Harm-Ydo Hilberdink

Multi tool use
Harm-Ydo Hilberdink (Groningen, 25 april 1958) is een Nederlands regisseur.
Opleiding en loopbaan
Hilberdink volgde na zijn studie aan de pedagogische academie in Groningen de regieopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam.
Hilberdinks theatercarrière begon bij de Rederijkerskamer I.O.V.I.V.A.T in het Groningse dorp Garnwerd. In eerste instantie als speler maar al snel ontdekte hij het regievak, introduceerde nieuw repertoire en de groep trad ook internationaal op, onder ander in Antwerpen. Onder zijn leiding speelde de groep werk van onder andere Albee, Bredero, Carlo Goldoni, Arrabal, Gorki en Shakespeare.
In dezelfde periode werd hij regieassistent bij theatergezelschap ‘De Voorziening’ in Groningen o.a bij Matthijs Rühmke, Franz Marijnen (Jules Verne Project) en Bernhard Goss. Als acteur kwam Hilberdink terecht bij Theatergroep Waark waar hij later ook vaste regisseur zou worden. ‘Scholten Zienent’ (over de Groningse fabrikantenfamilie Scholten), ‘Ripperda’ en ‘Laive Siebrand’ kwamen onder zijn regie tot stand.
Na zijn studie aan de regieopleiding regisseerde hij in eerste instantie vooral theaterproducties. Later kwam daar televisie bij. Dramaseries maar ook amusementsprogramma’s als De Uitdaging (met Angela Groothuizen), Duel over de Grens (India, Zuid-Afrika) en het jeugdprogramma ZIG ZAG.
Van 2000 tot 2003 regisseerde Hilberdink de gedramatiseerde documentaireserie Finals voor BNN. De serie zorgde voor opschudding aangezien het voor de kijkers niet duidelijk was of het om fictie of om werkelijkheid ging. Na Finals maakte hij soortgelijke producties zoals de jongerenseries Kicken (opgenomen in Nieuw-Zeeland voor Yorin), Cut en BNN family (BNN) en twee seizoenen van West Side. (AT5) Ook de serie ‘Harde Klappen’ met als thema huiselijk geweld maakte hij voor de Amsterdamse zender AT5 (2010)
In de zomers van 2007 en 2008 regisseerde hij de Groningse regiosoap Boven Wotter die werd uitgezonden door RTV Noord en later ook op Nederland 1.
Ook bleef hij in deze periode het theater trouw en regisseerde diverse producties. In het voorjaar van 2012 werd onder zijn leiding het locatietheaterproject ‘De Nieuwe Man’ uitgevoerd naar de roman van Thomas Rosenboom.
Molenaar
Naast regisseur is Hilberdink sinds 1976 ook molenaar. In eerste instantie op korenmolen De Meeuw in Garnwerd maar sinds 1989 van de laatste krijt-en trasmolen van Nederland; krijtmolen d'Admiraal in Amsterdam-Buiksloot.
k,wg,YFVHBxjFCslvwO1,uYO
Popular posts from this blog
Deel van de serie over kerkelijk gerei waaronder paramenten en liturgisch vaatwerk gebruikt in de liturgie Liturgisch vaatwerk Vasa sacra Miskelk · Pateen Kelklepeltje Ciborie · Monstrans Pyxis · Custodiale Vasa non sacra Ampullen · Wijwatervat Olievaatje Wierookvat · Ablutievat Paramenten Amict · Albe · Baarkleed · Cingel Tuniek · Dalmatiek · Fanon Kazuifel · Manipel · Stola Gremiale · Benedictievelum Mijter Koorkledij Rochet · Superplie Koorkap · Cappa magna Kovel Kelkgerei Bursa · Kelkvelum Ciborievelum Kerklinnen Corporale · Kelkdoekje Lavabodoekje · Palla Altaardwaal Kerkinterieur Altaar · Ambo Biechtstoel · Communiebank Doksaal · Doopvont Faldistorium Godslamp · Hoogaltaar Heilig Kruisaltaar Katheder · Preekstoel Sedilia Tabernakel · Volksaltaar Liturgische boeken Altaarmissaal Benedictionale · Brevier Evangeliarium · Evangelistarium Graduale · Kyriale Lectionarium Psalter · Rituaal Sacramentarium · Volksmissaal Overige Flambou...
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort bij de kruising met de Zoutmanstraat, gezien vanuit de toren van het Haganum Geografische informatie Locatie Den Haag, Nederland Lengte 6 km Algemene informatie Aangelegd in 1875-1960 Bebouwing woningen Opvallende gebouwen 20 rijksmonumenten Openbaar vervoer tram Portaal: Nederland De Chinese Muur en het einde van de Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met een lengte van 5800 meter [1] de langste laan (maar niet de langste straat of weg) van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt. De Laan van Meerdervoort, voorheen 'Dekkerslaantje', is naar een oude boerderij buiten de Haagse grachtengordel genoemd. Daar bevindt zich thans de buurt Willemspark. De boerderij lag ongeveer ter hoogte van het huidig...