Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit LNV
Het gebouw van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Functiehouders
Minister
Carola Schouten
Secretaris-generaal
Drs. J.C. (Jan-Kees) Goet
Geschiedenis
Opgericht
1935
Algemeen
Land
Nederland
Officiële website
Portaal:
Nederland Politiek
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is van 1935 tot 2010 en sinds 2017 onder deze of een vergelijkbare naam een Nederlands ministerie met als beleidsterreinen onder meer landbouw, natuurbeheer, bosbouw, visserij en voedsel. Ook het landbouwonderwijs viel lange tijd onder dit ministerie zoals de agrarische beroepsopleidingen en de WUR.
Inhoud
1Geschiedenis
2Uitvoerende diensten
3Zie ook
4Externe link
Geschiedenis
Het ministerie van LNV bestond sinds 1935 als zelfstandige overheidsorganisatie, destijds onder de naam ministerie van Landbouw en Visserij. Vóór 1935 was het landbouw- en visserijbeleid ondergebracht bij andere ministeries, eerst bij Binnenlandse Zaken, later bij het toenmalige ministerie van Waterstaat, Handel en Nijverheid. Tussen 1945 en 1959 kreeg het ministerie een belangrijke rol in de voedselvoorziening hetgeen in de naam tot uiting kwam: Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening.
In 1989 besloot het kabinet-Lubbers III dat het ministerie van Landbouw en Visserij ook de hoofdverantwoordelijkheid kreeg voor het beleidsterrein openluchtrecreatie en natuurbescherming. De naam van het departement werd daarom gewijzigd in het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Het nam de natuur- en recreatietaken over van het ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk.
Op 1 juli 2003 werd bij de formatie van het kabinet-Balkenende II de naam veranderd in ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De verandering werd nodig geacht omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onder de verantwoordelijkheid van LNV kwam te vallen.
Op 14 oktober 2010 is na de formatie van het kabinet-Rutte I het ministerie samen met het ministerie van Economische Zaken opgegaan in het nieuw gevormde ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Bij de formatie van het kabinet-Rutte II werd de naam verkort tot ministerie van Economische Zaken.
Bij de formatie van het kabinet-Rutte III werd het ministerie heropgericht met als minister Carola Schouten (ChristenUnie), zij het dat het agrarisch onderwijs vanaf dat moment naar het ministerie van OCW verhuisde.
Uitvoerende diensten
Dienst Landelijk Gebied (DLG) (opgeheven per 1 maart 2015)[1]
Dienst Regelingen (DR) (per 1 januari 2014 gefuseerd met Agentschap NL tot de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)[2]
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
Algemene Inspectiedienst (AID) (per 1 januari 2012 gefuseerd met NVWA)
Plantenziektenkundige Dienst (PD) (per 1 januari 2012 gefuseerd met NVWA)[3]
Zie ook
Lijst van Nederlandse ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Lijst van Nederlandse staatssecretarissen van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Externe link
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bronnen, noten en/of referenties
↑Rijksoverheid
↑Rijksoverheid
↑Rijksoverheid
Zie de categorie Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Nederlandse ministeries
Algemene Zaken (AZ) ·
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) ·
Buitenlandse Zaken (BZ) ·
Defensie (Def) ·
Economische Zaken en Klimaat (EZ) ·
Financiën (Fin) ·
Infrastructuur en Waterstaat (I&W) ·
Justitie en Veiligheid (J&V) ·
Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ·
Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) ·
Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) ·
Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Voormalige ministeries:
Algemene Oorlogvoering van het Koninkrijk (AOK) ·
Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk (CRM) ·
Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) ·
Eredienst ·
Handel, Nijverheid en Scheepvaart ·
Infrastructuur en Milieu ·
Justitie (Just) ·
Koloniën, later Overzeese Gebiedsdelen ·
Marine ·
Oorlog ·
Verkeer en Waterstaat (V&W) ·
Volksgezondheid en Milieuhygiëne ·
Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) ·
Welzijn, volksgezondheid en Cultuur (WVC)
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort bij de kruising met de Zoutmanstraat, gezien vanuit de toren van het Haganum Geografische informatie Locatie Den Haag, Nederland Lengte 6 km Algemene informatie Aangelegd in 1875-1960 Bebouwing woningen Opvallende gebouwen 20 rijksmonumenten Openbaar vervoer tram Portaal: Nederland De Chinese Muur en het einde van de Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met een lengte van 5800 meter [1] de langste laan (maar niet de langste straat of weg) van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt. De Laan van Meerdervoort, voorheen 'Dekkerslaantje', is naar een oude boerderij buiten de Haagse grachtengordel genoemd. Daar bevindt zich thans de buurt Willemspark. De boerderij lag ongeveer ter hoogte van het huidig...