. De Italiaan werd op de slot klimmer nog bijgehaald door de nummer twee van het algemeen klassement, Rodríguez. De Spanjaard was de beste van de twee, maar schonk de overwinning aan de Italiaan, hij had immers met de tweede plek ook genoeg om de roze trui weer over te nemen van Hesjedal.



Na de tweede rustdag


Tijdens de eerste rustdag van de etappe werd er gelijk begonnen met een heuvel etappe met aankomst bergop. Aan het begin van de zestiende etappe ontsnapte een grote groep waaronder de Nederlander Stef Clement en de Belg Nikolas Maes. Deze groep was geen gevaar voor de roze trui van Rodríguez en zodoende ging het peloton niet in de achtervolging. Met een voorsprong van 12 minuten mocht de groep beginnen aan de slotklim, hier had de Spanjaard Jon Izagirre de beste benen en hij soleerde naar de zege. De derde plaats werd behaald door Stef Clement.


De rozetruidrager Rodriguéz won de zeventiende etappe door als snelste te finishen van de kopgroep die aan het einde van de rit boven kwamen op de slot klim. De achttiende etappe was de laatste kans voor de sprinters. In de laatste vlakke etappe van de Giro 2012 werd Mark Cavendish op snelheid verslagen door de jonge Italiaan Andrea Guardini. Met nog twee bergritten te gaan kwam er dan toch actie vanuit de klassementsrenners op de slotklim van de negentiende etappe. De Tsjech Roman Kreuziger reed het peloton op een hoop en kwam met een voorsprong van 19 seconde alleen op de finish aan. De Canadees Hesjedal pakte weer tijd terug op de koploper Rodriguéz waardoor het verschil nog maar 17 seconde was.


De op een na laatste etappe was de koninginnenrit van de Giro 2012, tijdens deze rit moesten de renners de Mortirolo en de Stelvio beklimmen. Tijdens deze rit werd er voor het eerst aangevallen door de klassementsrenners. Op de Mortirolo reed de Belg Thomas De Gendt weg van de groep favorieten. Hij mocht met een voorsprong van vijf minuten beginnen aan de afsluitende beklimming van de Stelvio. Hier kwam hij met een voorsprong van drie minuten over de finish. De roze trui bleef ook na de koninginnenrit om de schouders van Rodriguéz. Echter met de laatste tijdrit bleek die voorsprong niet genoeg. Na de individuele tijdrit van de eenentwintigste etappe mocht Hesjedal zich de winnaar van de Ronde van Italië 2012 noemen. In de afsluitende tijdrit die gewonnen werd door de Italiaan Marco Pinotti won de Canadees genoeg tijd om Rodriguéz weer in te halen. Ook won De Gendt genoeg tijd op de Italiaan Michele Scarponi waardoor hij zichzelf vanaf de vierde plaats het podium op reed.



Etappe-overzicht


De route voor de ronde van Italië 2012 voerde het peloton na een start in Denemarken door de Italiaanse landschappen heen. De renners moesten na de start in Herning 3.504 kilometer af leggen om te kunnen finishen in Milaan. Voor de klassementsrenners zijn er vijf zware bergetappes en enkele heuveletappes die het verschil moeten gaan maken. Ook zijn er in de ronde drie tijdritten opgenomen. Er wordt gestart en geëindigd met een individuele tijdrit en na de eerste rustdag wordt er ook nog een ploegentijdrit gereden.[3]


























































































































































































































Datum Etappe Start - Finish Afstand Type Winnaar Ploeg Klassementsleider
5 mei

1

Vlag van Denemarken Herning - Vlag van Denemarken Herning
8,7 km

Tijdritklokje individuele tijdrit

Vlag van Verenigde Staten Taylor Phinney

Vlag van Verenigde Staten BMC Racing Team

Vlag van Verenigde Staten Taylor Phinney
6 mei

2

Vlag van Denemarken Herning - Vlag van Denemarken Herning
206 km

Vlak profiel vlakke rit

Vlag van Verenigd Koninkrijk Mark Cavendish

Vlag van Verenigd Koninkrijk Sky ProCycling
7 mei

3

Vlag van Denemarken Horsens - Vlag van Denemarken Horsens
190 km

Vlak profiel vlakke rit

Vlag van Australië Matthew Goss

Vlag van Australië Orica-GreenEdge
8 mei Rustdag
9 mei

4

Verona - Verona
32,2 km

Tijdritklokje ploegentijdrit

Vlag van Verenigde Staten Team Garmin-Barracuda (Farrar, Rosseler, Bauer, Navardauskas, Hesjedal, Hunter, Rasmussen, Stetina & Vande Velde)

