Dender







































Dender


KaartDender.jpg
Lengte 65 km
Hoogte (bron) 40 m
Debiet 10 m³/s
Stroomgebied 1384 km²
Bron
Aat
Monding
Schelde in Dendermonde
Stroomt door
België

De Dender (voorgrond) vloeit in de Schelde (6 mei 2004)

De Dender (voorgrond) vloeit in de Schelde (6 mei 2004)






Portaal: 

Geografie


De Dender (Frans: Dendre) is een rivier in België in het stroomgebied van de Schelde. Hij stroomt door de provincies Henegouwen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant over een lengte van 65 km. De Dender ontspringt in Aat (hoogte ong. 40m) door samenvloeiing van de Oostelijke Dender (bron op de grens tussen Masnuy-Saint-Jean en Masnuy-Saint-Pierre) en de Westelijke of Kleine Dender (bron te Barry) en mondt in Dendermonde op de rechteroever in de Schelde uit.


Tussen Dendermonde en Aalst kan de Dender bevaren worden door schepen met een vracht tot 600 ton. Stroomopwaarts van Aalst is de Dender bevaarbaar voor schepen tot 300 ton, maar hij wordt momenteel vooral voor recreatie benut. In de zomermaanden kan het volledig bevaarbaar deel afgelegd worden aan boord van enkele binnenschepen. Vanaf Aat kan men via het Kanaal Blaton-Aat en het Kanaal Nimy-Blaton-Péronnes Doornik en Bergen bereiken.


De rivier doorkruist de volgende steden: Geraardsbergen, Ninove, Aalst en Dendermonde gelegen in de Denderstreek.
De Dender is geen getijdenwater; hij wordt namelijk van de Schelde afgesneden door een tijsluis. De vervuiling van de Dender werd de laatste jaren vrij behoorlijk aangepakt en wegens de economische evolutie zijn heel wat kleine industrieën langs haar oevers verdwenen (verbinding tussen Noord-Frankrijk en de Schelde).


Het bekken van de Dender omvat de volgende belangrijke zijbeken:



  • de Mark met een stroomgebied van 180 km² ter hoogte van Geraardsbergen;

  • de Molenbeek, die op de linkeroever in Zandbergen, deelgemeente van Geraardsbergen, in de Dender uitmondt en een stroomgebied heeft van 55 km²;

  • de Bellebeek of Alfene met een stroomgebied van 100 km² die, op de grens van Affligem en Liedekerke, op de rechteroever uitmondt;

  • de Molenbeek-Ter Erpenbeek, die in Hofstade, deelgemeente van Aalst, op de linkeroever in de Dender uitmondt.


Behalve zijn waarde voor het toerisme ligt misschien ook een economische toekomst klaar voor de Dender. Er wordt meer en meer gepraat over een mogelijke verschuiving van wegtransport naar transport via spoor en water. In nieuwsuitzendingen van 30 juli 2003 kwamen regeringsvoorstellen aan bod over dit onderwerp.



Toerisme



  • Langs de Dender lopen diverse fietsroutes, zoals de Reuzenroute, Molenbeekroute, Denderende Steden, Ros Beiaardroute en het Denderpad.

  • Langs de Dender lopen er ook motor- en autoroutes zoals de Denderroute zuid.



Dendermonde en de Dender


In oktober 2011 raakte bekend dat de oude loop van de Dender (in de stad Tragel genoemd) in Dendermonde over zijn gehele lengte opnieuw zal worden hersteld.[1] Hiervoor wordt de Denderdam aan de zuidzijde van de Tragel verwijderd. Deze dam scheidde de Tragel van het Denderkanaal. Aan de noordzijde voorziet men het openleggen van de oude Dender die in de jaren tachtig van de twintigste eeuw werd dichtgegooid voor de aanleg van een parkeerplaats.











Popular posts from this blog

Knooppunt Holsloot

Altaar (religie)

Gregoriusmis