De Korinthische orde is de jongste van de drie bouworden van de Griekse bouwkunst, volgens overlevering gecreëerd door de beeldhouwer Callimachus. Vooral in het Romeinse tijdperk kende deze orde een grote verspreiding. De Korinthische orde komt met name voor in Klein-Azië.
Inhoud
1Relatie met Dorisch en Ionisch
2Italiaanse renaissance
3Elementen van de Korinthische bouwstijl
4Toepassingen van de Korinthische orde in Nederland
5Zie ook
Relatie met Dorisch en Ionisch
Volgens Vitruvius (De architectura) onderscheidde de Korinthische orde zich alleen van de Dorische en Ionische door de vorm van de zuilen. Het hoofdgestel kon volgens hem zowel een Dorisch zijn, met trigliefen en metopen, of een Ionisch, met gebeeldhouwd fries en tandlijst.
Gewoonlijk paste men echter het Ionische hoofdgestel toe. Kenmerkend voor de Korinthische orde is de versiering van de kapitelen (Korinthische kapitelen), geïnspireerd door de bladeren van de acanthus, met op de vier hoeken een gereduceerde voluut uit de Ionische orde (die naderhand ook verwaarloosd zou gaan worden). Het toegepaste type kapiteel is bladwerkkapiteel en tevens voluutkapiteel.
Italiaanse renaissance
In de Italiaanse renaissancebouwkunst werd de klassieke zuilenorden nieuw leven ingeblazen. Er werd nauwkeurig vastgelegd hoe zuilen en hoofdgestel dienden te worden gedetailleerd. Zo werd ook de Korinthische orde in de zestiende eeuw beschreven en getekend door Italiaanse architectuurtheoretici, zoals Sebastiano Serlio in zijn architectuurtraktaat (1537-1551), Giacomo Barozzi da Vignola en Andrea Palladio.
Reconstructie van de zogenaamde "Haventempel" te Xanten
Elementen van de Korinthische bouwstijl
(de nummers verwijzen naar de afbeelding):
[1] fronton (gevelveld) -
[2] acroterium -
[3] sima of cimaas (schuine gootlijst) -
[4] geison (horizontale kroonlijst) –
[6] tandlijst -
[7] fries (met doorlopend beeldhouwwerk) -
[13] architraaf (in de hoogte verdeeld in 3 dokoi of horizontale balken) -
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort bij de kruising met de Zoutmanstraat, gezien vanuit de toren van het Haganum Geografische informatie Locatie Den Haag, Nederland Lengte 6 km Algemene informatie Aangelegd in 1875-1960 Bebouwing woningen Opvallende gebouwen 20 rijksmonumenten Openbaar vervoer tram Portaal: Nederland De Chinese Muur en het einde van de Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met een lengte van 5800 meter [1] de langste laan (maar niet de langste straat of weg) van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt. De Laan van Meerdervoort, voorheen 'Dekkerslaantje', is naar een oude boerderij buiten de Haagse grachtengordel genoemd. Daar bevindt zich thans de buurt Willemspark. De boerderij lag ongeveer ter hoogte van het huidig...