Nicolaas Molenaar sr. (Sneek, 30 juli 1850 – Den Haag, 30 december 1930) was een Nederlands architect.
Inhoud
1Beknopte biografie
2Plagiaat
3Bekende bouwwerken
4Zie ook
Beknopte biografie
Nicolaas Molenaar was een zoon van Petrus Molenaar en Johanna van der Steele. Hij trouwde op 3 november 1875 met Maria van der Werf. Zijn vader was timmermanaannemer van de Sint-Martinuskerk (1872) te Sneek, een ontwerp van Pierre Cuypers. Nicolaas werd op negentienjarige leeftijd ook bij de bouw betrokken en werkte samen met opzichter Cornelis Peters. Als leerling van Cuypers was Molenaar opzichter bij diverse kerken en verhuisde naar Den Haag. Hier werkte hij tien jaar in rijksdienst, waarna hij zelfstandig architect werd. Hij ontwierp in opdracht van de Jezuïetenorde diverse kerkgebouwen. Na de bouw van het Canisiuscollege in Nijmegen kreeg hij om onbekende redenen geen opdrachten meer van deze kerkorde. Hierna verminderde de kwaliteit van zijn werk gedurende enkele jaren. Deze periode duurde van 1898 tot ca. 1905.
Zijn neogotische kerkgebouwen tonen invloeden van o.a. Alfred Tepe. Molenaar kreeg in 1928 een beroerte en overleed in 1930.
Zijn zoon Nicolaas Molenaar jr. begon zijn opleiding bij zijn vader en voltooide enkele van diens kerken.
Plagiaat
Een aardige anekdote is dat het nieuwe stadhuis van Woerden dat in 1888 gebouwd werd, een kopie was van het stadhuis van Noordwijk, ontworpen door Nicolaas Molenaar. Dit plagiaat leidde tot een nationale rel en uiteindelijk tot een vorm van auteursrecht voor architecten.[1] Molenaar kreeg als compensatie voor zijn schade opdrachten voor het ontwerp van andere gebouwen in Woerden, zoals de Bonaventurakerk.
Bekende bouwwerken
Zie Lijst van bouwwerken van Nicolaas Molenaar sr. voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Sint-Stephanuskerk - Borne (1888)
Sint-Bonaventurakerk - Woerden (1892)
O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk - Den Haag (1892)
Sint-Ignatiuskerk - Rotterdam (1892)
Huize Groenesteijn (weeshuis) - Den Haag (1892-94)
Sint-Jeroenskerk - Noordwijk (1894)
Molenstraatkerk - Nijmegen (1896)
St. Willibrorduskerk - Oude Pekela (1896)
Sint-Bonifatiuskerk - Rijswijk (1897)
Canisiuscollege - Nijmegen (1900)
Sint-Willibrorduskerk - Wassenaar (1905)
Marthakerk - Den Haag (1909)
Engelbewaarderskerk -Den Haag (1915)
Sint-Bartholomeuskerk - Poeldijk (1926)
Sint Antonius Ziekenhuis - Sneek (1903)
Zie ook
Lijst van hoogste kerktorens in Nederland. Er staan vier kerken van Nicolaas Molenaar op deze lijst.
Lijst van Nederlandse architecten
Bronnen, noten en/of referenties
Externe links
Biografie in het Biografisch Woordenboek van Nederland, Instituut voor Nederlandse Geschiedenis.
Informatie over Molenaar bij Stichting Bibliografieën en Oeuvrelijsten Nederlandse Architecten en Stedebouwkundigen (BONAS)
Voetnoten
↑De stad wordt te klein. www.verhaalvanwoerden.nl. Geraadpleegd op 2016-08-20.
Zie de categorie Nicolaas Molenaar sr. van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort bij de kruising met de Zoutmanstraat, gezien vanuit de toren van het Haganum Geografische informatie Locatie Den Haag, Nederland Lengte 6 km Algemene informatie Aangelegd in 1875-1960 Bebouwing woningen Opvallende gebouwen 20 rijksmonumenten Openbaar vervoer tram Portaal: Nederland De Chinese Muur en het einde van de Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met een lengte van 5800 meter [1] de langste laan (maar niet de langste straat of weg) van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt. De Laan van Meerdervoort, voorheen 'Dekkerslaantje', is naar een oude boerderij buiten de Haagse grachtengordel genoemd. Daar bevindt zich thans de buurt Willemspark. De boerderij lag ongeveer ter hoogte van het huidig...