Jan Eekhof

Multi tool use
ds. Jan Adam Eekhof (Den Haag, 26 oktober 1928 – Leiden, 22 maart 2007) was een Leidse studentenpredikant en verzamelaar van werken van en over de schrijver Louis Couperus (1863-1923).
Persoonlijk leven
Eekhof groeide op in Haarlem en studeerde tussen 1948 en 1954 theologie in Leiden, vlak na de Tweede Wereldoorlog. Hij was eerst predikant in Wijk aan Zee voordat hij jarenlang in Leiden fungeerde als studentenpastor en academiepredikant. Hij werd als pastor, predikant en leider van (theologische) gespreksgroepen door velen gewaardeerd.
Hij trouwde in 1954 met mr. Wicky M. G. de Vries, van 1986-2000 lid van de Raad van State; zij hadden twee zonen en een dochter, en vijf kleinkinderen.
Hij was Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
Verzamelaar van het werk van en over Louis Couperus
Behalve als predikant werd hij bekend als groot verzamelaar van werken van en over Louis Couperus. Op 9 juni 2006, één dag voor de verjaardag van Couperus, werd bekend dat Nederlandse instellingen de collectie-Eekhof hadden aangekocht voor het bedrag van 225.000 euro via het Leidse antiquariaat AioloZ van Piet van Winden. De enorme collectie,[1] en zonder twijfel de grootste die ooit van de schrijver bijeengebracht is of zal worden, is verdeeld tussen de Koninklijke Bibliotheek (KB) voor de boeken en het Letterkundig Museum (NLMD) voor alle handschriften en andere unica. De collectie, door Van Winden genoemd de collectie Sine Qua Non, bevat vrijwel alle gepubliceerde uitgaven van Couperus, zowel oorspronkelijk, Nederlands werk als vertalingen. Maar de collectie bevat ook handschriften, brieven en opdrachtexemplaren van Couperus.
De collectie in de KB is inmiddels geheel ontsloten; dit geldt nog niet voor die in het NLMD. Wel zijn verschillende artikelen over de collectie verschenen (zie hierna: literatuur).

|
Portaal Louis Couperus
|
Bronnen, noten en/of referenties
- Monique van Winden [et al.], Louis Marie Anne Couperus. De collectie Sine Qua Non. Leiden, [AioloZ], 2005.
- Erik Schoonhoven, 'De essentie van verzamelen', in: Arabesken 14 nr. 28 (november 2006), p. 20-22.
- H.T.M. van Vliet, 'Perfectie als norm. De Couperuscollectie van J.A. Eekhof', in: De Parelduiker 12 nr. 1 (2007), p. 3-13.
- H.T.M. van Vliet, 'Gestileerde schoonheid. Bijzondere boeken in de Couperuscollectie van J.A. Eekhof', in: De Parelduiker 12 nr. 1 (2007), p. 14-21.
- H.T.M. van Vliet, 'Rozen in reisjaponnetjes. Brieven in de Couperuscollectie van J.A. Eekhof', in: De Parelduiker 12 nr. 1 (2007), p. 22-32.
- José Buschman, 'Efemeer in de eeuwigheid', in: De Parelduiker 12 nr. 1 (2007), p. 33-36.
Caroline de Westenholz, '‘Maar als 't zo druk loopt ga ik lallen…’ Brieven aan de dames Boon Hartsinck uit de collectie Sine Qua Non', in: Arabesken nr 29 (2007), p. 36-49.
R. Breugelmans, 'In memoriam J.A. Eekhof. Enige persoonlijke herinneringen', in: Arabesken 14 nr. 29 (mei 2007), p. 55-56.
- Evert Paul Veltkamp, 'Enige aantekeningen bij publicaties over de collectie-Eekhof', in: Arabesken 14 nr. 30 (november 2007), p. 40-43.
Stijl. Bijzondere aanwinsten van de Koninklijke Bibliotheek tijdens het directoraat van Wim van Drimmelen. Den Haag/Amsterdam, 2008, p. 136-137.
- Anton Korteweg, 'Jan Adam Eekhof: Den Haag 26 oktober 1928 - Leiden 22 maart 2007', in: Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden 2008-2009. Leiden, 2010. p. 65-72.
- Paul van Capelleveen, 'Verzamelaars van het werk van Louis Couperus', in: De complete verzameling. Notities over het einde van boekencollecties. Amsterdam, 2016, p. 106-117.
Noten
↑ Stijl meldt dat de KB circa 1400 banden uit de periode 1800 tot 2005 bezit met de catalogus-/signatuurnummers COUP 0100-1523.
|
JqWBM,xh,OYk stnUx4Nlp 4d LRJWpe4Y,FyxqdpT
Popular posts from this blog
Deel van de serie over kerkelijk gerei waaronder paramenten en liturgisch vaatwerk gebruikt in de liturgie Liturgisch vaatwerk Vasa sacra Miskelk · Pateen Kelklepeltje Ciborie · Monstrans Pyxis · Custodiale Vasa non sacra Ampullen · Wijwatervat Olievaatje Wierookvat · Ablutievat Paramenten Amict · Albe · Baarkleed · Cingel Tuniek · Dalmatiek · Fanon Kazuifel · Manipel · Stola Gremiale · Benedictievelum Mijter Koorkledij Rochet · Superplie Koorkap · Cappa magna Kovel Kelkgerei Bursa · Kelkvelum Ciborievelum Kerklinnen Corporale · Kelkdoekje Lavabodoekje · Palla Altaardwaal Kerkinterieur Altaar · Ambo Biechtstoel · Communiebank Doksaal · Doopvont Faldistorium Godslamp · Hoogaltaar Heilig Kruisaltaar Katheder · Preekstoel Sedilia Tabernakel · Volksaltaar Liturgische boeken Altaarmissaal Benedictionale · Brevier Evangeliarium · Evangelistarium Graduale · Kyriale Lectionarium Psalter · Rituaal Sacramentarium · Volksmissaal Overige Flambou...
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort bij de kruising met de Zoutmanstraat, gezien vanuit de toren van het Haganum Geografische informatie Locatie Den Haag, Nederland Lengte 6 km Algemene informatie Aangelegd in 1875-1960 Bebouwing woningen Opvallende gebouwen 20 rijksmonumenten Openbaar vervoer tram Portaal: Nederland De Chinese Muur en het einde van de Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met een lengte van 5800 meter [1] de langste laan (maar niet de langste straat of weg) van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt. De Laan van Meerdervoort, voorheen 'Dekkerslaantje', is naar een oude boerderij buiten de Haagse grachtengordel genoemd. Daar bevindt zich thans de buurt Willemspark. De boerderij lag ongeveer ter hoogte van het huidig...