Kecskemét is een stad in het midden van Hongarije, ongeveer halverwege Boedapest en Szeged op de Grote Hongaarse Laagvlakte. De stad telt 112.071 inwoners (2014) en is de hoofdstad van het comitaat Bács-Kiskun. Sinds 1990 is het een "stad met comitaatsrecht" (megyei jogú város).
Kecskemét ligt in een belangrijk fruitteeltgebied en is bekend om zijn abrikozenbrandewijn. Daarnaast is de stad bekend als de geboorteplaats van de componist Zoltán Kodály, naar wie in Kecskemét een belangrijk muziekpedagogisch instituut en een tweejaarlijks muziekfestival zijn genoemd.
Inhoud
1Geschiedenis
2Stadsbeeld
3Bevolking
4Economie
5Verkeer en vervoer
6Geboren
Geschiedenis
In 1368 wordt Kecskemét al als stad genoemd in een brief van de Hongaarse Koning Lajos Nagy. Na 1526 valt de stad net als grote delen van het midden van het historische Hongarije in handen van de Ottomanen. Na de bevrijding van de Turken in de 17e eeuw begint een nieuwe periode in de stadsgeschiedenis. De echte groei van de stad komt op gang tijdens het eind van de 19e eeuw. In 1911 vindt de op een na grootste aardbeving in de Hongaarse geschiedenis plaats bij Kecskemét. In 1950 werd de stad de hoofdplaats van het comitaat Bács-Kiskun.
Stadsbeeld
Het centrum van Kecskemét is niet groot, maar interessant vanwege enkele beeldbepalende gebouwen in Hongaarse jugendstil: het stadhuis en het Cifra-paleis.
Stadsdelen die niet onvernoemd mogen blijven zijn Matkó en Hetényegyháza.
Stadhuis van Kecskemét
Cifra paleis
Bevolking
De bevolkingsontwikkeling van Kecskemét laat een gestage groei zien. In 1983 bereikte het inwoneraantal de 100.000 en in 2001 had de stad 107.000 inwoners. In tegenstelling tot het overgrote deel van Hongarije is Kecskemét hiermee een van de weinige plaatsen die groeien. De laatste cijfers van 2012 geven aan dat er inmiddels 114.226 inwoners zijn. Dit zijn er weer meer dan tijdens de volkstelling van 2011. De groei wordt voornamelijk veroorzaakt door een trek naar de stad. Het inwoneraantal van het gehele comitaat daalt.
Economie
Kecskemét heeft een veelzijdige economie met verschillende typen bedrijven. In 2012 werd in de stad een nieuwe fabriek van Mercedes geopend die voor 3000 nieuwe arbeidsplaatsen heeft gezorgd.
Verkeer en vervoer
Kecskemét ligt aan de spoorlijn Boedapest - Szeged en de autosnelweg M5 tussen de hiervoor genoemde steden.
Binnen de stad functioneert een stadsbuslijnennet.
Geboren
Emánuel Moór (1863-1931), componist
Péter Balázs (1941), politicus
Zie de categorie Kecskemét van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Bestuurlijke indeling van Hongarije
Comitaten:
Bács-Kiskun · Baranya · Békés · Borsod-Abaúj-Zemplén · Csongrád · Fejér · Győr-Moson-Sopron · Hajdú-Bihar · Heves · Jász-Nagykun-Szolnok · Komárom-Esztergom · Nógrád · Pest · Somogy · Szabolcs-Szatmár-Bereg · Tolna · Vas · Veszprém · Zala
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort bij de kruising met de Zoutmanstraat, gezien vanuit de toren van het Haganum Geografische informatie Locatie Den Haag, Nederland Lengte 6 km Algemene informatie Aangelegd in 1875-1960 Bebouwing woningen Opvallende gebouwen 20 rijksmonumenten Openbaar vervoer tram Portaal: Nederland De Chinese Muur en het einde van de Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met een lengte van 5800 meter [1] de langste laan (maar niet de langste straat of weg) van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt. De Laan van Meerdervoort, voorheen 'Dekkerslaantje', is naar een oude boerderij buiten de Haagse grachtengordel genoemd. Daar bevindt zich thans de buurt Willemspark. De boerderij lag ongeveer ter hoogte van het huidig...