De tempranillo is een blauwe druivensoort die behoort tot de edele druivenrassen van de vitis vinifera die bedoeld zijn om wijn van te maken.
Inhoud
1Kenmerken
2Gebruik
3Gebieden
4Synoniemen
Kenmerken
De druif heeft een dikke schil en groeit het best op hoger gelegen gronden, maar kan ook tegen een warm klimaat. Om veel zuur, aroma's en elegantie te krijgen, is een koeler klimaat nodig. Maar om de hoge suikergehaltes en dikke schil te krijgen voor de intense kleur, is warmte nodig. In het binnenland van Spanje op hoger gelegen vlaktes, zijn de dagen warm en koelt het 's nachts voldoende af. Hier gedijt de tempranillo het best, met als toonvoorbeeld de Ribera del Duero.
Gebruik
De tempranillo druif heeft veel aroma en wordt daarom veel gebruikt in assemblages. De rioja wijnen zijn blends van tempranillo met ondersteunende druiven als grenache en carignan (in Rioja mazuelo genoemd). Door de grotere hoogte in de Ribera del Duero kunnen hier cépage wijnen worden gemaakt. In Toro heerst over het algemeen een hogere temperatuur en daardoor is hier een kloon ontstaan, de tinta de Toro, die tegen hogere temperaturen kan.
Gebieden
Om tot volledige rijkdom te komen heeft de druif een warm klimaat nodig. Vooral in Spanje op het warme massiefplat is de druif de basis voor wijnen van hoge kwaliteit. Het is de druif voor de beroemdste wijnstreken in Spanje, de Ribera del Duero, Rioja, maar ook in Navarra en Penedès, twee Noord-Spaanse wijnstreken, speelt de tempranillo een grote rol. Daarnaast komen we een grote hoeveelheid van de druif nog tegen in de Languedoc-Roussillon.
Synoniemen
Aragonēs, Portugal
Aragonez, Portugal
Cencibel, Spanje
Tinta aragonez, Portugal
Tinta roriz, de plaatselijke naam in de Douro-vallei waaronder de tempranillo gebruikt wordt voor rode port
Tinta del País, Spanje
Tinta de Toro, een kloon van de tempranillo
Tinto fino, Spanje
Ull de llebre (haze-oog), de lokale naam in Penedès.
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Uniastate De stalen constructie die de vroegere Uniastate uitbeeldt met op de achtergrond de Mariakerk van Bears Locatie Bears, Nederland Algemeen Kasteeltype state Stijl noordelijk maniërisme (poortgebouw) Huidige functie museum, trouwlocatie Gebouwd in eind 15e eeuw voor het eerst vermeld Gesloopt in 1756 Herbouwd in 1993 Monumentale status Rijksmonument Monumentnummer 8472 Website uniastatebears.nl Uniastate (ook wel aangeduid als het Nyenhuis , de Groot Nieuwhuister State of de Nieuw Huistrastate ) is een voormalige state of stins in Bears. Op het in oorspronkelijke staat teruggebrachte terrein vindt men nog de gerestaureerde toegangspoort, alsmede een stalen replica (luchtspiegeling) op ware grootte van de in 1756 gesloopte state. Van Unia was een geslacht van grietmannen en officieren, die meerdere stinsen in Friesland bezaten. Inhoud 1 Geschiedenis 2 Huidige situatie 2.1 Poortgebouw ...