Vlag van Litouwen Ramunas Navardauskas
10 mei

5

Modena - Fano
209 km

Vlak profiel vlakke rit

Vlag van Verenigd Koninkrijk Mark Cavendish

Vlag van Verenigd Koninkrijk Sky ProCycling
11 mei

6

Urbino - Porto Sant'Elpidio
210 km

Heuvelachtig profiel heuvelrit

Vlag van Colombia Miguel Ángel Rubiano

Vlag van Italië Androni Giocattoli-Venezuela

Vlag van Italië Adriano Malori
12 mei

7

Recanati - Rocca di Cambio
205 km

Heuvelachtig profiel heuvelrit

Vlag van Italië Paolo Tiralongo

Vlag van Kazachstan Astana Pro Team

Vlag van Canada Ryder Hesjedal
13 mei

8

Sulmona - Lago Laceno
229 km

Heuvelachtig profiel heuvelrit

Vlag van Italië Domenico Pozzovivo

Vlag van Ierland Colnago-CSF Inox
14 mei

9

San Giorgio del Sannio - Frosinone
166 km

Vlak profiel vlakke rit

Vlag van Spanje Francisco Ventoso

Vlag van Spanje Team Movistar
15 mei

10

Civitavecchia - Assisi
186 km

Heuvelachtig profiel heuvelrit

Vlag van Spanje Joaquím Rodríguez

Vlag van Rusland Team Katjoesja

Vlag van Spanje Joaquím Rodríguez
16 mei

11

Assisi - Montecatini Terme
255 km

Vlak profiel vlakke rit

Vlag van Italië Roberto Ferrari

Vlag van Italië Androni Giocattoli-Venezuela
17 mei

12

Seravezza - Sestri Levante
155 km

Heuvelachtig profiel heuvelrit

Vlag van Denemarken Lars Bak

Vlag van België Lotto-Belisol
18 mei

13

Savona - Cervere
121 km

Vlak profiel vlakke rit

Vlag van Verenigd Koninkrijk Mark Cavendish

Vlag van Verenigd Koninkrijk Sky ProCycling
19 mei

14

Cherasco - Cervinia
206 km

Bergachtig profiel bergrit

Vlag van Costa Rica Andrey Amador

Vlag van Spanje Team Movistar

Vlag van Canada Ryder Hesjedal
20 mei

15

Busto Arsizio - Lecco
172 km

Bergachtig profiel bergrit[4]

Vlag van Italië Matteo Rabottini

Vlag van Verenigd Koninkrijk Farnese Vini-Selle Italia

Vlag van Spanje Joaquím Rodríguez
21 mei Rustdag
22 mei

16

Limone sul Garda - Pfalzen
174 km

Heuvelachtig profiel heuvelrit[5]

Vlag van Spanje Jon Izagirre

Vlag van Spanje Euskaltel-Euskadi

Vlag van Spanje Joaquím Rodríguez
23 mei

17

Pfalzen - Cortina d'Ampezzo
187 km

Bergachtig profiel bergrit

Vlag van Spanje Joaquím Rodríguez

Vlag van Rusland Team Katjoesja
24 mei

18

San Vito di Cadore - Vedelago
139 km

Vlak profiel vlakke rit

Vlag van Italië Andrea Guardini

Vlag van Verenigd Koninkrijk Farnese Vini-Selle Italia
25 mei

19

Treviso - Passo di Pampeago
197 km

Bergachtig profiel bergrit

Vlag van Tsjechië Roman Kreuziger

Vlag van Kazachstan Astana Pro Team
26 mei

20

Caldes - Stelviopas
218 km

Bergachtig profiel bergrit

Vlag van België Thomas De Gendt

Vlag van Nederland Vacansoleil-DCM
27 mei

21

Milaan - Milaan
31,5 km

Tijdritklokje individuele tijdrit

Vlag van Italië Marco Pinotti

Vlag van Verenigde Staten BMC Racing Team

Vlag van Canada Ryder Hesjedal


Overzicht klassementen




































































































Etappe

Algemeen klassement
Roze trui

Puntenklassement
Rode trui

Bergklassement
Blauwe trui

Jongerenklassement
Witte trui

Ploegenklassement
Geel rugnummer
1

Vlag van Verenigde Staten Taylor Phinney

Vlag van Verenigde Staten Taylor Phinney[6]

niet uitgereikt

Vlag van Verenigde Staten Taylor Phinney[7]

