Inductie (elektriciteit)













Elektromagnetisme

Lightning strike jan 2007.jpg

elektriciteit · magnetisme


Elektrostatica


elektrische lading · elektrisch veld
elektrische potentiaal · wet van Coulomb
elektrische flux · wet van Gauss






Magnetostatica


magnetisch veld · elektrische stroom
wet van Ampère · lorentzkracht
magnetische flux · dipoolmoment






Elektrodynamica


inductie · wetten van Maxwell
elektromagnetische golf
wet van Faraday






Elektriciteitsleer


spanning · stroom · weerstand
condensator · spoel · impedantie
wet van Ohm






Wetenschappers


Ampère · Coulomb · Faraday · Gauss
Lorentz · Maxwell · Ohm · Tesla
Volta · Weber · Ørsted




Inductie is het natuurkundige verschijnsel dat over een geleider een elektrische spanning wordt opgewekt als de geleider zich bevindt in een veranderend magnetisch veld, of als een geleider beweegt in een magnetisch veld. Inductie is het belangrijkste principe waarop transformatoren en generatoren gebaseerd zijn.


Het woord 'inductie' werd vroeger ook gebruikt voor de magnetische fluxdichtheid.




Inhoud






  • 1 Ontdekking


  • 2 Formules


  • 3 Zelfinductie


  • 4 Zie ook





Ontdekking


In het algemeen wordt de ontdekking van inductie toegeschreven aan Michael Faraday, die in het jaar 1831 de werking van een elektromagneet (een stroom wekt een magneetveld op) probeerde om te keren (een magneetveld wekt een stroom op). Mogelijk is het werk van Michael Faraday gebaseerd op werk van Francesco Zantedeschi uit 1829. Ongeveer tussen 1830[1] en 1832[2] deed de Amerikaan Joseph Henry een soortgelijke ontdekking maar publiceerde hierover pas veel later.



Formules


De inductiespanning U{displaystyle U} (in volt) is evenredig met de variatie in de sterkte van het magnetisch veld, de magnetische flux, Φ{displaystyle {mathit {Phi }}} (in weber), gedurende een bepaalde tijd t{displaystyle t} (in seconde). N{displaystyle N} is het aantal windingen van de spoel.


U=−NdΦdt{displaystyle U=-N;{frac {{rm {d}}{mathit {Phi }}}{{rm {d}}t}}}

De zin waarin de stroom loopt in de spoel wordt gegeven door de wet van Lenz en is zodanig dat de verandering van de flux wordt tegengewerkt.


De inductiespanning U{displaystyle U} op een bepaald moment is evenredig met de grootte van de magnetische fluxdichtheid B{displaystyle B} (in tesla), evenredig met de lengte van de geleider in het magnetische veld l{displaystyle l} (in meter) en evenredig met de snelheid v{displaystyle v} van de geleider ten opzichte van het magnetische veld.


U=−B⋅l⋅v{displaystyle U=-Bcdot lcdot v}

Bovengenoemde formule wordt ook gebruikt om met een magnetische stromingsmeter de stroomsnelheid van een elektrisch geleidende vloeistof of suspensie te meten.



Zelfinductie


Er treedt ook inductie op in een geleidende component waarin een verandering van stroomsterkte optreedt. Dat komt doordat om de component heen zich een veranderend magnetisch veld bevindt dat veroorzaakt wordt door die veranderende stroom zelf. Deze inductie uit zich als een spanning die de oorzaak van de verandering van de stroom tegenwerkt: men spreekt dan van een zelfinductie.


U=−LdIdt{displaystyle U=-L{frac {{rm {d}}I}{{rm {d}}t}}}

waarin L{displaystyle L} de zelfinductie is (in henry), I{displaystyle I} de stroom en ddt{displaystyle {tfrac {rm {d}}{{rm {d}}t}}} staat voor de afgeleide naar de tijd.


In de elektrotechniek wordt een spoel gebruikt als een zelfinductie nodig is; een spoel bestaat uit meerdere windingen waardoor dezelfde stroom loopt en welke dezelfde magnetische flux omvatten. De zelfinductie van een spoel is evenredig met het kwadraat van het aantal windingen.



Zie ook



  • Inductieverhitting

  • Inductiekoken


  • Inductiewet van Faraday (voor uitgebreide versie van dit artikel)





Popular posts from this blog

Knooppunt Holsloot

Altaar (religie)

Gregoriusmis