Hierakonpolis

Multi tool use
Hierakonpolis
|
|
Situering
|
Coördinaten |
25° 6′ NB, 32° 47′ OL
|
Foto's
|

|
De ligging van Hierakonpolis
|
|
Nechen of Hierakonpolis (Grieks: Ἱεράκων πόλις[1]) was een stad en religieus en politiek centrum van Opper-Egypte aan het einde van de Proto-dynastieke Periode en waarschijnlijk ook tijdens de 1e, 2e en 3e dynastie. Het was het centrum van de valkengod Nechen (of Nekhen) met zijn tempel, de oudste tempel van Egypte. De vroegste nederzetting dateert van Naqada I en late Badaricultuur. Op haar hoogtepunt (3400 v. chr) had de plaats tussen de 5.000 en 10.000 inwoners, heel veel voor die tijd.
De ruïnes van de stad werden aan het einde van de 19e eeuw onderzocht door de Engelse archeologen James E. Quibell en F.W. Green. In de koninklijke afdeling van de tempel van Nechen vonden zij belangrijke ceremoniële voorwerpen zoals het Palet van Narmer en de beroemde knotskop van farao Schorpioen II.
Meer recent hebben de onderzoekingen op het terrein de aandacht getrokken van archeologen, egyptologen, geologen en andere onderzoekers uit meerdere landen. Deze onderzoekingen werden vanaf 1967 gecoördineerd door de inmiddels overleden Dr. Walter Fairservis. Na 1969 deed hij dat samen met Michael Hoffman tot 1996. Vanaf die tijd staan de opgravingen onder de leiding van Barbara Adams van de Universiteit van Londen en Dr. Renee Friedman van de Universiteit van Californië. Vanaf 2001 werkt alleen nog Renee Friedman op deze plek.
Het gebied wordt goed onderzocht en de voorwerpen of bouwwerken die aan het licht komen zijn vaak al te betitelen als Oud-Egyptisch of klassiek-Oud-Egyptisch. Enkele belangrijke ontdekkingen:
Nechen in hiërogliefen
|
of
|
- "Het fort": een massief kleistenen bouwwerk gemaakt door koning Chasechemoey van de tweede dynastie
- Het oudst geprepareerde huis, van een pottenbakker in 3600 v.Chr, de pottenbakker heeft zijn eigen huis in brand gestoken.
- De eerste industriële brouwerij uit 3600 v.Chr. Deze kon de dagelijkse hoeveelheid bier voor ongeveer 200 mensen produceren.
- Experimenten met mummificeren en de waarschijnlijk eerste mummies
- De oudste geprepareerde baard
- De eerste maskers
- De eerste tombe gemaakt in een rotswand vanaf 3100 v.Chr.
- Het eerste koninklijk paleis van 2900 v.Chr.
Zie ook
Externe links
- Archeologische opgravingen in Hierakonpolis
- Hierakonpolis Online
Bronnen, noten en/of referenties
↑ Strabo xvii. p. 817, wordt vertaald als Hierakonpolis, Hieraconpolis of Hiercompolis,الكوم الأحمر Kom El-Ahmar
|
TlfiaDU,rR5agi3KtrfQE5aO8JbVjREbzLhZ,XF
Popular posts from this blog
Deel van de serie over kerkelijk gerei waaronder paramenten en liturgisch vaatwerk gebruikt in de liturgie Liturgisch vaatwerk Vasa sacra Miskelk · Pateen Kelklepeltje Ciborie · Monstrans Pyxis · Custodiale Vasa non sacra Ampullen · Wijwatervat Olievaatje Wierookvat · Ablutievat Paramenten Amict · Albe · Baarkleed · Cingel Tuniek · Dalmatiek · Fanon Kazuifel · Manipel · Stola Gremiale · Benedictievelum Mijter Koorkledij Rochet · Superplie Koorkap · Cappa magna Kovel Kelkgerei Bursa · Kelkvelum Ciborievelum Kerklinnen Corporale · Kelkdoekje Lavabodoekje · Palla Altaardwaal Kerkinterieur Altaar · Ambo Biechtstoel · Communiebank Doksaal · Doopvont Faldistorium Godslamp · Hoogaltaar Heilig Kruisaltaar Katheder · Preekstoel Sedilia Tabernakel · Volksaltaar Liturgische boeken Altaarmissaal Benedictionale · Brevier Evangeliarium · Evangelistarium Graduale · Kyriale Lectionarium Psalter · Rituaal Sacramentarium · Volksmissaal Overige Flambou...
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort bij de kruising met de Zoutmanstraat, gezien vanuit de toren van het Haganum Geografische informatie Locatie Den Haag, Nederland Lengte 6 km Algemene informatie Aangelegd in 1875-1960 Bebouwing woningen Opvallende gebouwen 20 rijksmonumenten Openbaar vervoer tram Portaal: Nederland De Chinese Muur en het einde van de Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met een lengte van 5800 meter [1] de langste laan (maar niet de langste straat of weg) van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt. De Laan van Meerdervoort, voorheen 'Dekkerslaantje', is naar een oude boerderij buiten de Haagse grachtengordel genoemd. Daar bevindt zich thans de buurt Willemspark. De boerderij lag ongeveer ter hoogte van het huidig...