Het jaar 1636 is het 36e jaar in de 17e eeuw volgens de christelijke jaartelling.
Inhoud
1Gebeurtenissen
2Beeldende kunst
3Bouwkunst
4Geboren
5Overleden
Gebeurtenissen
februari
18 Joost Banckert dwingt samen met Johan Evertsen de Duinkerker kaper Jacob Colaert tot overgave.
maart
26 - De Universiteit Utrecht gaat van start met een inaugurele rede van de eerste rector, de theoloog Gisbertus Voetius.
april
29 - Het beleg van de Schenkenschans wordt beëindigd.
september
8 - De fameuze Harvard-universiteit wordt gesticht als een predikantsopleiding.
oktober
25 - De nieuwbenoemde gouverneur van Nederlands Brazilië, Johan Maurits van Nassau-Siegen, vertrekt vanaf Texel naar Brazilië op het schip de ‘Zutphen’.
zonder datum
Frederik Hendrik neemt de uiterst strategische Schenkenschanz terug, maar zijn veroveringsplannen van het zuiden liggen in duigen.
Stichting van Nieuw Haarlem in Nieuw-Nederland door een groep boeren onder leiding van Peter Stuyvesant.
Adriaan Pauw treedt af als raadspensionaris van Holland en wordt opgevolgd door Jacob Cats.
Eerste synagoge van de Nieuwe Wereld, Synagoge Kahal Zur Israel, in Recife gesticht.
Aruba wordt door de Nederlanders overgenomen van de Spanjaarden.
Beeldende kunst
Duellerende vrouwen (1636) José de Ribera
Portret van een jongen (1636) Rembrandt, Norton Simon Museum, Passadena (Californië)
Bouwkunst
Haags Historisch Museum Arent van 's-Gravensande
Kasteel Eijsden
Geboren
februari
3 - Johannes van der Aeck, Nederlands kunstschilder (overleden 1682)
Overleden
Zie de categorie 1636 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort bij de kruising met de Zoutmanstraat, gezien vanuit de toren van het Haganum Geografische informatie Locatie Den Haag, Nederland Lengte 6 km Algemene informatie Aangelegd in 1875-1960 Bebouwing woningen Opvallende gebouwen 20 rijksmonumenten Openbaar vervoer tram Portaal: Nederland De Chinese Muur en het einde van de Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met een lengte van 5800 meter [1] de langste laan (maar niet de langste straat of weg) van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt. De Laan van Meerdervoort, voorheen 'Dekkerslaantje', is naar een oude boerderij buiten de Haagse grachtengordel genoemd. Daar bevindt zich thans de buurt Willemspark. De boerderij lag ongeveer ter hoogte van het huidig...