Madhyamaka, ook bekend als Śunyata-vada, 'De weg van de leegte', is een boeddhistische Mahayāna-traditie, bekend geworden door Nāgārjuna en Aśvaghoṣa. De volgelingen worden aangeduid als "Mādhyamika's."
Inhoud
1Ontstaan
2Ideeën
3Zie ook
4Verder lezen
5Externe links
6Referenties
Ontstaan
Madhyamika komt voort uit de Prajna-paramita soetra's, de 'Perfectie van wijsheid', waarin het begrip leegte een centrale plaats heeft[1]. De twee bekendste teksten hiervan zijn de Hartsoetra en de Diamantsoetra[2].
Volgens de overlevering is de Mahhyamika-school gesticht door Nagarjuna omstreeks het jaar 200[1]. Hij schreef vele teksten, waarvan de bekendste en invloedrijkste de Mula-madhyamaka-karika is, de Verzen uit het midden[3].
Ideeën
Volgens de Mādhyamaka's zijn alle gebeurtenissen leeg: zonder onveranderlijk, zelfstandig zelf (in het Sanskriet: Svabhāva). Daarmee wordt bedoeld dat ze geen onafhankelijk intrinsieke werkelijkheid hebben, los van de oorzaken en condities van waaruit ze ontstaan.
Madhyamaka vormt een "middenweg" tussen substantialisme (er is een onveranderlijke werkelijkheid achter de wereld der verschijnselen) en nihilisme (niets bestaat).
Door het logisch beredeneerd onderuit halen van bestendige essenties leert men om vaststaande denkkaders los te laten. Uiteindelijk resulteert dit in het zien van de werkelijkheid zoals ze is[4].
Zie ook
Nagarjuna
Boeddha-natuur
Yogacara
Boeddhistische filosofie
Verder lezen
Batchelor, Steven (vertaler)(2001), Verzen uit het midden. Een verkenning van het sublieme. Rotterdam: Asoka
Kalupahana, David J. (1992),A history of Buddhist philosophy. Delhi: Motilal Banarsidass Publishers Private Limited
Externe links
Artikelen over Nagarjuna
Buddhist Sutras
Referenties
↑ abHarvey, Peter (1995), An introduction to Buddhism. Teachings, history and practices. Cambridge: Cambridge University Press
↑diamond-Sutra
↑Batchelor, Steven (vertaler)(2001), Verzen uit het midden. Een verkenning van het sublieme. Rotterdam: Asoka
↑Paul Williams, Mahayana Buddhism: The Doctrinal Foundations
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Uniastate De stalen constructie die de vroegere Uniastate uitbeeldt met op de achtergrond de Mariakerk van Bears Locatie Bears, Nederland Algemeen Kasteeltype state Stijl noordelijk maniërisme (poortgebouw) Huidige functie museum, trouwlocatie Gebouwd in eind 15e eeuw voor het eerst vermeld Gesloopt in 1756 Herbouwd in 1993 Monumentale status Rijksmonument Monumentnummer 8472 Website uniastatebears.nl Uniastate (ook wel aangeduid als het Nyenhuis , de Groot Nieuwhuister State of de Nieuw Huistrastate ) is een voormalige state of stins in Bears. Op het in oorspronkelijke staat teruggebrachte terrein vindt men nog de gerestaureerde toegangspoort, alsmede een stalen replica (luchtspiegeling) op ware grootte van de in 1756 gesloopte state. Van Unia was een geslacht van grietmannen en officieren, die meerdere stinsen in Friesland bezaten. Inhoud 1 Geschiedenis 2 Huidige situatie 2.1 Poortgebouw ...