Provinciale weg 23

























Provinciale weg 23

Provinciale weg 23
Land
Nederland
Provincie
Overijssel, Flevoland en Noord-Holland
Lengte 90 km

N23 op autosnelwegen.net





Portaal  Portaalicoon  

Verkeer & Vervoer



Traject








































































































































N194





Kruising

Alkmaar/Schagen N242

Rotonde
Indust. Zandhorst

Viaduct

onder Spoorlijn Heerhugowaard - Schagen

Viaduct

In aanbouwonder Spoorlijn Heerhugowaard - Hoorn

Rotonde

In aanbouwHeerhugowaard

Brug over het water

Ringvaart

Rotonde
Obdam-Binneweere

Rotonde

In aanbouwObdam

Rotonde

In aanbouwDe Goorn

Rotonde

Avenhorn

Kruising

Alkmaar N243

Toerit naar snelweg7
Avenhorn A7


van/naar Edam-Volendam N247




Route via A7







N307





Knooppunt van wegen9

In aanbouwHoorn-Noord A7

Afrit autosnelweg

In aanbouw Hoorn-Noord

Overweg

Spoorlijn Hoorn - Medemblik

Afrit autosnelweg

In aanbouw Zwaag

Afrit autosnelweg

In aanbouw Oosterblokker

Afrit autosnelweg

In aanbouw Westwoud/Hauwert

Afrit autosnelweg

In aanbouw Medemblik/Enkhuizen-Noord N240 N505

Viaduct

In aanbouwonder Spoorlijn Hoorn - Enkhuizen

Afrit autosnelweg

In aanbouw Hoogkarspel

Afrit autosnelweg

In aanbouw Grootebroek/Hoorn N506

Rotonde

Bovenkarspel

Kruising

Enkhuizen N505

Kruising

Enkhuizen-Centrum

Viaduct

Houtribdijk


van/naar Lelystad N307


De Provinciale weg 23 (N23) is de werknaam van provinciale weg-route in aan-/ombouw tussen Heerhugowaard en Enkhuizen.
De weg was ook in studie tussen Zwolle en Alkmaar. Hierbij ging het uitsluitend om een werknaam. De N23 zou zelf niet worden bewegwijzerd.




Inhoud






  • 1 Benummering


  • 2 Geschiedenis


    • 2.1 Overijssel/Flevoland


      • 2.1.1 Aanleg tracé Lelystad-Dronten




    • 2.2 Oorspronkelijke planning in 2008




  • 3 Bouw Noord-Holland


  • 4 Route Noord-Holland


    • 4.1 Heerhugowaard - A7 Avenhorn


    • 4.2 Hoorn - Enkhuizen




  • 5 Zie ook


  • 6 Externe link





Benummering


Zodra de aan-/ombouw van de weg gereed is, zal het gedeelte tussen Heerhugowaard (N242) en Avenhorn (A7) de N194 gaan heten. Het gedeelte tussen Hoorn(-Noord) (A7) en Enkhuizen krijgt het doorgetrokken nummer N307; dit geldt tevens voor het gedeelte tussen Enkhuizen en Lelystad-Noord (A6). De Drechterlandseweg, het oude weggedeelte van de N302 tussen Zwaagdijk-Oost (de afslag Medemblik) en Enkhuizen-Noord krijgt het wegnummer N505.



Geschiedenis



Overijssel/Flevoland


De weg zou tussen Dronten en Lelystad worden gebundeld met de Hanzelijn. Tussen Lelystad en Enkhuizen maakte de weg dan gebruik van de bestaande Houtribdijk. Hierover loopt nu de N302. In West-Friesland zou de weg gedeeltelijk een nieuw tracé krijgen.


Op 20 december 2005 keurde de Tweede Kamer de Nota Mobiliteit goed. De N23 Alkmaar - Zwolle is in deze nota geschrapt als onderdeel van het hoofdwegennet. Daarop zijn de provincies Noord-Holland en Flevoland een samenwerkingsverband aangegaan om subsidie van het rijk te krijgen voor de N23, om de economie van Flevoland en Noord-Holland te versterken. In 2007 is hiervoor de werkgroep N23 opgericht. De N23 moet volgens de provincies weer terugkomen in het zogenaamde MIT (Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport) van de Rijksbegroting.


