Tarraco (het huidige Tarragona), was een Iberische, en later Romeinse stad op de oostkust van Spanje, gelegen op 85 km ten zuidwesten van het huidige Barcelona in Catalonië.
Inhoud
1Geschiedenis
2Overblijfselen
3Werelderfgoed
3.1Monumenten in Tarraco
3.2Monumenten in de omgeving van Tarraco
Geschiedenis
In de Iberische periode was Tarraco een belangrijke nederzetting van de stam der Cessetani, die in 218 v.Chr. bij het begin van de Tweede Punische Oorlog definitief in Romeinse handen viel, toen ze na de Slag bij Cissa door Gnaeus Cornelius Scipio werd ingenomen. Deze begon ter plaatse onmiddellijk een nieuwe stad te bouwen, die spoedig een van de welvarendste van Hispania werd, en als operatiebasis ging dienen voor de langdurige strijd van de Romeinen tegen de oorspronkelijke bewoners van het Iberische binnenland. De voornaamste inkomstenbronnen van Tarraco waren landbouw, textielnijverheid en handel over zee.
In de 1e eeuw v.Chr., tijdens de burgeroorlog tussen Caesar en Pompeius, was Tarraco aanvankelijk trouw aan Pompeius, maar sloot zich later aan bij Caesar, die de stad na 45 v.Chr. tot Romeinse kolonie verhief onder de naam Colonia Iulia Urbs Triumphalis Tarraco) en er Romeinse kolonisten vestigde. Tarraco verving ook Carthago Nova als hoofdplaats van de provincia Hispania Citerior, die later zelfs Hispania Tarraconensis ging heten. Augustus resideerde er in de jaren 26 en 25 v.Chr. en bewees de stad vele gunsten, net als andere keizers na hem.
Tarraco bereikte een hoogtepunt in de 2e eeuw en speelde toen een cruciale rol in de handel op het Iberisch Schiereiland, maar haar betekenis nam af nadat zij in de jaren na 260 verwoest werd door invallende Franken, en tevens omdat de haven steeds verder verzandde.
Overblijfselen
Nog uit de 3e eeuw v.Chr. dateert de enorme, over een afstand van 1 km uitstekend bewaarde stadsmuur. Behalve deze muur zijn de voornaamste Romeinse resten in Tarraco en omgeving een fraai aquaduct, een triomfboog, keldergewelven van een circus, en delen van een amfitheater en het Forum. Op de plaats van de huidige kathedraal van Tarragona lag de tempel van Jupiter. De stad bezit ook twee rijke archeologische musea.
Werelderfgoed
In 2000 werden 14 uit de Romeinse tijd overgebleven bouwwerken als een archeologische verzameling op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst
Monumenten in Tarraco
Romeinse stadsmuur van Tarraco
Heiligdom van het Provincie Forum in Tarraco
Provincie Forum van Tarraco
Romeins circus van Tarraco
Kleine Forum van Tarraco
Romeins theater van Tarraco
Amfitheater van Tarraco
Vroegchristelijke necropolis van Tarraco
Monumenten in de omgeving van Tarraco
Aqüeducte de les Ferreres (4 km noordelijk)
Torre dels Escipions (5 km oostelijk)
Steenbrug van El Mèdol (9 km noordoostelijk)
Mausoleum van Centcelles bij Constantí (5 km noordelijk)
Villa rustica van Els Munts bij Altafulla (10 km oostelijk)
Arc de Berà bij Roda de Barà (20 km oostelijk)
Werelderfgoed in Spanje
Alhambra, Generalife en Albaicín, Granada ·
Kathedraal van Burgos ·
Historisch centrum van Córdoba ·
Klooster en plaats van het Escorial, Madrid ·
Werken van Gaudí ·
Grot van Altamira en de paleolithische grotkunst van Noord-Spanje ·
Monumenten van Oviedo en het koninkrijk Asturië ·
Oude stad Ávila met de Kerken-buiten-de-Muren ·
Oude stad Segovia en aquaduct ·
Santiago de Compostella (oude stad) ·
Nationaal park Garajonay ·
Historische stad Toledo ·
Mudéjararchitectuur van Aragón ·
Oude stad Cáceres ·
Kathedraal, Alcázar en Archivo General de Indias in Sevilla ·
Oude stad Salamanca ·
Klooster van Poblet ·
Archeologisch ensemble van Mérida ·
Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella ·
Koninklijk klooster van Santa Maria de Guadalupe ·
Nationaal park Doñana ·
Historische ommuurde stad Cuenca ·
La Lonja de la Seda van Valencia ·
Las Médulas ·
Palau de la Música Catalana en Hospital de Sant Pau, Barcelona ·
Monte Perdido ·
Kloosters van San Millán Yuso en Suso ·
Prehistorische rotskunst in de Coa Vallei en de Siega Verde ·
Rotskunst van het Middellandse-Zeebekken op het Iberisch Schiereiland ·
Universiteit en historische parochie van Alcalá de Henares ·
Ibiza, biodiversiteit en cultuur ·
San Cristóbal de La Laguna ·
Archeologisch ensemble van Tarraco ·
Archeologisch Atapuerca ·
Catalaanse romaanse kerken van de Vall de Boí ·
Palmeral van Elche ·
Romeinse muur van Lugo ·
Cultuurlandschap van Aranjuez ·
Monumentale renaissance-ensembles van Úbeda en Baeza ·
Vizcayabrug ·
Oude en voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en andere regio's van Europa ·
Nationaal park El Teide ·
Herculestoren ·
Cultuurlandschap van de Serra de Tramuntana ·
Erfgoed van kwik. Almadén en Idrija ·
Dolmens van Antequera ·
Kalifaatstad Medina Azahara
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Uniastate De stalen constructie die de vroegere Uniastate uitbeeldt met op de achtergrond de Mariakerk van Bears Locatie Bears, Nederland Algemeen Kasteeltype state Stijl noordelijk maniërisme (poortgebouw) Huidige functie museum, trouwlocatie Gebouwd in eind 15e eeuw voor het eerst vermeld Gesloopt in 1756 Herbouwd in 1993 Monumentale status Rijksmonument Monumentnummer 8472 Website uniastatebears.nl Uniastate (ook wel aangeduid als het Nyenhuis , de Groot Nieuwhuister State of de Nieuw Huistrastate ) is een voormalige state of stins in Bears. Op het in oorspronkelijke staat teruggebrachte terrein vindt men nog de gerestaureerde toegangspoort, alsmede een stalen replica (luchtspiegeling) op ware grootte van de in 1756 gesloopte state. Van Unia was een geslacht van grietmannen en officieren, die meerdere stinsen in Friesland bezaten. Inhoud 1 Geschiedenis 2 Huidige situatie 2.1 Poortgebouw ...