Netanja (Hebreeuws: נתניה) is een stad in Israël, gelegen in het westen aan de Middellandse Zee. In 2010 had de stad ongeveer 186.782 inwoners. De stad ligt ongeveer 32 kilometer ten noorden van Tel Aviv, en 63 kilometer ten zuiden van Haifa. Het is de hoofdstad van een gelijknamig subdistrict en de grootste stad in de regio Sharon.
Inhoud
1Geschiedenis
2Bezienswaardigheden
3Sport
4Geboren
5Partnersteden
Geschiedenis
De stad is relatief jong; ze is in 1928 gesticht, en genoemd naar Nathan Strauss, een joods-Amerikaans filantroop. Vanwege een gunstig klimaat en een mooi strand is de stad populair voor vakanties. Vanuit de stad zijn steden als Tel Aviv en Haifa ook zeer eenvoudig te bereiken.
Het Kikar ha'atsmaoet (plein van de onafhankelijkheid) bevindt zich dicht bij het strand. Hier is groen en zijn fonteinen. Er bevinden zich ook winkeltjes en horecagelegenheden. Naast dit plein ligt ook het informatiekantoor van de stad. De hoofdstraat, Herzl, komt op dit plein uit.
De stad bevindt zich bij de wespentaille van het land; de Westelijke Jordaanoever bevindt zich op slechts enkele kilometers afstand en de Palestijnse stad Toelkarem ligt dicht bij de stad. Dit is waarschijnlijk ook de oorzaak dat diverse zelfmoordaanslagen, onder andere bij het Hasjaron-winkelcentrum en het Park Hotel, in deze stad hebben plaatsgevonden.
Op een gedeelte van het grondgebied van de gemeente Netanja lagen de Palestijnse dorpen Bayyarat Hannun en Umm Khalid, deze werden nadat zij in 1948 door de Hagana waren ingenomen gesloopt en de inwoners verdreven.[1] In Umm Khalid was een van de drie speciale werkkampen, die door de staat Israël waren ingericht na de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948. Hier werden Palestijnse oorlogsgevangenen (POW's) gedwongen te werk gesteld ten dienste van de Israëlische economie en het Israëlisch defensieleger.[2]
Bezienswaardigheden
Strand
Amfitheater bij het strand
Caesarea, een archeologische vindplaats, bevindt zich niet ver van Netanja
Markt
Sport
Maccabi Netanja is de professionele voetbalclub van Netanja. Maccabi Netanja werd vijf keer landskampioen van Israël en speelt haar wedstrijden in het Sar-Tov Stadion.
Geboren
Alon Yefet (1972), voetbalscheidsrechter
Linor Abargil (1980), model
Yarden Gerbi (1989), judoka
Eyal Golasa (1991), voetballer
Alon Turgeman (1991), voetballer
Partnersteden
Gold Coast (Australië)
Bronnen, noten en/of referenties
↑www.palestineremembered.org[dode link]
↑ The Ethnic Cleansing of Palestine, Ilan Pappe,Oneworld Publ. Lmd.,Oxford, 2006, p.202-203
Zie de categorie Netanya van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort bij de kruising met de Zoutmanstraat, gezien vanuit de toren van het Haganum Geografische informatie Locatie Den Haag, Nederland Lengte 6 km Algemene informatie Aangelegd in 1875-1960 Bebouwing woningen Opvallende gebouwen 20 rijksmonumenten Openbaar vervoer tram Portaal: Nederland De Chinese Muur en het einde van de Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met een lengte van 5800 meter [1] de langste laan (maar niet de langste straat of weg) van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt. De Laan van Meerdervoort, voorheen 'Dekkerslaantje', is naar een oude boerderij buiten de Haagse grachtengordel genoemd. Daar bevindt zich thans de buurt Willemspark. De boerderij lag ongeveer ter hoogte van het huidig...