Zie April (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van April.
mrt
april
mei
<<
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
>>
April (ook wel: grasmaand, paasmaand, eiermaand) is de vierde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender, en heeft 30 dagen.
In de oud-Romeinse kalender was maart aanvankelijk de eerste maand van het jaar, en april dus de tweede.
Inhoud
1Naam
2Gebeurtenissen
3Meteorologie
3.1Weerstatistieken Nederland en België
3.2Weerspreuken
4Trivia
5Externe links
Naam
De naam april komt vermoedelijk van het Latijnse werkwoord aperire, dat "openen" betekent. Waarschijnlijk verwijst dit naar de groei van de planten en bloemen in de lente.[1] Een andere theorie stelt dat de naam is afgeleid van een woord dat 'tweede' betekent, of van Aperta, een bijnaam van Apollo.
Gebeurtenissen
Traditioneel is 1 april de dag van de 1 aprilgrappen.
Pasen valt soms al in maart, maar meestal in april. De laatst mogelijke datum voor Pasen is 25 april (zie ook Paas- en pinksterdatum).
27 april: Koningsdag in Nederland
30 april: Walpurgisnacht
Meteorologie
Op het noordelijk halfrond is april de tweede maand van de meteorologische lente. Het weer in april kan sterk variëren.
Op het zuidelijk halfrond is april de tweede maand van de meteorologische herfst.
Weerstatistieken Nederland en België
Zie Weerstatistieken april Nederland en België.
Weerspreuken
Een bekende weerspreuk is April doet wat hij wil, waarmee wordt gedoeld op het feit dat in april heel veel soorten weer mogelijk zijn.
De maand april, uit de Chronograaf van 354 van de Romeinse kalligraaf Filocalus.
Afbeelding bij april in Les Très Riches Heures du duc de Berry (± 1410)
Media afspelen
'April doet wat hij wil', Polygoonjournaal uit 1935
Trivia
Verouderde/puristische namen in het Nederlands zijn: grasmaand, kiemmaand of paasmaand
Romeinse naam: Aprilis
Joodse naam: Ijar
De dierenriemtekens van april zijn Ram en Stier.
Externe links
Bronnen, noten en/of referenties
↑(en) Frazer, James, Fastorum libri sex, 180. ISBN 1108082483.
Kalendermaand
januari · februari · maart · april · mei · juni · juli · augustus · september · oktober · november · december
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort bij de kruising met de Zoutmanstraat, gezien vanuit de toren van het Haganum Geografische informatie Locatie Den Haag, Nederland Lengte 6 km Algemene informatie Aangelegd in 1875-1960 Bebouwing woningen Opvallende gebouwen 20 rijksmonumenten Openbaar vervoer tram Portaal: Nederland De Chinese Muur en het einde van de Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met een lengte van 5800 meter [1] de langste laan (maar niet de langste straat of weg) van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt. De Laan van Meerdervoort, voorheen 'Dekkerslaantje', is naar een oude boerderij buiten de Haagse grachtengordel genoemd. Daar bevindt zich thans de buurt Willemspark. De boerderij lag ongeveer ter hoogte van het huidig...