De karperzalmen (Characidae) zijn een vissenfamilie, behorend tot de onderorde der karperzalmen van de orde der karperzalmachtigen. De familie bestaat uit een grote groep van vissen, verspreid over Afrika, Zuid- en Midden-Amerika.
Inhoud
1Kenmerken
2Het houden in aquaria
3Taxonomie
4Referenties
Kenmerken
De betanding van de vis is goed ontwikkeld. Bij veel soorten is tussen de rug- en staartvin een vliezige huidplooi aanwezig, de zogenaamde vetvin. Deze vetvin wordt vaak als kenmerk van de karperzalmen genoemd, maar kan ook ontbreken. De naam karperzalm hangt samen met die vetvin, die een typisch kenmerk is van de echte zalmen. De meeste vissen uit deze familie zijn behendige zwemmers die zich meestal in scholen ophouden.
Het houden in aquaria
Veel van de karperzalmen kunnen in aquaria gehouden worden. Veel soorten zijn in het aquarium taai en niet veeleisend. Ze behoren dan ook tot de meest populaire aquariumvissen. Karperzalmen zijn over het algemeen vreedzame vissen, die dus uitermate geschikt zijn voor het gezelschapsaquarium. De schaarse ruzies die wel voorkomen eindigen over het algemeen met imponeergedrag en zelden met beschadigde vinnen.
De meeste karperzalmen houden van veel licht, helder, zuurstofrijk water en een goede beplanting. Er moet wel voldoende vrije zwemruimte overblijven. De soorten uit de tropische oerwouden geven de voorkeur aan wat minder licht. Ze zijn ook niet zo erg warmtebehoeftig. Een donkere bodem laat de kleuren van de vis meer spreken. Aan de watersamenstelling worden geen bijzondere eisen gesteld, behalve voor de kweek.
De voeding geeft over het algemeen geen problemen. De karperzalmen accepteren zowel levend als droogvoer. Uiteraard zijn er wel uitzonderingen.
De kweek is ten dele gemakkelijk, maar kan bemoeilijkt worden door de bijzondere eisen die soms gesteld worden aan de watersamenstelling. Broedzorg komt slechts in een enkel geval voor.
Taxonomie
De volgende onderfamilies worden onderscheiden[1]
Glandulocaudinae (Klierstaartzalmen)
Serrasalminae (Piranha's)
Characidiinae (Grondzalmen)
Stethaprioninae (Stekelzalmen)
Characinae (Karperzalmen)
Referenties
Bronnen, noten en/of referenties
Bovenstaand artikel of een eerdere versie daarvan is met uitdrukkelijke toestemming van de auteur overgenomen uit de AquaVISie aquariumdatabase
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort bij de kruising met de Zoutmanstraat, gezien vanuit de toren van het Haganum Geografische informatie Locatie Den Haag, Nederland Lengte 6 km Algemene informatie Aangelegd in 1875-1960 Bebouwing woningen Opvallende gebouwen 20 rijksmonumenten Openbaar vervoer tram Portaal: Nederland De Chinese Muur en het einde van de Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met een lengte van 5800 meter [1] de langste laan (maar niet de langste straat of weg) van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt. De Laan van Meerdervoort, voorheen 'Dekkerslaantje', is naar een oude boerderij buiten de Haagse grachtengordel genoemd. Daar bevindt zich thans de buurt Willemspark. De boerderij lag ongeveer ter hoogte van het huidig...