Sibeliusacademie

Multi tool use

De
Sibeliusacademie in het centrum van Helsinki in 2005
De Sibeliusacademie (Fins: Sibelius-Akatemia, Zweeds: Sibelius-akademi) in Helsinki is met ca. 1700 studenten de grootste muziekacademie in de Noordse landen.
De instelling werd in 1882 door Martin Wegelius opgericht als Helsingin Musiikkiopisto (Muziekinstituut Helsinki). Van 1924 tot 1939 heette ze Helsingin Konservatorio (Conservatorium van Helsinki) en in 1939 kreeg ze haar huidige naam. Hiermee werd de belangrijkste Finse componist, Jean Sibelius, geëerd, die destijds nog leefde en wereldroem had verworven. Sibelius had zelf tussen 1885 en 1890 viool en compositie gestudeerd aan de academie. Van 1890 tot 1892 doceerde hij er muziektheorie en later ook compositie.
Aan de Sibeliusacademie kunnen studenten in eerste instantie hun Master of Music behalen. Vervolgens zijn er postgraduate studies die opleiden tot de graden van Licentiate en Doctor of Music.
Aan de academie studeren 1.700 studenten en doceren 183 fulltimedocenten en professoren en rond 300 parttimeleraren. Rector van de academie is sinds augustus 2004 Gustav Djupsjöbacka.
De academie heeft behalve haar drie vestigingen in Helsinki ook een campus in Kuopio, een avondschool in Järvenpää en een repetitiecentrum in Seinäjoki. Het hoofdgebouw bevindt zich in de wijk Töölö.
Bekende docenten, professoren en studenten
- Erkki Aaltonen
- Harri Ahmas
- Kalevi Aho
- Atso Almila
- Raine Ampuja
- Sampsa Astala
- Leonid Bashmakov
- Linda Brava
- Henrik Otto Donner
- Lasse Eerola
- Einar Englund
- Erik Furuhjelm
- Ilmari Hannikainen
- Tuomas Holopainen
- Soile Isokoski
- Armas Järnefelt
- Sari Kaasinen
- Perttu Kivilaakso
- Joonas Kokkonen
- Pekka Kuusisto
- Jukka-Pekka Lehto
- Magnus Lindberg
- Jukka Linkola
- Paavo Lötjönen
- Leevi Madetoja
- Sasha Mäkilä
- Tauno Marttinen
- Karita Mattila
- Aarre Merikanto
- Elina Mustonen
- Olli Mustonen
- Arto Noras
- Sakari Oramo
- Selim Palmgren
- Jorma Panula
- Martti Pokela
- Einojuhani Rautavaara
- Martti Rousi
- Kaija Saariaho
- Arja Saijonmaa
- Aulis Sallinen
- Matti Salminen
- Esa-Pekka Salonen
- Jukka-Pekka Saraste
- Leif Segerstam
- Jean Sibelius
- Antti Siirala
- Jouko Tolonen
- Eicca Toppinen
- Tarja Turunen
- Osmo Vänskä
- Paula Vesala
- Harri Wessman
- Janne Wirman
Externe link
(fi) (en) Website van de Sibeliusacademie
BdJjUdczo9X0EJs6XkotjmV r,vNh0op,r11qOeAWoEa,CIgbD2e771JGyFmgOk
Popular posts from this blog
Deel van de serie over kerkelijk gerei waaronder paramenten en liturgisch vaatwerk gebruikt in de liturgie Liturgisch vaatwerk Vasa sacra Miskelk · Pateen Kelklepeltje Ciborie · Monstrans Pyxis · Custodiale Vasa non sacra Ampullen · Wijwatervat Olievaatje Wierookvat · Ablutievat Paramenten Amict · Albe · Baarkleed · Cingel Tuniek · Dalmatiek · Fanon Kazuifel · Manipel · Stola Gremiale · Benedictievelum Mijter Koorkledij Rochet · Superplie Koorkap · Cappa magna Kovel Kelkgerei Bursa · Kelkvelum Ciborievelum Kerklinnen Corporale · Kelkdoekje Lavabodoekje · Palla Altaardwaal Kerkinterieur Altaar · Ambo Biechtstoel · Communiebank Doksaal · Doopvont Faldistorium Godslamp · Hoogaltaar Heilig Kruisaltaar Katheder · Preekstoel Sedilia Tabernakel · Volksaltaar Liturgische boeken Altaarmissaal Benedictionale · Brevier Evangeliarium · Evangelistarium Graduale · Kyriale Lectionarium Psalter · Rituaal Sacramentarium · Volksmissaal Overige Flambou...
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort bij de kruising met de Zoutmanstraat, gezien vanuit de toren van het Haganum Geografische informatie Locatie Den Haag, Nederland Lengte 6 km Algemene informatie Aangelegd in 1875-1960 Bebouwing woningen Opvallende gebouwen 20 rijksmonumenten Openbaar vervoer tram Portaal: Nederland De Chinese Muur en het einde van de Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met een lengte van 5800 meter [1] de langste laan (maar niet de langste straat of weg) van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt. De Laan van Meerdervoort, voorheen 'Dekkerslaantje', is naar een oude boerderij buiten de Haagse grachtengordel genoemd. Daar bevindt zich thans de buurt Willemspark. De boerderij lag ongeveer ter hoogte van het huidig...