Op 13 februari 2013 maakte minister Schultz van Haegen bekend dat de N23 geheel is geschrapt uit de Rijksbegroting, in het kader van bezuinigingen.[1] Het totale traject zal daardoor niet met geld uit Den Haag worden gerealiseerd.



Aanleg tracé Lelystad-Dronten


Er werd al vele jaren gesproken over een opwaardering van de wegverbinding tussen Dronten en Lelystad. Het tracé tussen Lelystad en Dronten is tegenwoordig onderdeel van de N307. Het hele tracé is aangelegd als een tweestrooks autoweg met gescheiden rijbanen, behalve bij de afrit Swifterbant, dan is de weg tijdelijk met inhaalstroken uitgevoerd. De afrit Swifterbant is ongelijkvloers. De N307 is grotendeels gebundeld met de Hanzelijn. Bij de Elandweg buigt de N307 af naar het noorden en sluit daar aan op de Dronterringweg (N711). De rijtijd van Dronten naar Lelystad is gereduceerd tot circa tien minuten. Dit tracé is in mei 2012 vrijgegeven voor het verkeer. De kosten voor dit tracé werden aanvankelijk geschat tussen de 250 en 350 miljoen euro.


De Hanzeweg, waar nu nog de N307 overheen loopt, heeft in september 2007 een opknapbeurt gekregen. De weg heeft bij de kruispunten met de Hondweg en de Oudebosweg verkeerslichten gekregen. De weg is van 'stil' asfalt voorzien.
In de toekomst komen er parallelwegen voor het landbouwverkeer en aanwonenden van de Hanzeweg. Een van de nieuw aan te leggen parallelwegen zal later een rijbaan worden voor het autoverkeer, zodat de ombouw naar een weg met twee gescheiden rijbanen gemakkelijk plaats kan vinden.


De N711 (tussen Swifterbant en de A6 richting Emmeloord) werd in 2007 opgewaardeerd naar een autoweg.



Oorspronkelijke planning in 2008


De N23 zou volgens de stand van zaken in 2008 bestaan uit een aantal bestaande weggedeeltes van de N302, N307, N506, N507 en N243 en enkele nieuwe weggedeeltes. De N23 zal gaan lopen van Zwolle (aansluiting met de N50) tot aan Alkmaar (aansluiting op de N242). Het wegverloop zou als volgt worden gerealiseerd:



  • Wegvak N50 - Dronten (huidige N307): Aanleg parallelweg

  • Dronten - A6 aansluiting Lelystad-Noord: Nieuw weggedeelte parallel aan de Hanzespoorlijn. Wordt uitgevoerd als volwaardige twee keer éénstrooks regionale stroomweg (maximumsnelheid 100 km/h).

  • A6 aansluiting Lelystad-Noord - bocht in Houtribdijk (huidige N302): Geen aanpassing. Wel zijn er plannen om dit gedeelte af te snijden, wat zes kilometer zou schelen. Men spreekt dan over realisatie na 2012.

  • Bocht in Houtribdijk - Enkhuizen (huidige N302): Studie naar verdubbeling Houtribdijk bij versterking van de dijk in 2012.

  • Enkhuizen - aansluiting N240 bij The Greenery: Eerst zal de huidige N506 gevolgd worden tot de bocht ten zuiden van Grootebroek. Vanaf hier zal een nieuw weggedeelte aangelegd worden dat langzaam afbuigt naar het noorden, ten westen van Stede Broec (tussen Hoogkarspel en Westwoud) en vloeiend zal aansluiten op de huidige N302. (Dit is nog niet zeker, de provincie heeft het goedgekeurd, maar er is nog geen steun van uit de regering.)

  • Aansluiting N240 bij The Greenery - aansluiting A7 (huidige N302): Ombouw tot volwaardige twee keer tweestrooks regionale stroomweg (100 km/h), inclusief knooppunt met de A7.

  • Van aansluiting 7 op de A7 tot aan de N507 (huidige N243): Extra opstelvakken.

  • Braken - Heerhugowaard (huidige N507): Verwijderen verkeerslichten en plaatsen van rotondes.

  • Heerhugowaard - N242: Nieuw weggedeelte dat ten noorden van Heerhugowaard loopt.


De planning voor het Noord-Hollandse deel zag er als volgt uit:



  • 2007: Regioakkoord over tracé en dekking van de kosten

  • 2008: Verzilveren van rijksbijdrage en vaststellen realisatieovereenkomst

  • 2009: Aanbesteding en contractering

  • 2010: Start werkzaamheden


Deze planning is niet gerealiseerd.



