Galactisch centrum






Het galactisch centrum (linksboven op de foto), gezien door een van de 2MASS infraroodtelescopen.


Galactisch centrum is de benaming voor de roterende kern van de Melkweg. De kern ligt op een afstand van 27.000 ±1.000 lichtjaren van de Aarde, in de richting van de sterrenbeelden Boogschutter, Slangendrager en Schorpioen. In de kern bevindt zich een superzwaar zwart gat.


Door de aanwezigheid van interstellaire wolken tussen de aarde en het galactisch centrum, is observatie via het zichtbaar spectrum, ultraviolet of zachte röntgenstraling bijna niet mogelijk. De meeste informatie die men heeft van het galactische centrum is verkregen door onderzoek via gammastraling, harde röntgenstraling, infrarood en radiogolven.


De coördinaten van het galactisch centrum werden voor het eerst vastgesteld door Harlow Shapley in 1918. De exacte afstand van de zon tot het galactisch centrum is echter nog altijd onderwerp van discussie. De laatste schatting bepaalde de afstand tussen de 25.000 en 28.000 lichtjaren.).[1][2][3][4]


In het galactisch centrum bevindt zich de radiobron Sagittarius A. Als het eigenlijke centrum wordt de bron Sagittarius A* beschouwd, de locatie van het supermassieve zwarte gat. De centrale parsec rondom Sagittarius A* bevat duizenden sterren. Er lijkt in het galactisch centrum geen vorming van nieuwe sterren meer plaats te vinden. Wel bevinden zich op iets grotere afstand ervan (100 lichtjaar) enkele jonge sterrenhopen, zoals de Arches-cluster en het Quintuplet-cluster.



Externe links



  • UCLA Galactic Center Group

  • Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics Galactic Center Group

  • The Galactic Supermassive Black Hole

  • The Black Hole at the Center of the Milky Way



Coördinaten:  Hemelkaart 17h 45m 40.04s, −29° 00' 28.1''




Popular posts from this blog

Knooppunt Holsloot

Altaar (religie)

Gregoriusmis