Fruit









Icoontje doorverwijspagina

Zie Fruit (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Fruit.


















Dit artikel behoort tot
de reeks over kookkunst

Bereidingstechnieken en benodigdheden

Keukengerei
Kooktechnieken



Ingrediënten en soorten voedsel

Kruiden en specerijen
Sauzen · Soepen
Vlees · Vis
Groente · Fruit
Kaas · Pasta
Drank · Andere ingrediënten
Nagerechten



Regionale keukens

Westers · Latijns-Amerika
Caribisch · Indiaans
Aziatisch · Indiaas
Thais · Midden-Oosten
Mediterraan · Afrikaans
Polynesisch · Chinees
Filipijns



Culinaire geschiedenis

Oud-Egyptische keuken
Oud-Romeinse keuken
Middeleeuwse kookkunst



Zie ook

P Food.png Horeca
Wikibooks-kookboek



Portaal  Portaalicoon  Eten & Drinken



Fruit is een verzamelnaam voor een aantal eetbare vruchten van plantensoorten en -rassen (of van daarop gelijkende schijnvruchten zoals aardbei, vijg, ananas, appel en peer).
Hoewel ook het woord ooft hiervoor gebruikt wordt, wordt daar doorgaans vooral boomfruit of najaarsfruit– zoals appels en peren – mee bedoeld.




Inhoud






  • 1 Consumptie


  • 2 Verschil tussen groenten en fruit


  • 3 Afbeeldingen


  • 4 Zie ook


  • 5 Externe link





Consumptie


Veel primaten, zoals de chimpansee, eten vooral fruit (aangevuld met bladeren, noten, schors en stengels, maar ook dierlijk materiaal als insecten en vogeleieren). Ook de mens gebruikt fruit.


Fruit kan meestal in oorspronkelijke vorm gegeten worden. Soms moet eerst de schil verwijderd worden. Fruit wordt ook wel als nagerecht gegeten. Ook kan het worden gebruikt als basis voor vruchtensap. De hoeveelheid opgeloste stoffen in een vruchtensap wordt gemeten met de maat Brix.


Minstens twee stuks fruit per dag wordt aanbevolen als dagelijkse hoeveelheid.[1] Sommige mensen kunnen fruit op een volle maag echter niet verdragen, met een onaangenaam opgeblazen gevoel in de maag als gevolg.



Verschil tussen groenten en fruit



1rightarrow blue.svgZie Verschil tussen groente en fruit voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Meestal is het duidelijk of een vrucht tot fruit of tot de groenten behoort, maar er zijn ook grensgevallen zoals de tomaat en komkommer. Er kan een scheiding gemaakt worden aan de hand van verschillende criteria: culinair, tuinbouwkundig, plantkundig en cultureel.



Afbeeldingen




Zie ook



  • Lijst van fruit

  • Schijnvrucht



Externe link



  • Consumptie van fruit door de Belgische bevolking Rapport WIV/NIS









Popular posts from this blog

Knooppunt Holsloot

Altaar (religie)

Gregoriusmis