Voor het in 2009 op dezelfde plek gebouwde stadion, zie Gamla Ullevi.
Gamla Ullevi
Hoofdingang van Gamla Ullevi in 2004.
Plaats
Göteborg
Capaciteit
18.000 toeschouwers
Bouwjaar
1915 - 1916
Geopend
17 september 1916
Kosten
160.000 kronen
Architect(en)
Karl M. Bengtson
Bespelers
GAIS Göteborg IFK Göteborg Örgryte IS
Gerenoveerd
1934 - 1935
Afgebroken
9 januari 2007
Veldafmetingen
105 bij 68 meter
Aan de linkerkant is de thuistribune te zien. Toeschouwers van het andere team mochten op de rechtertribune plaatsnemen.
Portaal
Sport
Gamla Ullevi was een voetbalstadion in de Zweedse stad Göteborg. Het werd geopend op 17 september 1916 en had een capaciteit van 18.000 toeschouwers. Op 9 januari 2007 werd het stadion afgebroken voor de bouw van een nieuw stadion op dezelfde plek. Op 5 april 2009 werd het nieuwe gelijknamige stadion geopend.
Het stadion was de thuishaven van de voetbalclubs GAIS Göteborg, IFK Göteborg en Örgryte IS.
Inhoud
1Geschiedenis
1.1Overname en uitbreiding
2Gottepojkarna
3Ullevi-Bladet
Geschiedenis
Voordat het Gamla Ullevi werd gebouwd was er een velodroom aanwezig op het terrein wat de naam Idrottsplatsen droeg. Deze was voorzien van een tribune voor 600 toeschouwers. In 1901 werd er een tennisbaan aangelegd op het terrein. Later werden ook nog andere velden toegevoegd, maar er was een voetbalstadion nodig voor de groeiende interesse in de sport.
Het Göteborgs idrottsförbund zorgde voor een geldbedrag van negentigduizend kronen waarmee een nieuw stadion kon worden gebouwd, de uiteindelijke kosten kwamen echter uit op 160.000 kronen. Het nieuwe stadion was ontworpen door de architect Karl M. Bengtson en werd geopend op 17 september 1916. Het was alleen geschikt voor voetbalwedstrijden en had destijds een capaciteit van 12.000 toeschouwers.
Overname en uitbreiding
Op 6 januari 1917 werd de ijsbaan naast het voetbalveld geopend met een bandywedstrijd. Naast bandy werden ook de sporten ijshockey en kunstschaatsen op de ijsbaan gegeven. In de andere faciliteiten konden inwoners boksen, schermen, handballen en tennissen. In 1924 werd Gamla Ullevi eigendom van de gemeente. Deze voerde van 1934 tot 1935 renovatiewerkzaamheden uit. Hierna werd het stadion weer geopend met een wedstrijd tussen Örgryte IS en Allmänna Idrottsklubben, welke eindigde met een stand van 3-1 in het voordeel van Örgryte IS.
In 1958 werd het Nya Ullevi geopend. De drie voetbalclubs verplaatsten hun wedstrijden naar het nieuwe stadion, maar kwamen in 1992 weer terug.
Gottepojkarna
Het bedrijf Gottepojkarna verzorgde het eten in het stadion. Ze verkochten chocola, bananen, koekjes en de speciale toffee Ullevikolan. Er was een kiosk in het stadion waar etenswaren werden verkocht, maar tijdens de wedstrijd liepen medewerkers langs de tribunes van het stadion. Deze gooiden de etenswaren naar de koper, die daarvoor het geld gooide naar de werknemer.
Ullevi-Bladet
Het programmaboekje van het stadion droeg de naam Ullevi-Bladet. Het werd gefinancierd door advertenties en bevatte een introductie, de opstelling en de stand van de Allsvensvkan.
Bronnen, noten en/of referenties
Dit artikel of een eerdere versie ervan is (gedeeltelijk) vertaald vanaf de Engelstalige Wikipedia, die onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.
Ängelholms IP (Ängelholms FF) ·
Finnvedsvallen (IFK Värnamo) ·
Gamla Ullevi (GAIS Göteborg) ·
Jämtkraft Arena (Östersunds FK) ·
Landskrona IP (Landskrona BoIS) ·
Myresjöhus Arena (Östers IF) ·
Norrporten Arena (GIF Sundsvall) ·
Påskbergsvallen (Varbergs BoIS) ·
Skarsjövallen (Ljungskile SK) ·
Stadsparksvallen (Jönköpings Södra IF) ·
Stora Valla (Degerfors IF) ·
Studenternas IP (IK Sirius FK) ·
Södertälje Fotbollsarena (Assyriska Föreningen, Syrianska FC) ·
Tele2 Arena (Hammarby IF) ·
Vapenvallen (Husqvarna FF)
Voormalige stadions
Arosvallen ·
Bårsta IP ·
Enavallen ·
Folkungavallen ·
Fredriksskans IP ·
Gamla Ullevi ·
Herrgärdets IP ·
Hillängens IP ·
Jernvallen ·
Johanneshovs IP ·
Kamratvallen ·
Lövåsvallen ·
Malmö IP ·
Malmö Stadion ·
Motala IP ·
Norra IP ·
Ramnavallen ·
Råsunda IP ·
Råsundastadion ·
Rimnersvallen ·
Ruddalens IP ·
Ryavallen ·
Sandåkerns IP ·
Skogsvallen ·
Slottsskogsvallen ·
Stockholms Olympiastadion ·
Söderstadion ·
T3 Arena ·
Trollebo IP ·
IJsbaan van Eskilstuna ·
Ullevi ·
Vägga IP ·
Vångavallen ·
Värendsvallen
Zie de categorie Gamla Ullevi (1916) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort bij de kruising met de Zoutmanstraat, gezien vanuit de toren van het Haganum Geografische informatie Locatie Den Haag, Nederland Lengte 6 km Algemene informatie Aangelegd in 1875-1960 Bebouwing woningen Opvallende gebouwen 20 rijksmonumenten Openbaar vervoer tram Portaal: Nederland De Chinese Muur en het einde van de Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met een lengte van 5800 meter [1] de langste laan (maar niet de langste straat of weg) van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt. De Laan van Meerdervoort, voorheen 'Dekkerslaantje', is naar een oude boerderij buiten de Haagse grachtengordel genoemd. Daar bevindt zich thans de buurt Willemspark. De boerderij lag ongeveer ter hoogte van het huidig...