Woumen














































Woumen

Deelgemeente in België Vlag van België




Woumen (België (hoofdbetekenis))

Woumen








Situering
Gewest
Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie
Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente
Vlag Diksmuide Diksmuide
Coördinaten
51° 0′ NB, 2° 52′ OL

Algemeen
Oppervlakte 13,83 km²

Inwoners (01/01/2007)
1.307
(95 inw./km²)

Overig
Postcode 8600

Detailkaart


Locatie in de gemeente

Locatie in de gemeente





Portaal  Portaalicoon  

België


Woumen (uitspraak [woːmə(n)]) is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen. Het is sinds 1977 een deelgemeente van de stad Diksmuide. Tot eind 1976 behoorde de parochie Jonkershove tot Woumen, maar bij de gemeentelijke herindelingen moest het die afstaan aan de gemeente Houthulst. Het dorp ligt langs de weg N369 van Diksmuide naar Ieper en is met zijn ruim 1300 inwoners en een oppervlakte van 13,83 km2 één van de grotere dorpen binnen Diksmuide.




Inhoud






  • 1 Bezienswaardigheden


  • 2 Demografische evolutie


  • 3 Sport


  • 4 Zie ook


  • 5 Externe link





Bezienswaardigheden


  • Op het grondgebied van Woumen ligt het kasteel De Blankaart met zijn park en vijver (50 ha). Het is een natuurreservaat en onderdeel van het broekgebied in de lage overstroombare poldervlakte van de IJzer. De vijver ontstond in de 15de en 16de eeuw door turfwinning. In het gebied bevindt zich een groot waterspaarbekken voor drinkwaterproductie. Veel voorkomende vogels zijn de aalscholver, de bruine kiekendief en de blauwe reiger. Het gebied is een pleisterplaats voor trekkende watervogels en overwinterende eenden en ganzen.


  • De Sint-Andreaskerk werd in de jaren 80 hersteld en gemoderniseerd na een brand. De vroegere kerk werd in de Eerste Wereldoorlog in 1914 volledig vernield. Een nieuwe kerk werd in 1925 heropgebouwd. Die brandde in 1985 uit, en werd de daaropvolgende jaren hersteld en heropgebouwd. Bij de heropbouw werden de drie beuken onder één dak gebracht en werden binnenin de pilaren weggenomen. Zo ontstond een hedendaags ruimte, gericht naar het altaar dat niet achteraan in de kerk stond, maar halverwege aan een zijgevel.



Demografische evolutie






Opm:1806 t/m 1970=volkstellingen op 31 december

Opm: in 1977 werd het dorp Jonkershove afgestaan aan Houthulst



Sport


Voetbalclub SV Woumen is niet langer aangesloten bij de KBVB. SV Woumen gaat momenteel door het leven als liefhebbersploeg onder het verbond van RLV.



Zie ook




Ivan Colmant



  • (fr) Ivan Colmant


Externe link


  • Bewonersplatform met toeristische info

















Popular posts from this blog

Knooppunt Holsloot

Altaar (religie)

Gregoriusmis