Voor het voormalige district, zie Liepāja (district).
Liepāja
Stad in Letland
Situering
Gemeente
Stadsgewest Liepāja
Coördinaten
56° 31′ NB, 21° 0′ OL
Algemeen
Oppervlakte
60 km²
Inwoners (2016)
78.144[1]
Foto's
Markthal
Portaal
Baltische staten
Liepāja (Duits, historisch: Libau) is een stad in het zuidwesten van Letland, de voornaamste stad van het landsdeel Koerland (Lets: Kurzeme) en de op twee na grootste van Letland. De stad ligt op een smalle strook tussen de Oostzee en het Meer van Liepāja (Liepājas ezers) en telt 82.413 inwoners (2012). Liepāja is een belangrijke havenstad: het heeft zowel een commerciële haven (met veerverbindingen naar Zweden en Duitsland) als een marinehaven. De laatste, Karosta, was een belangrijk steunpunt voor de Sovjet-vloot, maar werd al onder de tsaren aangelegd. De havens van Liepāja zijn ijsvrij. De stad heeft bovendien een vliegveld, de Internationale Luchthaven Liepāja, vanwaar momenteel (2012) echter geen lijnvluchten worden uitgevoerd.
Inhoud
1Geschiedenis
2Stadsbeeld
3Bevolking
4Onderwijs
5Geboren
6Externe links
Geschiedenis
Liepāja ontstond bij de monding van de Līva en werd in 1253 voor het eerst genoemd. Hertog Frederik Kettler van Koerland verleende het in 1625 stadsrechten. De Grote Noordse Oorlog en een pestepidemie maakten in 1710 een einde aan de eerste bloeiperiode. Aan het eind van de 19de eeuw kwam de stad door de aanleg van de marinehaven opnieuw tot bloei. Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad onder Sovjet-bewind een gesloten stad: Sovjet-burgers mochten de stad alleen met speciale toestemming bezoeken, buitenlanders helemaal niet.
Hoewel Liepāja nooit tot de Hanze heeft behoord, beschikt de stad over oude handelscontacten met Nederland, getuige het pakhuis Libau, dat in Groningen te vinden is.
Stadsbeeld
De lutherse Drievuldigheidskerk (Sv.Trīsvienības baznīca, 1742–1758) heeft een beroemd orgel, dat tot 1912 het grootste ter wereld was. De stad heeft tevens een Russisch-orthodoxe kathedraal (1900–1903) en is de zetel van een rooms-Katholieke bisschop (St. Jozefkathedraal, Sv. Jāzepa katedrāle, 1762). Behalve de orthodoxe kathedraal herinneren ook gebouwen in jugendstil aan de bloeitijd die Liepāja beleefde als tsaristische vlootbasis. Een merkwaardige bezienswaardigheid is de militaire gevangenis van Karosta, die is opengesteld voor het publiek.
De Sint-Meinardkerk (Sv. Meinarda baznīca) werd in 2002 in Liepāja opgebouwd, nadat hij aanvankelijk als het Vaticaanse paviljoen in gebruik was geweest op Expo 2000, de Wereldtentoonstelling in Hannover.
Het Oostzeestrand van Liepāja beschikt over de blauwe vlag.
Bevolking
Liepāja is na Riga en Daugavpils de derde stad van Letland en de grootste waar de Letten de talrijkste bevolkingsgroep vormen. In 2000 had 48% van de inwoners van Liepāja de Letse nationaliteit en 36% de Russische.
Onderwijs
In de stad is de Universiteit van Liepāja gelegen.
Geboren
Ģirts Karlsons (1981), voetballer
Kristaps Porziņģis (1995) , basketballer
Externe links
(lv) (en) (ru) (de) Officiële website
(lv) (en) (ru) (lt) (de) Gevangenis van Karosta
Bronnen, noten en/of referenties
↑«Latvijas iedzīvotāju skaits pašvaldībās pagastu dalījumā»
Zie de categorie Liepāja van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Bestuurlijke indeling van Letland: steden en gemeenten
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort bij de kruising met de Zoutmanstraat, gezien vanuit de toren van het Haganum Geografische informatie Locatie Den Haag, Nederland Lengte 6 km Algemene informatie Aangelegd in 1875-1960 Bebouwing woningen Opvallende gebouwen 20 rijksmonumenten Openbaar vervoer tram Portaal: Nederland De Chinese Muur en het einde van de Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met een lengte van 5800 meter [1] de langste laan (maar niet de langste straat of weg) van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt. De Laan van Meerdervoort, voorheen 'Dekkerslaantje', is naar een oude boerderij buiten de Haagse grachtengordel genoemd. Daar bevindt zich thans de buurt Willemspark. De boerderij lag ongeveer ter hoogte van het huidig...