Provinciale weg 236




























N236

N236 van Weesp richting Bussum (2010)


N236 van Weesp richting Bussum (2010)

Provinciale weg 236


Provinciale weg 236


Land
Nederland
Provincie
Noord-Holland
Lengte 18 km

N236 op autosnelwegen.net





Portaal  Portaalicoon  

Verkeer & Vervoer



Traject



























































Kruising

Bussum N524

Rotonde

Hilversumse Meent

Kruising

's-Graveland

Kruising

Ankeveen

Kruising

Nederhorst den Berg N523

Brug over het water

Utrechtse Vecht

Begin stad

Weesp

Kruising

Nigtevecht

Brug over het water

Amsterdam-Rijnkanaal

Begin stad

Driemond

Kruising

Abcoude

Kruising

Industrieterrein Stammerdijk

Toerit naar snelweg1

Haarlem / Almere A9


van/naar Amsterdam-Bijlmermeer S113




De westelijke faunapassage bij Ankeveen




De oude Vechtbrug wordt vervangen





Molen Hollandia, gebouwd in 1642 gebouwd om het Naardermeer op peil te houden.


De Provinciale weg N236 is een provinciale weg in de provincie Noord-Holland die loopt van de N524 nabij Bussum en eindigt bij de gemeente Diemen. Daar sluit de weg aan op de weg richting Bijlmer en Diemen (Amsterdamse stadsroute s113).


De weg heeft een aansluiting halverwege Diemen en Driemond op de rijksweg A9 (Gaasperdammerweg). Verder loopt de weg langs de plaatsen Hilversumse Meent, 's-Graveland, Ankeveen, de N523 door Nederhorst den Berg naar de N201, Weesp en door de bebouwde kom van Driemond. De maximumsnelheid is tussen Bussum en 's-Graveland 60 km/u en in Driemond 50 km/u.


De kruisingen bij Hilversumse Meent, met de Nieuwe 's-Gravelandseweg in Bussum en sinds 2013 Ankeveen, zijn uitgevoerd met rotondes. De kruisingen 's-Graveland, Weesp, Driemond en de kruising bij de A9 zijn voorzien van verkeerslichten. De kruising met Nederhorst den Berg en enkele kleine zijwegen zijn alleen met borden geregeld, hetgeen samen met enkele scherpe bochten de weg tot een van de gevaarlijke provinciale wegen maakt.


Tussen de afslagen Nederhorst en Weesp ligt de Brug Gooilandseweg in de weg, over de Vecht. Tussen Weesp en Driemond ligt een vaste brug over het Amsterdam-Rijnkanaal, de Weesperbrug. In Driemond kruist de weg vrijwel ongemerkt de plek waar het Gein samenkomt met de Gaasp en Smal Weesp.


De provincie Noord-Holland heeft in 2013 werkzaamheden uitgevoerd, zo is bij Ankeveen de aansluiting omgebouwd tot rotonde en zijn er tevens 2 faunapassages aangebracht, zodat dieren ongelijkvloers de weg kunnen kruisen en de Ankeveense Plassen en het Naardermeer samen één natuurgebied vormen. Voor de passages is de oude weg opgetild en zijn de rijbanen gescheiden. Dieren gaan nu onder de weg door en daglicht kan onder het wegdek komen. Deze werkzaamheden zijn het begin van een reeks aanpassingen om deze weg te verbeteren ten aanzien van de verkeersveiligheid. Inmiddels zijn bij de Vechtbrug borden geplaatst die waarschuwen voor de smalle Vechtbrug en is er een maximumsnelheid van 60 km/u ingesteld op de brug. De bestaande Vechtbrug is aan vervanging toe. In het najaar van 2016 wordt iets ten zuiden van de huidige Vechtbrug een nieuwe ophaalbrug gebouwd. Als de planning wordt gehaald, is deze gereed in de zomer van 2017 waarna de oude brug wordt verwijderd.


Direct ten noordoosten van de Vechtbrug ligt het torenfort van Fort Uitermeer. Tussen het Fort Uitermeer en de afslag naar 's-Graveland ligt de weg langs de 's-Gravelandsevaart.


De weg draagt de namen Franse Kampweg (deel tussen Bussum en 's-Graveland), Loodijk (tussen 's-Graveland en de gemeentegrens van Wijdemeren en Weesp, even voorbij de Hollandia molen bij Ankeveen), Gooilandseweg (tussen de Ankeveense molen de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal) en Provincialeweg (vanaf de brug tot aan de aansluiting met de rijksweg A9.















Popular posts from this blog

Knooppunt Holsloot

Altaar (religie)

Gregoriusmis