Schleswig (Deens: Slesvig, Zuid-Jutlands: Sljasvig, Nederlands (verouderd): Sleeswijk) is een stad in het noorden van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. Schleswig ligt aan de Schlei (Deens en Nedersaksisch: Sli), een 43 km lange inham van de Oostzee.
Stadhuis uit 1793
Met 24.035 inwoners[1] is Schleswig de grootste stad in het Kreis Schleswig-Flensburg, daar de stad Flensburg zelf geen deel uitmaakt van het Kreis. Schleswig is tevens Kreisstadt.
Inhoud
1Geschiedenis
2Talen
3Zie ook
4Geboren
5Externe links
Geschiedenis
Schleswig wordt in 804 voor het eerst als Sliasthorp vermeld, een nederzetting van de Vikingen. Na verwoesting van de nabijgelegen handelsplaats Haithabu (Hedeby) in 1066 nam Schleswig de rol van handelsstad over.
Tot 1864 was het de hoofdstad van het Hertogdom Sleeswijk, dat toen tot Denemarken behoorde. Sinds 1864 is de stad Pruisisch en sinds 1868 de hoofdstad van de provincie Sleeswijk-Holstein. Schleswig bleef hoofdstad tot 1945/46 toen Kiel de hoofdstad werd van de nieuw opgerichte deelstaat Sleeswijk-Holstein. Ter compensatie werd de stad zetel van het Oberlandesgericht voor de deelstaat.
Talen
In Schleswig woont een Deense minderheid. Zoals in de rest van de regio is er echter niet altijd overeenstemming tussen taal en nationale identiteit. Naast het Hoogduits wordt er ook Nedersaksisch gesproken. De oorspronkelijke Deense naam van de stad is Slesvig en de Nedersaksische is Sleswig.
Zie ook
Sint-Petrusdom
Geboren
Sophia van Sleeswijk-Holstein-Gottorp (1569-1634), de facto regentes van het Hertogdom Mecklenburg-Schwerin
Theodor Mommsen (1817-1903), historicus
Hans von Seeckt (1866-1936), generaal
Hermann-Bernhard Ramcke (1889-1968), generaal
Hans Detlev Voss (1907-1976), graficus
Externe links
Sleeswijk
Officiële website (Duits)
Bronnen, noten en/of referenties
↑ ab(de) Statistikamt Nord – Bevölkerung der Gemeinden in Schleswig-Holstein 4. Quartal 2014 (XLSX-Datei) (Fortschreibung auf Basis des Zensus 2011)
Steden en gemeenten in de Kreis Schleswig-Flensburg
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort bij de kruising met de Zoutmanstraat, gezien vanuit de toren van het Haganum Geografische informatie Locatie Den Haag, Nederland Lengte 6 km Algemene informatie Aangelegd in 1875-1960 Bebouwing woningen Opvallende gebouwen 20 rijksmonumenten Openbaar vervoer tram Portaal: Nederland De Chinese Muur en het einde van de Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met een lengte van 5800 meter [1] de langste laan (maar niet de langste straat of weg) van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt. De Laan van Meerdervoort, voorheen 'Dekkerslaantje', is naar een oude boerderij buiten de Haagse grachtengordel genoemd. Daar bevindt zich thans de buurt Willemspark. De boerderij lag ongeveer ter hoogte van het huidig...