Wapen van Tiel






Wapen van Tiel


Het wapen van Tiel is op 20 juli 1816 aan de toenmalige Nederlandse gemeente Tiel toegekend. Sindsdien is de gemeente wel uitgebreid, maar heeft zij het wapen behouden. De gemeente voert het wapen alleen nog bij bijzondere gelegenheden, verder voert de gemeente Tiel een logo.[1]



Blazoen


De beschrijving van het wapen van Tiel luidt als volgt:







"Van goud, beladen met een uitgespreiden dubbelden arend van sabel, gebekt en geklaauwd van keel, en chef beladen met Gelderland. Het schild gedekt met een keizerlijke kroon en vastgehouden ter regter door een klimmende leeuw van goud en ter linker zijde door een klimmende leeuw van sabel, getongd van goud.[2]"


Het wapen is goud van kleur met daarop een zwarte dubbele arend. De bek en klauwen van de arend zijn rood van kleur. In het schildhoofd tussen de hoofden van de arend staat een klein wapen van Gelderland. Het schild wordt gedekt door een rode keizerskroon. Aan de linkerkant (voor de kijker rechts) van het schild staat een zwarte klimmende leeuw en aan de rechterkant (voor de kijker links) een gouden klimmende leeuw. De tongen en nagels van de leeuwen hebben dezelfde kleuren als de leeuwen.



Kroon


Tiel is een van de tien Nederlandse gemeenten die de Rudolfinische keizerskroon mogen voeren. Tiel voert de kroon omdat de stad in de Duitse tijd (Heilige Roomse Rijk) een rijksstad was. Alleen de kroon van Medemblik is in azuur (blauw). De overige negen: Amsterdam, Bolsward, Deventer, Hulst, Kampen, Medemblik, Middelburg, Nijmegen, Tiel en het Zwolle zijn rood.















Popular posts from this blog

Knooppunt Holsloot

Altaar (religie)

Gregoriusmis