Rijnmond






Schema van de loop van de Rijn.


De Rijnmond is de monding van de Rijn in de Noordzee. De delta is echter ook de monding van de Maas.




Inhoud






  • 1 Geografie


  • 2 Naamgeving


    • 2.1 Gemeenten




  • 3 Zie ook





Geografie


De grootste naar het westen stromende rivier van Europa is 1.320 kilometer lang, de meest veraf gelegen bron is die van de Vorderrhein ofwel Voor-Rijn, 2.344 meter hoog in de Alpen. Vlak over de Nederlandse grens splitst de rivier zich in verschillende rivierarmen.


Bij Pannerden splitst de Boven-Rijn, zoals hij vanaf de grens heet, via het Bijlandsch Kanaal in de Waal en via het Pannerdensch Kanaal in de Nederrijn en de IJssel. De Waal is meteen de grootste aftakking, en neemt twee derde van het water mee. De IJssel is goed voor een derde van het restant.


Bij Wijk bij Duurstede takt de Kromme Rijn af. Tot de afdamming in 1122 liep hier de hoofdstroom van de Rijn. Deze aftakking gaat via de Stadsbuitengracht van Utrecht over in de Leidse Rijn, om ten slotte als de Oude Rijn bij Katwijk aan Zee in de Noordzee te vloeien.


De Nederrijn zet zich voort in de Lek, die zich later verenigt met de Noord tot de Nieuwe Maas. Deze gaat bij Vlaardingen samen met de Oude Maas en ten slotte via het Scheur en de Nieuwe Waterweg naar zee.



Naamgeving


Hoewel de Rijn dus niet onder die naam in zee uitmondt, heeft de monding van deze rivier wel naam gemaakt. De Deltametropool in de Rijnmond is een grote conurbatie; de stadsregio Rotterdam, vaak Rotterdam-Rijnmond genoemd, behoort met Europoort en de Botlek tot het meest geïndustrialiseerde deel van de Randstad.


Sinds de tweede helft van de 20e eeuw hebben zich steeds meer organen geaffilieerd met de Rijnmond:




  • Openbaar Lichaam Rijnmond was een bestuurlijk overlegorgaan van 1965 tot 1986.


  • Overlegorgaan Rijnmondgemeenten (OOR) is een vergadering van gemeenten voor onderling overleg.


  • DCMR Milieudienst Rijnmond is een milieudienst opgericht door de toenmalige Rijnmondraad in 1971.[1]


  • RTV Rijnmond is een omroeporganisatie voor radio en televisie in de regio Rotterdam. De oudste tak is Radio Rijnmond, die met uitzenden begon op 21 december 1983.[2]


  • Afvalverwerking Rijnmond (AVR), opgericht in 1973 door 23 Rijnmondgemeenten, heeft sinds 1998 meerdere kerntaken overgenomen van de Roteb.[3]


  • VV Rijnmond Hoogvliet Sport is ontstaan uit een fusie van s.v. Hoogvliet, opgericht circa 1936, en de in 1961 opgerichte v.v. Rijnmond, in 1988.


  • Medisch Centrum Rijnmond-Zuid (MCRZ) in Rotterdam-Zuid is op 1 januari 2000 ontstaan uit een fusie van het Zuiderziekenhuis en het Sint Clara Ziekenhuis.


  • Politie Rotterdam-Rijnmond is de politiedienst van Rijnmond; onder deze politiedienst vallen ook de Zuid-Hollandse eilanden.


  • ROM-Rijnmond, directeur Jan Laan, is een samenwerkingsverband van overheid en bedrijfsleven, een bestuursplatform van de ministeries van V&W, VROM, EZ en LNV, Provincie Zuid-Holland, Stadsregio Rotterdam, gemeente Rotterdam en vijftien andere Rijnmondgemeenten (via het OOR), Havenbedrijf Rotterdam N.V., de havenbedrijvenfederatie Deltalinqs en de Kamer van Koophandel van Rotterdam en omstreken sinds 1993.[4]


  • Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VR-RR of VRR) is ingesteld naar aanleiding van een kabinetsbesluit het land in te delen in 25 veiligheidsregio's in 2005. Eerder was de veiligheid de verantwoordelijkheid van de organisatie van de Regionale Hulpverlening Rotterdam-Rijnmond (RHRR).[5]



Gemeenten


In aanvang waren er 31 Rijnmondgemeenten in het OOR, al worden er soms ook andere aantallen genoemd, omdat de term gemeenten hier ruim moet worden begrepen. Heerjansdam is een dorp in de gemeente van Zwijndrecht, maar ligt dichter bij de bebouwde kom van Barendrecht en praat met een eigen stem mee. Langs het dorp loopt het traject van de Betuweroute naar het rangeerterrein Kijfhoek. Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk fuseerden op 1 januari 2007 tot de gemeente Lansingerland. De laatste fusie was op 1 januari 2015 van de gemeenten Bernisse en Spijkenisse tot Nissewaard. Er zijn er nu nog 27:



  1. Albrandswaard

  2. Barendrecht

  3. Binnenmaas

  4. Brielle

  5. Capelle aan den IJssel

  6. Cromstrijen

  7. Dirksland

  8. Goedereede

  9. Heerjansdam

  10. Hellevoetsluis

  11. Korendijk

  12. Krimpen aan den IJssel

  13. Lansingerland

  14. Maassluis

  15. Middelharnis

  16. Krimpenerwaard

  17. Nissewaard

  18. Oostflakkee

  19. Oud-Beijerland

  20. Ouderkerk

  21. Ridderkerk

  22. Rotterdam

  23. Rozenburg

  24. Schiedam

  25. Strijen

  26. Vlaardingen

  27. Westvoorne



Zie ook


  • Maasmonding

















Popular posts from this blog

Knooppunt Holsloot

Altaar (religie)

Gregoriusmis