Angeren (dorp)







































Angeren

Plaats in Nederland Vlag van Nederland




Angeren (dorp) (Gelderland (hoofdbetekenis))

Angeren (dorp)








Situering
Provincie
Gelderland Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente
Lingewaard Vlag Lingewaard Lingewaard
Coördinaten
51° 55′ NB, 5° 57′ OL

Algemeen
Oppervlakte 9,59 km²

Inwoners (2013)
2.860

Overig
Netnummer 026[1]





Portaal  Portaalicoon  

Nederland




De Bavokerk in Angeren


Angeren is een dorp gelegen aan de rivier de Rijn en de Linge en ligt in de gemeente Lingewaard in de Nederlandse provincie Gelderland. Deze gemeente ligt tussen Arnhem en Nijmegen. Angeren heeft 2831 inwoners (per 1 januari 2019). Het dorp ligt aan de N838.


In 2001 is de voormalige gemeente Bemmel samengegaan met de gemeenten Huissen en Gendt in de nieuwe gemeente Lingewaard.


Angeren wordt al vermeld als nederzetting Angrina met kerk in een oorkonde uit 814 of 815. In 1160 was Angeren een zelfstandige parochie. Het kerkdorp groeide in de middeleeuwen uit tot een plaats met dorpsplein, kasteel Roode Wald en een molen aan de Rijndijk. De bewoners vonden hun bestaan voornamelijk in de landbouw. De boerderijen lagen verspreid buiten de dorpskern. Sinds 1825 zorgden ook de steenfabrieken in de uiterwaarden voor werkgelegenheid.


De bouw van de Betuwelijntunnel onder het Pannerdensch Kanaal in Angeren is gereed, in de buurtschap de Boerenhoek. Een deel van de boor staat er nog als kunstobject.


Sinds het voorjaarsfeest Lentekriebels in 2009 heeft Angeren een eigen dorpsvlag.



Verenigingsleven


Het dorp heeft een voetbalvereniging (SV Angeren), een handbalvereniging (HVA Hieltjes), een volleybalclub (VC Hexagon), een jeu de boules-vereniging, een tafeltennisvereniging, een judovereniging, een tennisvereniging, een schaatsvereniging "De IJsvogels" en een Historische Kring (HKA).


Muzikaal is er een harmonieorkest (St. Caecilia), een drumfanfare (St. Bavo) en een dweilorkest (De Deurdweilers) actief. De parochiekerk heeft drie koren, te weten een gemengd koor en een kinderkoor ("De Bavootjes"). Buiten de parochie is er het gemengd koor Zang en Vreugde van Stichting Ouderenwerk Angeren (SOWA).


Er is een balletvereniging en de Angerse Oldtimer Club. Elk jaar is er een kinderdorp en een carnavalsoptocht. Angeren heet tijdens carnaval 'Keujesgat'. Een standbeeld van een keuje (varken) is te vinden in het 'centrum' van het dorp. Ook worden er activiteiten georganiseerd in het dorpshuis in Angeren. Verder vindt er jaarlijks het dauwtrappen plaats: te fiets gaat men op pad waarbij cafés bij het opgaan van de zon al open zijn.


Vanaf 1958 bestaat er in Angeren een bloeiende Rooms- Katholieke Scouting, St. Augustinus. In eerste jaren alleen bestaande uit welpen en verkenners. Later uitgebreid met takken voor meisjes.



Geboren in Angeren


  • Ds. Syb Talma (1864-1916), minister van Landbouw, Nijverheid en Handel (1908-1913)


Zie ook



  • Lijst van gemeentelijke monumenten in Angeren

  • Wapen van Angeren

  • Vlag van Angeren



















Beluister




(info)







Popular posts from this blog

Knooppunt Holsloot

Altaar (religie)

Gregoriusmis