De Drost, Hooft, Pampus Vuurtoreneiland en Warenar
Foto's
zicht op Pampus
Portaal
Geografie
Het IJmeer is een randmeer in Nederland. Het ligt tussen de polder De Nes (gemeente Waterland), Pampushaven, de Hollandse Brug en de monding van het IJ bij IJburg, verdeeld over de provincies Noord-Holland en Flevoland. Het is een belangrijk rustgebied voor vogels. In noordoostelijke richting gaat het over in het Markermeer, in zuidoostelijke richting in het Gooimeer.
Inhoud
1Woningbouw in het IJmeer
2Verdere plannen met het IJmeer
3Eilanden
4Externe links
Woningbouw in het IJmeer
Sinds 1998 werden eilanden opgespoten voor de Amsterdamse nieuwbouwwijk IJburg. De eerste woningen kwamen gereed in 2003. Op 24 november 2004 oordeelde de Raad van State dat de aanleg van nog meer nieuwe eilanden voorlopig verboden wordt, omdat de gevolgen voor het milieu onvoldoende onderzocht zijn.
Verdere plannen met het IJmeer
In 2006 hebben de Raad voor Verkeer en Waterstaat en de VROM-raad een gezamenlijk advies uitgebracht, waarin staat dat Amsterdam en Almere moeten uitgroeien tot een dubbelstad met het IJmeer als centraal park. Mede in het kader hiervan heeft Almere plannen bekendgemaakt om woonwijken in het IJmeer te bouwen, waardoor Amsterdam en Almere 'naar elkaar toe' zouden groeien [1]. De Europese commissie heeft positief gereageerd op de plannen om buitendijks bouwen te combineren met verbetering van de ecologische verbetering van het Markermeer-IJmeer.[2]. Er worden plannen uitgewerkt voor een IJmeerverbinding tussen Amsterdam en Almere, dwars door het IJmeer via IJburg en het geplande Almere Pampus. Bij de meeste varianten wordt hierbij uitgaan van een brug met een gecombineerde openbaar vervoerverbinding (metro of RER-achtig) en wegverbinding[3].
Eilanden
In het IJmeer ligt een aantal eilanden:
De Drost
Hooft
Pampus
Vuurtoreneiland
Warenar
Externe links
Actuele informatie - Rijkswaterstaat
Zie de categorie IJmeer van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Uniastate De stalen constructie die de vroegere Uniastate uitbeeldt met op de achtergrond de Mariakerk van Bears Locatie Bears, Nederland Algemeen Kasteeltype state Stijl noordelijk maniërisme (poortgebouw) Huidige functie museum, trouwlocatie Gebouwd in eind 15e eeuw voor het eerst vermeld Gesloopt in 1756 Herbouwd in 1993 Monumentale status Rijksmonument Monumentnummer 8472 Website uniastatebears.nl Uniastate (ook wel aangeduid als het Nyenhuis , de Groot Nieuwhuister State of de Nieuw Huistrastate ) is een voormalige state of stins in Bears. Op het in oorspronkelijke staat teruggebrachte terrein vindt men nog de gerestaureerde toegangspoort, alsmede een stalen replica (luchtspiegeling) op ware grootte van de in 1756 gesloopte state. Van Unia was een geslacht van grietmannen en officieren, die meerdere stinsen in Friesland bezaten. Inhoud 1 Geschiedenis 2 Huidige situatie 2.1 Poortgebouw ...