Super League (vrouwenvoetbal België)



















































Super League Vrouwenvoetbal[1]


Flag of Belgium (civil).svg
Land
Vlag van België België
Bond
KBVB
Opgericht 2015
Systeem Competitie
Degradatie naar
Eerste klasse
Internationale
kwalificatie

UEFA Women's Champions League
Aantal teams 6
Laatste kampioen
RSC Anderlecht (2017/18)
Recordkampioen
Standard Luik (20x)
Huidig seizoen
2017/18


Laatst bijgewerkt op: 31 mei 2017





Portaal  Portaalicoon  

Sport
Voetbal



De Super League Vrouwenvoetbal, kortweg Super League, is de hoogste afdeling in het vrouwenvoetbal in België. De competitie is ontstaan in 2015, na het beëindigen van de Women's BeNe League na het seizoen 2014-15.




Inhoud






  • 1 Verloop


  • 2 Seizoen 2015-16


    • 2.1 Resultaat




  • 3 Seizoen 2016-17


    • 3.1 Resultaat




  • 4 Seizoen 2017-18


  • 5 Kampioenen


    • 5.1 Chronologisch


    • 5.2 Per team




  • 6 Externe link





Verloop


Het was de bedoeling dat de Super League zou bestaan uit twee delen: een eerste waarin alle acht ploegen tegen elkaar speelden en een tweede met play-offs. Daarin speelden de eerste vier ploegen spelen voor de titel en de laatste vier namen het tegen elkaar op om een degradatie naar Eerste klasse te ontlopen. Voor de aanvang van de play-off 1 en 2 werden alle punten gehalveerd.[2]


In het tweede seizoen werd de competitie echter noodgedwongen hervormd: door het opheffen van Lierse A in juni 2016 bleven er amper zeven ploegen over, waardoor sommige ploegen amper 16 wedstrijden op een heel seizoen zouden spelen. Om dit te voorkomen, werd op het laatste nippertje de competitie nog gewijzigd naar een formule waarin alle teams het vier keer tegen elkaar opnemen - twee keer uit en twee keer thuis.[3]


In het derde seizoen werd het oorspronkelijke idee met play-offs weer opgevist, met één wijziging: in het eerste deel spelen alle ploegen nu vier keer tegen elkaar, en in de play-offs nog eens twee keer. Zo komen de clubs uit play-off 1 aan een seizoen van 26 wedstrijden, die uit play-off 2 aan 22.



Seizoen 2015-16



1rightarrow blue.svgZie het artikel Super League Vrouwenvoetbal 2015-16 voor een uitgebreid artikel van dit seizoen.

De bedoeling was dat alle zes Belgische ploegen uit de BeNe League zouden deelnemen aan de eerste editie van de Super League, maar Club Brugge A liet verstek gaan.[4] Wel van de partij waren AA Gent, Anderlecht, Lierse, OHL en Standard.


Deze vijf ploegen werden aangevuld met drie ploegen van Eerste klasse[5]: kampioen DVC Eva's Tienen, nummer twee DVL Zonhoven (dat verhuisde naar Genk en zich omvormde tot Ladies Genk)[6] en nummer zes KSK Heist.[7] De derde in het eindklassement, de B-ploeg van Standard, mocht niet promoveren naar hetzelfde niveau als haar A-ploeg; nummers vier en vijf (Union Saint-Ghislain Tertre-Hautrage en Zulte Waregem) weigerden de promotie naar de Super League.



Resultaat


Standard werd (voor de zesde opeenvolgende keer) landskampioen. OHL werd laatste, maar bleef in de Super League omdat niemand wilde promoveren.[8]



Seizoen 2016-17



1rightarrow blue.svgZie het artikel Super League (België) 2016-17 voor een uitgebreid artikel van dit seizoen.

Ook bij het begin van het tweede seizoen van de Super League werd de KBVB ingehaald door het wegvallen van een ploeg: doordat Lierse zijn A-ploeg opdoekte (en niemand de vrijgekomen plek wilde overnemen), zouden de ploegen uit play-off 2 in plaats van de voorziene 20 (14+6) amper 16 wedstrijden spelen. Daarom besliste de voetbalbond alsnog om over te gaan naar een competitie waarin alle teams vier keer tegen elkaar spelen.



Resultaat


Op de slotspeeldag veroverde Standard Luik de titel ten nadele van Anderlecht. De laatste, Tienen, vroeg geen licentie aan voor het volgende seizoen en zakte.



Seizoen 2017-18



1rightarrow blue.svgZie het artikel Super League Vrouwenvoetbal 2017-18 voor een uitgebreid artikel van dit seizoen.

Ook na het tweede seizoen van de Super League viel er een ploeg weg, ditmaal was dat DVC Eva's Tienen, dat na een dramatisch seizoen (nul zeges, enkele keren forfait moeten geven en het seizoen volgemaakt met de provinciale kern - die op de laatste speeldag 17 goals om de oren kreeg in Luik) geen licentie aanvroeg en vrijwillig zakte. Geen enkele ploeg wilde overgaan naar de Super League, ondanks versoepelde licentievoorwaarden, dus tekenden amper zes ploegen present voor dit seizoen.



Kampioenen


Sinds 2016 wordt de winnaar van de Super League tot landskampioen gekroond. Daarvoor werden de winnaars van Eerste Klasse (tot 2012) en BeNe League (2013-2015) landskampioen.



Chronologisch























Seizoen Kampioen Opmerking
2015/16 Standard Luik Na play-offs; Anderlecht won de reguliere competitie.
2016/17 Standard Luik Zonder play-offs.
2017/18 Anderlecht Play-offs weer ingevoerd; Anderlecht won ook de reguliere competitie.


Per team

































ploeg kampioen tweede plaats derde plaats
Standard Luik
2x (2016, 2017)

Anderlecht
1x (2018)

1x (2017)

1x (2016)
Lierse
1x (2016)

AA Gent
1x (2017)


Externe link


  • Liga bij UEFA




















Popular posts from this blog

Knooppunt Holsloot

Altaar (religie)

Gregoriusmis