Bouw Noord-Holland


Bij de provincie Noord-Holland werd de noodzaak van de N23 wel nodig geacht. Met name de wegen N302 (noordroute) en N506 (zuidroute) tussen Hoorn en Enkhuizen waren door de vele stoplichten grote bottlenecks aan het worden voor de regio. Mede doordat bij Heerhugowaard al voorbereidingen waren getroffen voor de N23 (het viaduct onder de spoorlijn Heerhugowaard - Schagen en doorkruising van industrieterrein Zandhorst waren al gereed), kon de provincie het eigenlijke project niet stil leggen.



Route Noord-Holland



Heerhugowaard - A7 Avenhorn


Tussen de N242, afslag Zandhorst II, en de N507 komt een nieuwe weg. De weg gaat hierbij zowel onder de spoorlijn Heerhugowaard - Schagen als Heerhugowaard - Hoorn door. Tussen de N242 en N507 zullen twee rotondes komen voor het plaatselijke verkeer. Tevens zullen er twee viaducten over de weg gaan voor het lokale verkeer. Ten oosten van Heerhugowaard zal de N23 door middel van een rotonde een afslag hebben richting Heerhugowaard, vanaf hier volgt de N23 de route van de huidige N507.


Tussen Heerhugowaard en Avenhorn zullen van de bestaande aansluitingen er een paar over blijven en worden omgebouwd tot rotondes. Voor de overige aansluitingen komt er naast de N23 een parallelweg te liggen welke eveneens geschikt is voor het langzame verkeer.


Het kruispunt tussen de N507 en N243 wordt opnieuw ingericht waarbij de N23 het doorgaande verkeer wordt en de N243 het afslaande verkeer. Hierna gaat de route verder naar de A7 waar het op aansluit. Aan deze aansluitingen zullen geen veranderingen plaats vinden.


Tussen Heerhugowaard (N242) en Avenhorn (N243) zal de route bestaan uit twee gezamenlijke rijstroken.
Tussen Avenhorn (N243) en de A7 gaat de route uit twee rijstroken per rijrichting bestaan.



Hoorn - Enkhuizen


Tussen Avenhorn en Hoorn volgt de N23 de route van de A7.
Vanaf Hoorn-Noord gaat de N23 verder via de N302.


De afrit Hoorn-Noord aan de A7 zal worden omgebouwd tot een knooppunt. De kruispunten aan de N302 tussen Hoorn-Noord en de afslag Medemblik worden omgebouwd tot afritten. De bestaande overweg van de Stoomtram Hoorn - Medemblik zal blijven bestaan.
Vlak voor de afslag Medemblik zal de N23 naar het zuiden afbuigen en zijn eigen trace gaan volgen. Voor de afslag Medemblik komt een nieuwe afrit en het kruispunt tussen de N302 en N240 zal mede daardoor worden aangepast. De N302-route zal de oude route richting Enkhuizen-Noord blijven volgen.


Na de afrit Medemblik gaat de N23 met een korte tunnel onder de Streekweg door en vervolgens verdiept te blijven om daarna met eveneens een verkorte tunnel onder de spoorlijn Hoorn - Enkhuizen door te gaan. Hierna volgt nog een afrit voor de plaats Hoogkarspel, waarna de N23 bij de N506 aankomt. De aansluiting met de N506 zal eveneens een afrit worden. De N23 vervolgt verder de route via de N506 naar Enkhuizen en komt vervolgens uit op het kruispunt met de N302 vlak bij de Houtribdijk. Dit kruispunt zal aangepast worden door middel van aanpassingen aan de rijstroken zodat het doorgaande verkeer sneller de Houtribdijk op kan gaan.


Tussen de A7 en de afrit Zwaag zal de N23 bestaan uit twee en drie rijstroken waarbij richting Enkhuizen de weg uit drie rijstroken bestaan. Tussen de afritten Hoorn-Noord (aan de N23) en Zwaag zal er een lang weefvak zijn.
Tussen Zwaag en voorbij de afrit Grootebroek (N506) zal de weg bestaan uit twee keer twee rijstroken. Hierna bestaat de weg uit twee rijstroken voor beide rijrichtingen samen.



Zie ook


  • N302


Externe link


  • Website N23 Westfrisiaweg














Popular posts from this blog

Knooppunt Holsloot

Altaar (religie)

Gregoriusmis