Turks- en Caicoseilanden




















































Turks and Caicos Islands







Flag of the Turks and Caicos Islands.svg
(Details)

Wapen van de Turks- en Caicoseilanden
(Details)


Turks- en Caicoseilanden

Basisgegevens
Officiële landstaal
Engels
Hoofdstad
Cockburn Town
Regeringsvorm Overzees gebiedsdeel van het Verenigd Koninkrijk
Religie
Protestant
Oppervlakte 948 km² [1] (-% water)
Inwoners 31.458 (2012)[2]
52.570 (2017)[3] (0000055454 55,5/km² (2017))

Overige
Volkslied
God save the Queen
Munteenheid
Amerikaanse dollar (USD)
UTC
−5

Web | Code | Tel.

.tc | TCA | 1-649


Portaal: Landen & Volken


De Turks- en Caicoseilanden (Engels: Turks and Caicos Islands) zijn twee eilandengroepen die deel uitmaken van de Antillen. Ze liggen ten noorden van het eiland Hispaniola en ten zuidoosten van de Bahama's. De eilanden liggen op de route die vele tropische wervelstormen volgen.


De eilandengroep is vernoemd naar de Melocactus (Engelse bijnaam: Turk's-cap cactus) en een verbastering van de term caya hico dat in de Taínotaal eilandensliert betekent.




Inhoud






  • 1 Geschiedenis


  • 2 Geografie


  • 3 Economie


  • 4 Cultuur


  • 5 Bestuurlijke indeling


  • 6 Transport





Geschiedenis


Zo rond 700 migreerden Taínoindianen vanuit Hispaniola naar de Turks- en Caicos en de Bahama's. Zij ontwikkelden hun eigen cultuur, lieten hun archeologische sporen na en noemden zich de Lucayans.


De eerste Europeaan die de eilanden zag was de Spaanse conquistador Juan Ponce de León in 1512. Vervolgens werden de eilanden binnen een jaar compleet ontvolkt doordat slavenhandelaren alle Taíno weghaalden. Eind zeventiende en begin achttiende eeuw werden de eilanden gebruikt als uitvalsbasis van piraten.


In 1681 vestigden de eerste kolonisten, afkomstig van Bermuda, zich op Grand Turk om zich op de zoutwinning te richten. De eilanden vielen vanaf dat moment onder het bestuur van Bermuda. Vervolgens maakten de eilanden vanaf 1873 deel uit van de toenmalige Britse kolonie Jamaica tot Jamaica in 1962 onafhankelijkheid verwierf. Tussen 1965 en 1973 werd het gezag over de eilanden waargenomen door de gouverneur van de Bahama's totdat ook deze ook onafhankelijk werden. De eilanden zijn nu een Brits overzees gebiedsdeel. De huidige (2016) gouverneur is John Freeman en de huidige (2016) premier is Sharlene Cartwright-Robinson.



Geografie


De Turks- en Caicoseilanden bestaan uit meer dan driehonderd eilanden die onderverdeeld worden in twee groepen. In het zuidoosten liggen de Turkseilanden met het hoofdeiland Grand Turk en Salt Cay. In het noordwesten liggen de Caicoseilanden met als belangrijkste eilanden: South Caicos, East Caicos, Middle Caicos, North Caicos, Providenciales en West Caicos. East Caicos en West Caicos zijn onbewoond. De eilanden bestaan grotendeels uit kalksteen. Er zijn veel mangrovebossen te vinden.



  • Hoogste punt: Blue Hills op Providenciales (49 m)

  • Laagste punt: Caribische Zee (0 m)



Economie




Het nationaal museum in Cockburn Town


De eilandbewoners leven vooral van het toerisme en financiële dienstverlening. Een kleiner deel van de economie bestaat uit landbouw en visserij.



Cultuur


Ripsaw music is een muziekgenre dat ontstaan is op de eilanden. Het belangrijkste instrument is de handzaag waar met een mes overheen geschraapt wordt. De lokale keuken bestaat hoofdzakelijk uit gerechten met vis en zeevruchten.



Bestuurlijke indeling




Plattegrond van de Turks- en Caicoseilanden



1rightarrow blue.svgZie Bestuurlijke indeling van de Turks- en Caicoseilanden voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Turks- en Caicoseilanden tellen ongeveer 50.000 inwoners, waarvan 36.000 de plaatselijke nationaliteit hebben. 22.500 leven op het eiland Providenciales en 4.000 op het hoofdeiland Grand Turk. De eilanden zijn onderverdeeld in zes districten.



Transport


De belangrijkste luchthaven is Providenciales International Airport op het eiland Providenciales waar de internationale vluchten binnenkomen. Vandaar kan men overstappen op een vlucht naar JAGS McCartney International Airport op Grand Turk.




Landen in Noord-Amerika



Antigua en Barbuda · Bahama's · Barbados · Belize · Canada · Costa Rica · Cuba · Dominica · Dominicaanse Republiek · El Salvador · Grenada · Guatemala · Haïti · Honduras · Jamaica · Mexico · Nicaragua · Panama · Saint Kitts en Nevis · Saint Lucia · Saint Vincent en de Grenadines · Trinidad en Tobago · Verenigde Staten
Land van het Koninkrijk der Nederlanden: Aruba · Curaçao · Sint Maarten
Nederlands openbaar lichaam: Bonaire · Sint Eustatius · Saba
Frans overzees departement: Guadeloupe · Martinique
Overzees gebied van het Verenigd Koninkrijk: Anguilla · Bermuda · Britse Maagdeneilanden · Kaaimaneilanden · Montserrat · Turks- en Caicoseilanden
Overige gebieden: Amerikaanse Maagdeneilanden · Clipperton · Groenland · Puerto Rico · Saint-Barthélemy · Saint-Martin · Saint-Pierre en Miquelon






















Popular posts from this blog

Knooppunt Holsloot

Altaar (religie)

Gregoriusmis