Vlag van Verenigde Staten Team Garmin-Barracuda
2

Vlag van Verenigd Koninkrijk Mark Cavendish

Vlag van Italië Alfredo Balloni
3

Vlag van Australië Matthew Goss
4

Vlag van Litouwen Ramunas Navardauskas

Vlag van Litouwen Ramunas Navardauskas
5
6

Vlag van Italië Adriano Malori

Vlag van Colombia Miguel Ángel Rubiano

Vlag van Italië Adriano Malori
7

Vlag van Canada Ryder Hesjedal

Vlag van Verenigde Staten Peter Stetina
8

Vlag van Italië Damiano Caruso

Vlag van Italië Liquigas-Cannondale
9
10

Vlag van Spanje Joaquím Rodríguez
11

Vlag van Verenigd Koninkrijk Mark Cavendish
12

Vlag van Polen Michał Gołaś

Vlag van Spanje Team Movistar
13
14

Vlag van Canada Ryder Hesjedal

Vlag van Colombia Rigoberto Urán
15

Vlag van Spanje Joaquím Rodríguez

Vlag van Italië Matteo Rabottini

Vlag van Colombia Sergio Henao
16
17

Vlag van Colombia Rigoberto Urán
18
19
20

Vlag van Spanje Joaquím Rodríguez

Vlag van Italië Lampre-ISD
21

Vlag van Canada Ryder Hesjedal
Einduitslag

Vlag van Canada Ryder Hesjedal

Vlag van Spanje Joaquím Rodríguez

Vlag van Italië Matteo Rabottini

Vlag van Colombia Rigoberto Urán

Vlag van Italië Lampre-ISD


Einduitslag



1rightarrow blue.svgZie ook Ronde van Italië 2012/Eindstanden voor de einduitslag van de Ronde van Italië 2012.


Algemeen klassement












































































Plaats Naam Ploeg Tijd

Roze trui

Vlag van Canada Ryder Hesjedal
Team Garmin-Barracuda 91u39'02"
2
Vlag van Spanje Joaquím Rodríguez
Team Katjoesja +16"
3
Vlag van België Thomas De Gendt
Vacansoleil-DCM +1'39"
4
Vlag van Italië Michele Scarponi
Lampre-ISD +2'05"
5
Vlag van Italië Ivan Basso
Liquigas-Cannondale +3'44"
6
Vlag van Italië Damiano Cunego
Lampre-ISD +4'40"
7
Vlag van Colombia Rigoberto Urán
Sky ProCycling +5'57"
8
Vlag van Italië Domenico Pozzovivo
Colnago-CSF Inox +6'28"
9
Vlag van Colombia Sergio Henao
Sky ProCycling +7'50"
10
Vlag van Spanje Mikel Nieve
Euskaltel-Euskadi +8'08"

30
Vlag van Nederland Tom-Jelte Slagter
Rabobank +57'24"


Nevenklassementen














































Puntenklassement
Plaats Naam Ploeg Punten

Rode trui

Vlag van Spanje Joaquím Rodríguez
Team Katjoesja 139
2
Vlag van Verenigd Koninkrijk Mark Cavendish
Sky ProCycling 138
3
Vlag van Canada Ryder Hesjedal
Team Garmin-Barracuda 103

6
Vlag van België Thomas De Gendt
Vacansoleil-DCM 64
12
Vlag van Nederland Martijn Keizer
Vacansoleil-DCM 48









































Bergklassement
Plaats Naam Ploeg Punten

Blauwe trui

Vlag van Italië Matteo Rabottini
Farnese Vini–Selle Italia 84
2
Vlag van Italië Stefano Pirazzi
Colnago-CSF Inox 44
3
Vlag van Costa Rica Andrey Amador
Team Movistar 43

10
Vlag van België Thomas De Gendt
Vacansoleil-DCM 21
31
Vlag van Nederland Stef Clement
Rabobank 7










































Jongerenklassement
Plaats Naam Ploeg Tijd

Witte trui

Vlag van Colombia Rigoberto Urán
Sky ProCycling 91u44'59"
2
Vlag van Colombia Sergio Henao
Sky ProCycling +1'53"
3
Vlag van Italië Gianluca Brambilla
Colnago-CSF Inox +8'23"

8
Vlag van Nederland Tom-Jelte Slagter
Rabobank +51'27"
21
Vlag van België Julien Vermote
Omega Pharma-Quickstep +3u04'36"
























Ploegenklassement
Plaats Ploeg Tijd

Jersey yellow number.svg

Vlag van Italië Lampre-ISD
274u19'47"
2

Vlag van Spanje Team Movistar
+10'53"
3

Vlag van Verenigd Koninkrijk Sky ProCycling
+37'07"




































Popular posts from this blog

Knooppunt Holsloot

Altaar (religie)

Gregoriusmis