Beenmerg






Beenmerg


Het beenmerg[1] of de medulla ossium[2] is de sponsachtige, rode substantie die zich bevindt in het binnenste van beenderen, vooral in het bekken, het borstbeen, de ribben en de ruggenwervels.



Functie


Beenmerg speelt een belangrijke rol bij het vormen van botweefsel. Het is vooral bekend omdat in beenmerg multipotente stamcellen zitten. Uit de stamcellen die zich in het beenmerg bevinden worden bloedcellen gemaakt; witte bloedcellen (leukocyten), rode bloedcellen (erytrocyten) en bloedplaatjes (trombocyten). Dit proces heet hematopoëse. Een teveel aan witte bloedcellen (leukocyten) kan het gevolg zijn van de ziekte leukemie, een vorm van kanker.



Opbouw


Midden in het bot zit een holte, de mergholte (= cavum medullare[3]). De mergholte is gevuld met een netwerk van bloedvaten. Verspreid tussen deze vaten liggen verschillende soorten cellen die samen het rode merg (= medulla ossium rubra[2]) vormen; voornamelijk hematopoëtische cellen. Dit zijn de cellen die de rode en witte bloedcellen en de bloedplaatjes aanmaken. Verder bestaat merg nog uit het gele merg (= medulla ossium flava[2]); dit zijn vetcellen, ook wel adipocyten genoemd. Bij vogels kan er mergbot voorkomen, dat belangrijk is voor de eileg.



Overzicht hematopoëtische stamcel rode beenmerg







































Hematopoëse

Leukopoëse

Erytropoëse

Trombopoëse


Myeloblast


Monoblast


Lymfoblast


Pro-erytroblast


Megakaryoblast

Erytroblast

Normoblast

Promyelocyt

Monocyt

Lymfocyt

Reticulocyt

Megakaryocyt

Neutrofiele
granulocyt

Basofiele
granulocyt

Eosinofiele
granulocyt

Macrofaag

B-cel

T-cel

NK-cel

Mastocyt

Erytrocyt

Trombocyt















Popular posts from this blog

Knooppunt Holsloot

Altaar (religie)

Gregoriusmis