De Nicolaaskerk van Vlieland staat in de hoofdplaats Oost-Vlieland.
Inhoud
1Geschiedenis
2Inrichting
3Orgel
4Referenties
Geschiedenis
Op deze locatie stond al vanaf de middeleeuwen een kapel, die voor het eerst vermeld werd in 1245. Later werd deze verheven tot parochiekerk. Doordat het dorp West-Vlieland langzaamaan ontvolkt werd en de bevolking zich in Oost-Vlieland ging vestigen, ontstond de behoefte aan een groter gebouw.
De huidige kerk werd waarschijnlijk in 1605 gebouwd. In 1647 werd deze verbouwd tot een kruiskerk.[1] In 1997 bestond de huidige kerk 350 jaar. Ter gelegenheid daarvan heeft men besloten de kerk "Nicolaaskerk" te gaan noemen. Die benaming is, alhoewel sympatiek, historisch niet verantwoord.
Inrichting
De kerk heeft een aantal kroonluchters, een koperen én een stenen doopvont en staan er op de balustraden een paar modellen van zeilschepen. Het stenen doopvont komt uit de inmiddels afgebroken Gereformeerde kerk. De scheepsmodellen zijn niet origineel maar zijn sinds 1980 aan de kerk geschonken.
De Nicolaaskerk
Kerk met begraafplaats
Kerk vanaf de begraafplaats
Interieur met orgel
Orgel
De kerk heeft een orgel uit ca. 1780. De bouwer is onbekend, maar het doet denken aan orgels van H.D Lindsen. Het werd op het vasteland gebouwd en waarschijnlijk door de firma Elberste in 1879 in de Sint-Nicolaaskerk geplaatst. Het oorspronkelijk éénklaviersinstrument werd in 1953 door de firma Reil met een tweede manuaal uitgebreid. Hier volgt de dispositie[2]:
Hoofdwerk C-f’’’
Prestant*
8'
Roerfluit**
8'
Viola di Gamba***
8'
Octaaf**
4'
Gedektfluit
4'
Octaaf*
2'
Spitsfluit*
2'
Mixtuur 2-4 st.
Onderpositief C-f’’’
Holpijp*
8'
Roerfluit
4'
Octaaf
2'
Quint
1 1/3'
Sexquialter 2 st. ****
Tremulant
Pedaal C-d’
Subbas
16'
Koppelingen
Ped. + HW
Ped. + OP
OP + HW
* met 18e-eeuws pijpwerk ** met 19e-eeuws pijpwerk *** grotendeels ca. 1900 **** met 2 2/3 uit 19e eeuw
Referenties
↑www.protestantsegemeentevlieland.nl de geschiedenis van het gebouw
↑http://www.koschinski.nl/vlielandorgel.htm
Zie de categorie Sint-Nicolaaskerk, Vlieland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort bij de kruising met de Zoutmanstraat, gezien vanuit de toren van het Haganum Geografische informatie Locatie Den Haag, Nederland Lengte 6 km Algemene informatie Aangelegd in 1875-1960 Bebouwing woningen Opvallende gebouwen 20 rijksmonumenten Openbaar vervoer tram Portaal: Nederland De Chinese Muur en het einde van de Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met een lengte van 5800 meter [1] de langste laan (maar niet de langste straat of weg) van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt. De Laan van Meerdervoort, voorheen 'Dekkerslaantje', is naar een oude boerderij buiten de Haagse grachtengordel genoemd. Daar bevindt zich thans de buurt Willemspark. De boerderij lag ongeveer ter hoogte van het huidig...