Alec Douglas-Home

Multi tool use
Alec Douglas-Home
|
2 juli 1903 - 9 oktober 1995
|

|
Alexander Frederick Douglas-Home tijdens zijn premierschap
|
Premier van het Verenigd Koninkrijk
|
Periode |
19 oktober 1963 - 16 oktober 1964
|
Voorganger |
Harold Macmillan
|
Opvolger |
Harold Wilson
|
|
Geboren |
Mayfair (Londen)
|
Alexander Frederick Douglas-Home, baron Home of the Hirsel, 14e graaf van Home, (Mayfair (Londen), 2 juli 1903 - Coldstream (Schotland), 9 oktober 1995) was een Brits conservatief politicus. Hij was premier van het Verenigd Koninkrijk van 19 oktober 1963 tot 16 oktober 1964 en minister van Buitenlandse Zaken in de kabinetten van Harold Macmillan en Edward Heath.
Biografie
Douglas-Home kwam uit de Britse aristocratie. Zijn vader was de 13e graaf van Home en zijn moeder een dochter van de 4e graaf van Durham. Hij ging naar Eton College en studeerde in Oxford.
Hij werd in 1931 verkozen tot conservatief afgevaardigde in het Lagerhuis voor het kiesdistrict Lanark (Schotland) onder de naam Lord Dunglass, zijn hoffelijkheidstitel. Hij werd privésecretaris van eerste minister Neville Chamberlain, die een verzoeningspolitiek tegenover Adolf Hitler voerde en verantwoordelijk was voor de akkoorden van München. Vanwege een slechte gezondheid was hij tijdens de Tweede Wereldoorlog niet in militaire dienst.
Home werd verslagen bij de verkiezingen van 1945 maar heroverde zijn zetel in het Lagerhuis in 1950. Het volgende jaar werd hij verplicht deze zetel op te geven toen hij na het overlijden van zijn vader de 14e graaf van Home werd en zitting nam in het Hogerhuis.
In 1955 werd hij staatssecretaris voor het Commonwealth in het kabinet van Anthony Eden en tevens leider van het Hogerhuis en Lord President of the Council. In 1960 werd hij minister van Buitenlandse Zaken onder Harold Macmillan. Toen Macmillan in 1963 ontslag nam om gezondheidsredenen werd verwacht dat vicepremier Richard ('Rab') Butler hem zou opvolgen. De leiders van de conservatieve partij stelden echter aan koningin Elizabeth II voor om Lord Home te vragen om een regering te vormen. Home deed op 23 oktober 1963 afstand van zijn adellijke titel en werd op 7 november verkozen tot lid van het Lagerhuis voor het kiesdistrict Kinross en West-Perth (Schotland). In de tussenliggende twee weken was hij premier zonder lid te zijn van Lagerhuis of Hogerhuis.
Bij de verkiezingen van 1964 won de Labour Party van Harold Wilson en verloor Home de macht. Hij was 363 dagen premier geweest en daarmee de op een na kortst zittende Britse premier in de 20e eeuw. Hij nam in juli 1965 ontslag als partijleider ten voordele van Edward Heath.
Home was voorstander van een pro-Europese buitenlandse politiek en werd van 1970 tot 1974 opnieuw minister van Buitenlandse Zaken in de regering van Heath. Voor de verkiezingen van 1974 stelde hij zich niet langer kandidaat voor het House of Commons en verliet hij de actieve politiek. Als baron Home of the Hirsel kreeg hij eind 1974 opnieuw een zetel in het Hogerhuis, die hij tot aan zijn dood in 1995 heeft ingenomen.
Bronnen, noten en/of referenties
Michelle Clement. Sir Alec Douglas-Home. Past Prime Ministers. Gov.uk
Francis Boyd en Norman Shrapnel.Lord Home of the Hirsel. The Guardian
|
Voorganger: Harold Macmillan
|
Premier van het Verenigd Koninkrijk Kabinet-Douglas-Home 1963-1964
|
Opvolger: Harold Wilson
|
Premiers van het Verenigd Koninkrijk
|
Walpole ·
Compton ·
Pelham ·
Pelham-Holles ·
Cavendish ·
Stuart ·
G. Grenville ·
Charles Watson-Wentworth ·
Pitt de Oudere ·
FitzRoy ·
North ·
Petty ·
Cavendish-Bentinck ·
Pitt de Jongere ·
Addington ·
W.W. Grenville ·
Perceval ·
Jenkinson ·
Canning ·
Robinson ·
Wellesley ·
Grey ·
Lamb ·
Peel ·
Russell ·
Smith-Stanley ·
Hamilton-Gordon ·
Temple ·
Disraeli ·
Gladstone ·
Gascoyne-Cecil ·
Primrose ·
Balfour ·
Campbell-Bannerman ·
Asquith ·
Lloyd George ·
Law ·
Baldwin ·
MacDonald ·
Chamberlain ·
Churchill ·
Attlee ·
Eden ·
Macmillan ·
Douglas-Home ·
Wilson ·
Heath ·
Callaghan ·
Thatcher ·
Major ·
Blair ·
Brown ·
Cameron ·
May
|
g7SdlP4TjlTwufbeAVd9Ymq3vTVfXZHq6kMLqfLxYz,2KYk8v,0YAtrmw,AtdLQ0xDmNW
Popular posts from this blog
Deel van de serie over kerkelijk gerei waaronder paramenten en liturgisch vaatwerk gebruikt in de liturgie Liturgisch vaatwerk Vasa sacra Miskelk · Pateen Kelklepeltje Ciborie · Monstrans Pyxis · Custodiale Vasa non sacra Ampullen · Wijwatervat Olievaatje Wierookvat · Ablutievat Paramenten Amict · Albe · Baarkleed · Cingel Tuniek · Dalmatiek · Fanon Kazuifel · Manipel · Stola Gremiale · Benedictievelum Mijter Koorkledij Rochet · Superplie Koorkap · Cappa magna Kovel Kelkgerei Bursa · Kelkvelum Ciborievelum Kerklinnen Corporale · Kelkdoekje Lavabodoekje · Palla Altaardwaal Kerkinterieur Altaar · Ambo Biechtstoel · Communiebank Doksaal · Doopvont Faldistorium Godslamp · Hoogaltaar Heilig Kruisaltaar Katheder · Preekstoel Sedilia Tabernakel · Volksaltaar Liturgische boeken Altaarmissaal Benedictionale · Brevier Evangeliarium · Evangelistarium Graduale · Kyriale Lectionarium Psalter · Rituaal Sacramentarium · Volksmissaal Overige Flambou...
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort bij de kruising met de Zoutmanstraat, gezien vanuit de toren van het Haganum Geografische informatie Locatie Den Haag, Nederland Lengte 6 km Algemene informatie Aangelegd in 1875-1960 Bebouwing woningen Opvallende gebouwen 20 rijksmonumenten Openbaar vervoer tram Portaal: Nederland De Chinese Muur en het einde van de Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met een lengte van 5800 meter [1] de langste laan (maar niet de langste straat of weg) van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt. De Laan van Meerdervoort, voorheen 'Dekkerslaantje', is naar een oude boerderij buiten de Haagse grachtengordel genoemd. Daar bevindt zich thans de buurt Willemspark. De boerderij lag ongeveer ter hoogte van het huidig...