Syrah

Multi tool use
De druif Syrah, in een aantal landen Shiraz genoemd, werd tijdens de Kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. Over de herkomst van de druif doen veel geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de druif voortkomt uit twee druivensoorten uit Zuidoost Frankrijk - Dureza en Mondeuse blanche.
Kenmerken
Het is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, en dan bij voorkeur op niet té vruchtbare grond. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. De Syrah is een sterke druif die immuun is voor de meeste plantenziekten.
Als de druif met zorg wordt gecultiveerd, dan heeft hij een dikke schil. De wijn krijgt daardoor niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijke hoeveelheid tannine.
De geur varieert van anjers en viooltjes tot chocolade tonen en zwarte kersen en bessen.
De afdronk heeft - zeker als de wijn meer dan 10 jaar oud is - een vleugje tabak, leer en natuurlijk cacao.
Voorts maakt men droge rosé en mousserende wijn van de syrah. Deze laatste, de "Sparkling Syrah" is zeldzaam, wordt afgesloten met een kroonkurk (jawel) en komt voornamelijk uit Australië.
Syrah wordt gebruikt als 'cepage' en als blend (ook wel bekend als 'assemblage'). Een van de bekendste blends is de GSM-blend, wat staat voor Grenache, Syrah en Mourvèdre. Deze blend vindt zijn oorsprong in de Franse Rhône, maar de combinatie wordt inmiddels wereldwijd gebotteld.
Gebieden
De Syrah is dé klassieke druif van de Côte Rôtie en de Hermitage in Frankrijk, maar tegenwoordig is Zuid Australië verreweg de grootste producent en dan vooral in Barossa Valley en McLaren Vale. De druif wordt ook verbouwd op Kreta, in Californië in de Verenigde Staten, in de Argentijnse provincie Mendoza, in Chili en in Stellenbosch in Zuid-Afrika.
Synoniemen[1]
- Antournerein
- Antournerein Noir
- Anzher Muskatnye
- Biaune
- Blauer Syrah
- Bragiola
- Candive
- Candive Noir
- Costigliola
- Costiola
- Damas Noir du Puy de Dome
- Damaszener Blau
- Di Santi
- Entourneirein
- Entournerein
- Entournerin
- Ermitage
- Fresa Grossa
- Hermitage
- Hignin Noir
- Marsanne Noir
- Marsanne Noire
- Marzane Noir
- Neiret di Saluzzo
- Neiretta Cunese
- Neiretta del Cuneese-Fassanese
- Neiretta del Monregalese
- Neiretta del Rosso
- Neiretta Dell'Albese
- Neiretta di Saluzzo
- Neiretto Del Cuneese
- Neiretto di Bene
- Neiretto di Carru
- Neiretto di Costigliole
- Neiretto di Farigliano
- Neiretto di Saluzzo
- Nereta Piccola di Monre Galese
- Neretta Cuneese
- Neretta del Cuneese-Fassanese
- Neretta del Monregalese
- Neretta di Costigliole
- Neretta di Saluzzo
- Neretta Piccola
- Neretta Piccola di Dogliani
- Neretto del Beinale
- Neretto di Dogliani Neretto di Saluzzo
- Petite Sirah
- Petite Sirrah
- Petite Syrah
- Petite Syras
- Plan de la Biaune
- Plant de Biaune
- Plant de la Bianne
- Plant de la Biaune
- Schiras
- Schiraz
- Seraene
- Sereine
- Serene
- Serenne
- Serine
- Serine Noir
- Serinne
- Sevene
- Shiras
- Shiraz
- Shyrac
- Sirac
- Sirah
- Sirah Marsanne Noir
- Syra
- Syrac
- Syrac de l'Ermitage
- Zizak
Bronnen, noten en/of referenties
|
zQ lbS,Dwpc362jWBgHwVzCkrmht,Wz AxF3vurIyHjW,NH9EVE0l3,Fw1X65
Popular posts from this blog
Deel van de serie over kerkelijk gerei waaronder paramenten en liturgisch vaatwerk gebruikt in de liturgie Liturgisch vaatwerk Vasa sacra Miskelk · Pateen Kelklepeltje Ciborie · Monstrans Pyxis · Custodiale Vasa non sacra Ampullen · Wijwatervat Olievaatje Wierookvat · Ablutievat Paramenten Amict · Albe · Baarkleed · Cingel Tuniek · Dalmatiek · Fanon Kazuifel · Manipel · Stola Gremiale · Benedictievelum Mijter Koorkledij Rochet · Superplie Koorkap · Cappa magna Kovel Kelkgerei Bursa · Kelkvelum Ciborievelum Kerklinnen Corporale · Kelkdoekje Lavabodoekje · Palla Altaardwaal Kerkinterieur Altaar · Ambo Biechtstoel · Communiebank Doksaal · Doopvont Faldistorium Godslamp · Hoogaltaar Heilig Kruisaltaar Katheder · Preekstoel Sedilia Tabernakel · Volksaltaar Liturgische boeken Altaarmissaal Benedictionale · Brevier Evangeliarium · Evangelistarium Graduale · Kyriale Lectionarium Psalter · Rituaal Sacramentarium · Volksmissaal Overige Flambou...
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort bij de kruising met de Zoutmanstraat, gezien vanuit de toren van het Haganum Geografische informatie Locatie Den Haag, Nederland Lengte 6 km Algemene informatie Aangelegd in 1875-1960 Bebouwing woningen Opvallende gebouwen 20 rijksmonumenten Openbaar vervoer tram Portaal: Nederland De Chinese Muur en het einde van de Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met een lengte van 5800 meter [1] de langste laan (maar niet de langste straat of weg) van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt. De Laan van Meerdervoort, voorheen 'Dekkerslaantje', is naar een oude boerderij buiten de Haagse grachtengordel genoemd. Daar bevindt zich thans de buurt Willemspark. De boerderij lag ongeveer ter hoogte van het huidig...